Kattregistret

I kattregistret ska du som kattägare registrera dig och din katt. Om du samtidigt godkänner att uppgifterna får delas med andra blir det enklare att återförena dig och din katt om den försvinner. Du kan också ändra uppgifter eller avregistrera en katt.

Driftinformation: Just nu finns inga planerade driftstopp.

Det här är kattregistret

I vår e-tjänst kattregistret kan du registrera din katt. Här kan du också se alla katter som är registrerade på dig. Det går bara att registrera en ägare per katt.

Du kommer inte att kunna se dina registrerade katter via Mina sidor.

Om din katt har dubbla chip

Kontakta vår kundtjänst för att få hjälp om din katt har märkts om och därför har dubbla chip. De kommer då att skicka en speciell blankett till dig att använda till registreringen.

Ändra uppgifter i kattregistret

I kattregistret kan du korrigera kattens ras, kön, färg, namn och födelsedatum. Det kostar ingenting att ändra uppgifter om katten.

Om katten avlidit eller finns i ett annat land

Du som kattägare ska själv avregistrera din katt i kattregistret om den avlider eller inte längre bor kvar i Sverige. Det kostar ingenting att avregistrera en katt.

Byta ägare till katten

Det är den nya ägaren som ska registrera sig som ny ägare till en katt i registret. Den tidigare ägaren kan inte göra det. För att registrera sig som ny ägare till en katt som finns i registret behövs kattens id-märkning och den tidigare ägarens personnummer eller organisations­nummer.

Att byta ägare kostar 40 kronor om du använder e-tjänsten. Om du använder blankett kostar det 100 kronor.

Byta adress eller telefonnummer

Adressen uppdateras automatiskt mot Skatteverket och folkbokföringsuppgifterna. Om du byter telefonnummer eller e-postadress behöver du uppdatera de uppgifterna själv. Det kan du antingen göra genom att logga in på Mina sidor på Jordbruksverket.se eller genom att kontakta vår kundtjänst.

Kostnad för att registrera din katt

När du registrerar din katt beror kostnaden på vilket sätt du väljer att göra din registrering. Om du registrerar den via e‑tjänsten kostar det 40 kronor, och du betalar med kort eller Swish.

Om du registrerar katten genom att skicka in en blankett kostar det 100 kronor och du betalar med faktura.

Det kostar motsvarande summa för att registrera ett ägarbyte.

Avgiften för registreringen är en offentlig avgift och den är inte momsbelagd (mervärdeskattelagen 4 kapitlet 6 §).

Att avregistrera en katt eller ändra uppgifter om katten kostar ingenting.

Fullmakt för katthem och andra organisationer

Innan en ideell förening eller organisation kan registrera sig som ägare till en katt i e-tjänsten behövs det en fullmakt. När fullmakten är registrerad hos Jordbruksverket kan den som har fått fullmakt välja att företräda organisationen i e-tjänsten.

Du som har fått en fullmakt loggar in som vanligt med din e-legitimation. När du har loggat in kommer du att få välja om du vill företräda dig själv eller en organisation.

För att dela ut en fullmakt ska firmatecknaren för organisationen fylla i och skicka in en blankett till Jordbruksverket. När fullmakten är registrerad kommer organisationen att få ett bekräftelsebrev och fullmaktstagaren kommer att kunna företräda organisationen i e-tjänsten.

Mer om kravet på märkning och registrering av katter

Alla katter i Sverige ska märkas och registreras i kattregistret enligt ny lag som började gälla den 1 januari 2023.

Du behöver e‑legitimation för att logga in

För att logga in i tjänsten behöver du en e‑legitimation, till exempel mobilt BankID eller Freja eID. E‑legitimationen är personlig och knuten till ditt personnummer. Kontakta din bank eller Freja för att skaffa e‑legitimation.

Logga in genom att klicka på den blå knappen längst upp på sidan.

Behandling av personuppgifter

Jordbruksverket behandlar de personuppgifter som du lämnar när du registrerar din katt i det centrala kattregistret för ändamålen att fastställa vem som är ägare till en katt samt för kontroll, statistik, information, utvärdering och analys.

Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är myndighetsutövning. Uppgifterna behandlas elektroniskt. De personuppgifter vi behandlar om dig delas med andra myndigheter för motsvarande ändamål i enlighet med vad som följer av EU-lagstiftning, lag eller förordning.

Jordbruksverket kommer att lagra uppgifterna i enlighet med vad som gäller för myndigheters arkivhantering. Kontakta kundtjänst om du vill ha tillgång till de personuppgifter som vi behandlar om dig.

Information om digital tillgänglighet

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår e‑tjänst. Läs om hur e‑tjänsten uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighets­problem och hur du kan rapportera brister till oss.

Frågor och svar

Kan jag betala med kontanter?

Vill du betala kontant kan du göra det genom att komma till Jordbruksverkets entré på Skeppsbrogatan 2 i Jönköping.

Du kan också skicka in pengar i ett kuvert tillsammans med registreringsblanketten till den här adressen:

Jordbruksverket

551 82 Jönköping

Avgiften är 100 kr när du registrerar via blankett.

 

Senast granskad: 2023-04-28

Till toppen