Bidrag till nya försöks- och utvecklingsprojekt (FOU) inom en särskild satsning för ett klimateffektivt jordbruk 2025

Jordbruksverket utlyser 3 miljoner kronor för nya försöks- och utvecklings­projekt inom en särskild satsning för ett klimat­effektivt jordbruk. Du kan söka bidraget från den 17 oktober 2024 till och med den 14 januari 2025.

Vem kan få bidrag?

Forskare, konsulter och rådgivare vid universitet, högskolor, forsknings­institut, organisationer eller företag kan söka pengar till försöks- och utvecklings­projekt som bidrar till ett klimat­effektivt svenskt jordbruk.

Prioriteringar

Projekten ska bidra till ett klimat­effektivt svenskt jordbruk genom att utveckla, testa och mäta åtgärder med potential att minska jordbrukets klimat­påverkan samt att ta fram metoder för att beräkna klimatnyttan. Projekten kan bidra till metod­utveckling både på en nationell nivå, genom att bidra till förbättringar kopplat till den nationella växthusgas­inventeringen, och på gårdsnivå genom förbättrade klimat­beräknings­verktyg.

Bidrag ges till projekt inom försök, mätningar och modell­utveckling för att kvantifiera växthusgas­utsläpp från växtodling samt åtgärder för att minska dessa utsläpp.

Projekten kan exempelvis handla om

  • lustgas­emissioner från mark
  • ammoniak­förluster vid gödsel­spridning (mineralgödsel och organiska gödselmedel) inklusive effekter på lustgas­emissioner från mark.

Våren 2024 beviljade vi åtta projekt inom den särskilda satsningen för ett klimat­effektivt jordbruk. Du kan läsa mer om dessa projekt på sidan om den utlysningen.

Pågående projekt som ska fortsätta 2025

Om du har ett pågående försöks- och utvecklings­projekt som ska fortsätta 2025 måste du göra en förnyad ansökan nu, och bifoga en kortfattad lägesrapport för 2024. Vi har reserverat pengar för dessa projekt enligt den preliminära budget som framgick av ansökningarna för 2024. Du måste uppdatera din budget för 2025 när du söker nu. Du söker i e-tjänsten. Läs mer under rubrikerna Villkor och Så här söker du.

Villkor

  • Du söker i vår e-tjänst senast den 14 januari 2025.
  • Din ansökan för nya projekt ska ligga inom de prioriteringar vi anger. Vi beviljar inte bidrag till informations­kampanjer eller till alltför lokala projekt.
  • Din ansökan kan gälla ett projekt som är 1 till 2 år långt, det vill säga det genomförs under 2025 eller 2025–2026. Vi kan endast bevilja bidrag 1 år i taget, men du måste ange en budget för de kommande åren också i ansökan om ditt projekt är flerårigt.
  • Du ska ange en detaljerad budget för de beräknade kostnaderna för 2025 i e-tjänsten. Du ska bifoga filer. Vi kräver inte medfinansiering, men du ska ange i ansökan om du har andra finansiärer till ditt projekt.
  • Du får skriva ansökan på engelska, men projektets titel måste alltid vara på svenska.
  • Vid bedömningen tar vi hänsyn till projektets genomförbarhet och det är viktigt att ansökan innehåller en tydligt beskriven metod.
  • Det är viktigt att projekten och resultaten redovisas och synliggörs så att de kan bli till nytta för rådgivare och lantbrukare. Det ska därför ingå en plan i ansökan för hur resultaten ska spridas.
  • När du söker måste du samtycka till att resultatet av projektet blir offentligt och får användas fritt. När projekt­resultatet eller delar av det publiceras ska det framgå att projektet genomförts med hjälp av bidrag från Jordbruksverket. Det ska inte vara någon logotyp.
  • När du söker måste du intyga att företaget inte har ekonomiska svårigheter.
  • Du måste se till att resultatet går att använda inom en snar framtid, dock senast 5 år efter att du har startat projektet.

Så mycket stöd kan du få

Du får ersättning upp till 100 procent av dina kostnader. Jordbruksverket kan besluta att bevilja ett lägre stöd än det du sökt efter dialog med dig.

Stödet är ett näringsbidrag och innehåller ingen mervärdes­skatt (moms).

Observera att för projekt som finansieras via flera källor ska du i ansökan ange den totala kostnaden för projektet, det belopp som söks från Jordbruksverket, hur mycket som kommer från någon annan finansiär samt eventuell egen finansiering.

I den detaljerade budgeten ska du endast beskriva den del som du söker stöd för i samband med denna utlysning.

Det är viktigt att du anger vilka andra bidrag du har sökt för ditt projekt.

Tidsperiod för projektet och kostnader

Besluten gäller för kalenderåret 2025. Kostnaderna för projektet ska uppstå under 2025. Om du söker för ett flerårigt projekt ska det framgå, projektet kan längst pågå till och med 2026. Fleråriga projekt måste slutredovisas senast den 31 januari 2027.

Kostnaderna ersätts normalt i efterhand för perioden januari–september/oktober 2025 och i förskott för oktober/november–december 2025.

Projekten ska redovisas senast den 1 mars 2026, vilket gör att du kan disponera pengarna fram till dess.

Om du får avslag på din ansökan ersätter vi inga kostnader.

Så här söker du

Du ska göra ansökan i vår e-tjänst för FOU-ansökningar (inte Mina Sidor). Du ska enbart ange Begränsad klimatpåverkan som inriktning.

Du ska bara använda e-tjänsten, och inte skicka in något med vanlig post eller mejl till oss. Du ska bifoga filer till ansökan i e-tjänsten. Vi diarieför din ansökan via e‑tjänsten.

Sista dag för ansökan

Du ska ansöka i e-tjänsten senast tisdagen den 14 januari 2025.

Kontakta oss

Om du har frågor om ansökan, handläggning och teknisk support kan du kontakta Eva Dahlberg.

Eva Dahlberg

Om du har frågor om projektidéer inom utlysningen kan du kontakta Maria Stenberg.

Maria Stenberg

Senast granskad: 2024-10-17