Publiceringsdatum14 januari 2025

Gynna mångfalden med blommande åker och fältkant!

Från årsskiftet införs en ny ettårig miljöersättning för att gynna biologisk mångfald och ekosystem­tjänster i åkerland­skapet. Vi anordnar därför ett webbinarium för att ge rådgivare så bra kunskap som möjligt om den nya ersättningen.

Logotyp för projektet Mångfald på slätten.

Miljöersättningen ”Blommande åker och fältkant” ersätter kravet på miljöytor, som varit ett grundvillkor i slättbygd och erbjudit en möjlighet att gynna biologisk mångfald och ekosystem­tjänster. Kravet på miljöytor försvinner från årsskiftet.

Det övergripande syftet med webbinariet är att ge rådgivare så bra kunskap som möjligt om ersättningen inför arbetet med SAM-ansökningarna. Detta för att miljöersättningen ska göra så stor nytta som möjligt för biologisk mångfald och ekosystem­tjänster i åkerland­skapet.

Webbinariet inleds med att Lisa Karlsson från miljöanalys­enheten berättar om syften med och villkor för ”blommande åker och fältkant”. Därefter ger Petter Haldén råd om möjliga frö­blandningar och var dessa bör placeras i landskapet för att ge största möjliga nytta för olika organism­grupper. På webbinariet medverkar också EU-stödsrådgivare, representant för Hela Sverige Blommar och fröfirmor. Välkommen med din anmälan!

Blommande fältkant

Information och anmälan

Webbinariet ingår i en webbinarie­serie om att gynna den biologiska mångfalden i åkerlandskapet. Webbinariet är kostnadsfritt och vänder sig i första hand till rådgivare. Intresserade lantbrukare är också välkomna att delta.

Datum: 14 januari 2025

Tid: Klockan 10.30–11.30. Frågestund till klockan 12.00.

Plats: Digitalt via Zoom

Anmälan: Anmäl dig via formuläret nedan. Senast dagen innan kommer du att få en inbjudan till webbinariet via mejl. I mejlet finns också instruktioner för hur du ska göra för att ansluta till mötet.

Program

  • Syften med och villkor för miljöersättningen
  • Hur används miljöersättningen på bästa sätt för att gynna biologisk mångfald och ekosystem­tjänster?
  • Frågestund

Medverkande

  • Lisa Karlsson, miljöanalys­enheten, Jordbruksverket
  • Justina Olsson, växtodlings­rådgivare, HS Konsult
  • Sofie Pålsson, växtodlings­rådgivare HS Halland/Hela Sverige Blommar
  • Fröfirmor
  • Petter Haldén, rådgivnings­enheten biologisk mångfald och eko, Jordbruksverket.

Kontakta oss om du har frågor

Frågo om webbinariet kan du skicka till

Anmäl dig här senast den 10 januari

Senast uppdaterad: