Avslutade regeringsuppdrag

Här hittar du de regeringsuppdrag som har slutredovisats.

Flera av våra pågående regeringsuppdrag har även årliga delredovisningar. Sådana redovisningar hittar du i beskrivningen av det specifika uppdraget.

Uppdrag som avslutats 2024

Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för praktik

Jordbruksverket ska ställa praktikplatser till förfogande för att ta emot arbetssökande personer med funktionsnedsättning för praktik.

Redovisning

Uppdraget ska

  • delredovisas den 1 april 2021, 2022 och 2023.
  • slutredovisas den 15 februari 2024.

Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot nyanlända arbetssökande för praktik

Jordbruksverket ska ställa praktikplatser till förfogande för att ta emot nyanlända arbetssökande för praktik.

Redovisning

Uppdraget ska

  • delredovisas den 1 april 2021, 2022 och 2023.
  • slutredovisas den 15 februari 2024.

Uppdrag att föreslå ändringar i det nationella sanktionssystemet för areal- och djurbaserade stöd inom den gemensamma jordbrukspolitiken

Regeringsbeslut från 2022‑12‑19: Regeringen har gett Jordbruksverket i uppdrag att föreslå ändringar i sanktionssystemet för areal- och djurbaserade stöd i den kommande nationella förordningen om EU:s gemensamma jordbrukspolitik för att få till förbättringar så att systemet blir enklare, mer enhetligt och mindre betungande för stödmottagarna. Jordbruksverket ska lämna nödvändiga författningsförslag med anledning av de föreslagna justeringarna.

Redovisning

Jordbruksverket ska lämna en delredovisning till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet) senast den 30 november 2023.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 maj 2024.

Inriktning för arbetet med civilt försvar (regleringsbrevet 2023)

Uppdrag i regleringsbrevet 2023: Jordbruksverkets planering för civilt försvar ska ta sin utgångspunkt i aktuella anvisningar för det civila försvaret (Ju2020/04658) samt inriktning för en sammanhängande planering för totalförsvaret (F62016/00864, F62017/00850, F62019/01291 (delvis) och F62020/01269 (delvis)).

Grunder för prioritering och fördelning av kritiska resurser

Jordbruksverket ska tillsammans med Livsmedelsverket utarbeta ett förslag med grunder för prioritering och fördelning av kritiska resurser på livsmedelsområdet om ransoneringslagen (1978:268) skulle behöva tillämpas.

Redovisning

Myndigheterna ska redovisa resultatet i en gemensam rapport till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet) senast den 22 februari 2024.

Uppbyggnad av livsmedelsberedskapen

Jordbruksverket ska tillsammans med Livsmedelsverket och Statens veterinär­medicinska anstalt (SVA) fortsätta det arbete som inletts för att bygga upp en livsmedelsberedskap. Bland åtgärderna ingår bland annat identifiering av samhällsviktig verksamhet i livsmedelskedjan som är nödvändig för totalförsvaret, analys av livsmedelskedjans beroenden och sårbarheter samt att mäta mängden livsmedel som flödar i det nationella livsmedelssystemet. Vidare ska företagens förmåga att kunna leverera varor och tjänster under höjd beredskap kartläggas och analyseras.

Redovisning

Den gemensamma redovisningen ska delredovisas till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet) av Livsmedelsverket senast den 30 september 2023. Slutredovisning ska lämnas den 1 april 2024.

En första redovisning med motiverade förslag på sådana strategiska varor som är särskilt viktiga för livsmedelskedjans funktionalitet när det gäller primärproduktionen och för vilka åtgärder därför kan behöva prioriteras ska lämnas till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet) senast den 30 januari 2024.

Reglering av viss personal vid höjd beredskap

Jordbruksverket ska tillsammans med Livsmedelsverket utreda behovet av reglering av viss personal för arbete med djurhälsa, djurskydd och säkra livsmedel vid höjd beredskap. Arbetet ska ske i dialog med SVA och länsstyrelserna.

Redovisning

Myndigheterna ska redovisa resultatet i en gemensam rapport till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet) senast den 20 september 2024.

 Handlingsplan för den blå värdekedjan

Uppdrag enligt ändring i regleringsbrevet 2023: Jordbruksverket har fått i uppdrag att ta fram en handlingsplan med förslag på en långsiktig vision för den blå värdekedjan i Sverige, från fartyg till konsument, som inkluderar bland annat sill och skarpsill. Syftet är att mer av fångsterna ska kunna landas i svenska hamnar och beredas i Sverige. Detta går i linje med livsmedelsstrategins målsättning att den svenska livsmedelsproduktionen ska öka samtidigt som relevanta nationella miljömål nås i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet. Enligt uppdraget ska den svenska beredskapen beaktas och utgångspunkten är tidigare arbete som redovisas i rapporten nedan.

Redovisning

Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2024.

Uppdrag att redovisa förslag på effektiviseringsåtgärder för genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken samt långsiktig strategi för den digitala markuppföljningen

Regeringsbeslut från den 16 mars 2023: Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att redovisa förslag på effektiviseringsåtgärder för genomförandet av den gemensamma jordbrukspolitiken samt långsiktig strategi för den digitala markuppföljningen.

Bakgrund: Förenkling har under en längre tid varit en övergripande prioritering i utvecklingen av den gemensamma jordbrukspolitiken. De nya reformförslagen har inneburit en mer resultatorienterad politik, fokuserad på måluppfyllelse och ett gradvis ökande inflytande för medlemsstater i val av åtgärder samt utformningen av det nationella förvaltnings- och kontrollsystemet. Främjande av forskning, kunskap och innovation har även lyfts fram som en avgörande faktor för att säkra ett smart och hållbart jordbruk. Ett viktigt fokus har även varit användningen av ny teknik för att förbättra effektiviteten i förvaltning och kontroll av den gemensamma jordbrukspolitiken.

Redovisning

Jordbruksverket ska senast den 15 september 2023 lämna en skriftlig delredovisning av myndighetens långsiktiga strategi och övergripande strategiska målsättningar för genomförandet och nyttjande av den digitala markuppföljningen till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Uppdraget ska redovisas i sin helhet senast den 31 maj 2024 till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Uppdrag om åtgärdsförslag inom det civila försvaret inför nästa försvarspolitiska inriktningsproposition

Regeringsbeslut från den 21 december 2023: Uppdraget ges till flera myndigheter med olika inriktning för de olika myndigheterna. För Jordbruksverket gäller:

Livsmedelsverket, länsstyrelserna, Naturvårdsverket, Statens jordbruksverk och SVA ska bedöma genomförbarheten av åtgärdsförslag avseende livsmedelsförsörjning och dricksvatten, inklusive avlopp.

De sektorsansvariga myndigheterna och civilområdesansvariga länsstyrelserna ansvarar för att leda bedömningsarbetet inom respektive sektor eller civilområde och för att samordna arbetet och redovisa myndigheternas bedömningar.

Redovisning

Redovisas till Regeringskansliet och till MSB senast den 7 mars 2024.

Uppdrag att trygga ett effektivt och ändamålsenligt förbud mot varghybrider i samhället

Regeringsbeslut från den 21 december 2023: Regeringen ger Jordbruksverket i uppdrag att analysera och redogöra för eventuella brister i utformningen av gällande förbud mot hållande, förmedling och försäljning av varghybrider och svårigheter för berörda myndigheter att kontrollera efterlevnaden av förbudet samt lämna förslag på åtgärder.

Vid genomförandet av uppdraget ska Jordbruksverket inhämta synpunkter från relevanta myndigheter samt beakta relevanta EU-rättsliga och internationella regleringar.

Redovisning

Jordbruksverket ska senast den 1 juli 2024 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Landsbygds- och infrastrukturdepartementet).

Prognos för beställningsbemyndiganden

Uppdrag i regleringsbrevet 2024: Myndigheten ska redovisa en prognos för de förslag om beställningsbemyndiganden som lämnats i budgetunderlaget och för de åtaganden som ingåtts med stöd av äldre beställningsbemyndiganden.

Redovisning

Prognosen ska lämnas senast den 26 juli 2024 via informationssystemet Hermes och utformas enligt närmare information från Ekonomistyrningsverket

Uppdrag att utarbeta förslag till styrmedel för att uppfylla Sveriges åtaganden enligt takdirektivet

Regeringsbeslut från den 18 januari 2024: Jordbruksverket och Naturvårdsverket får i uppdrag att gemensamt utarbeta konkreta förslag för att minska ammoniakutsläppen från jordbruket för att uppfylla Sveriges åtaganden enligt det s.k. takdirektivet.

Redovisning

Jordbruksverket och Naturvårdsverket ska lämna redovisningen av uppdraget till Regeringskansliet (LI med kopia till Klimat och näringslivsdepartementet) senast den 30 augusti 2024.

Kontakta oss om du har frågor

Vill du veta mer om något av regeringsuppdragen? Hör av dig till oss, så kan vi skicka fördjupande information och svara på frågor.

Senast granskad: 2024-10-31