Rådgivning om energi och klimat

Du som är lantbrukare kan få kostnadsfri rådgivning om energi och klimat. Genom Greppa Näringen kan du välja mellan flera olika rådgivningar. Här kan du läsa mer om några olika typer av rådgivningar.

Kurs i sparsam körning

På en kurs i sparsam körning lär du dig hur du kan minska bränsleanvändningen för lantbruksmaskiner vid olika typer av arbetsmoment. Kursen riktar sig till dig som är

  • lantbruksföretagare, maskinförare på jordbruks- eller trädgårdsföretag
  • maskinförare på maskinstation eller maskinförsäljare.

Totalt omfattar kursen cirka 10 timmar, med både praktiska körmoment och teori samt en uppföljningsträff. Efter uppföljningsträffen får du ett kursintyg.

Sparsam körning ingår numera i Greppa Näringens rådgivning. Om du är intresserad av att gå kurs i sparsam körning kan du kontakta din länsstyrelse.

Rådgivning om biogas

Det finns kostnadsfri rådgivning för dig som är intresserad av att satsa på biogas. Vid enskild biogasrådgivning går du och rådgivaren igenom förutsättningarna för biogasproduktion på ditt företag. Vid den första rådgivningen gör ni en översiktlig analys av dina förutsättningar att producera biogas. I nästa steg kan du få fördjupad biogasrådgivning.

Håll även utkik efter inspirerande gruppträffar om biogas i ditt län eller gå med i en så kallad ERFA-grupp. I en ERFA-grupp träffas lantbrukare som är intresserade av att starta biogasproduktion eller som redan producerar biogas för att utbyta erfarenheter.

Kontakta din länsstyrelse om du är intresserad av enskild biogasrådgivning eller vill veta mer om grupprådgivning.

Enskild rådgivning

  • Är biogas något för mig?
  • Fördjupad biogasrådgivning inför investering – ekonomi med riskanalys och miljönytta
  • Fördjupad biogasrådgivning – Affärsmöjligheter, lagstiftning och planering

Grupprådgivning

  • Inspirationsträff om biogasproduktion – grupp
  • ERFA-grupp kring biogasproduktion

Rådgivning om biogas (greppa.nu)


Kontaktuppgifter till din länsstyrelse (greppa.nu)

Klimatkollen

Rådgivningen Klimatkollen ger dig koll på stort och smått när det gäller utsläpp av växthusgaser som lustgas, metan och koldioxid i jordbruket. Du och rådgivaren beräknar tillsammans gårdens klimatutsläpp och diskuterar vad det finns att göra för att minimera utsläppen från produktionen.

Energikollen

Rådgivningen Energikollen visar hur du kan effektivisera användningen av energi på företaget.

Om du har en djurgård med mer än 25 djurenheter kan du få kostnadsfri rådgivning om energieffektivisering i Energikollen (21C).

Under rådgivningsbesöket kartlägger du och rådgivaren hur energianvändningen ser ut på gården. Ni diskuterar också vilka de viktigaste energiåtgärderna är för just ditt företag.

Det finns också kostnadsfri grupprådgivning kring energieffektivisering. Där kan även mindre djurgårdar och växtodlingsgårdar delta. Kontakta din länsstyrelse om du vill veta mer om grupprådgivning om energieffektivisering.

Brett utbud av fördjupad rådgivning

Greppa Näringen erbjuder ännu fler rådgivningar som guidar till viktiga klimatanpassnings­åtgärder i jordbrukets olika produktionsgrenar. Det finns till exempel fördjupad rådgivning inom kväveresurs­effektivitet, vattenhushållning och markbördighet, som bidrar till minskad klimatpåverkan och ökad hållbarhet i produktionen.

Exempel på rådgivningar inom växtodling

Hållbarhetsanalysen (greppa.nu)

Kväveoptimering i spannmål (greppa.nu)

Grovfoderproduktion med lägre klimatavtryck och bättre lönsamhet (greppa.nu)

Senast granskad: 2025-01-29