Grundvillkor – Honungsproduktion
Denna text om de grundvillkor som gäller för biodling är ett hjälpmedel för dig som biodlare att genomföra en egenkontroll så du kan känna dig trygg med att du följer de lagar, förordningar, föreskrifter och riktlinjer som gäller. På så sätt kan du veta att hela din produktionskedja är säker, från kupan fram till att honungen står på bordet hos konsumenten.
SMR 5 – Detta grundvillkor är ett så kallat verksamhetskrav
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Du som biodlare har en skyldighet att leverera säkra livsmedel. De livsmedel du levererar ska alltid uppfylla kravet på spårbarhet. Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt.
Honungsproduktion räknas som primärproduktion
Produkten honung är en så kallad primärprodukt. En primärprodukt är en produkt som kommer från jorden och naturen, som grönsaker, honung, frukt och bär, produkter från boskapsuppfödning, jakt och fiske. Produktionen och hanteringen av honung i anslutning till biodlingen räknas som primärproduktion, allt från biodling till att du samlar upp honungen, slungar den, tappar och förpackar den. Andra produkter som utvinns från biodlingen är till exempel drottninggéle, pollen som samlats in av bina och utvinns från bikupan genom en så kallad bifälla samt propolis, bikitt eller kittvax. Dessa produkter räknas också som primärproduktion.
Det finns andra verksamheter utanför biodlingen som inte räknas som primärproduktion, till exempel att smaksätta honung för försäljning. För dessa processer gäller andra regler och krav.
Läs mer om vad som gäller då på Kontrollwiki Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
När en biodlare som inte uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag, en privatperson, levererar sin honung utanför det egna hushållet uppstår ett juridiskt ansvar. Det gäller både om honungen säljs eller skänks bort direkt till konsumenter eller om den säljs till en detaljhandelsanläggning. Kravet på säkra livsmedel gäller alltid. Konsumenter får inte utsättas för livsmedelsburna risker eller vilseledande information.
Du som biodlare kan leverera som mest 500 kilo honung eller andra produkter från den egna biodlingen per år utan att du räknas som livsmedelsföretagare i primärproduktionen och ska registrera din verksamhet hos länsstyrelsen. Det gäller oavsett om du levererar direkt till konsumenter eller till lokala detaljhandelsanläggningar som i sin tur levererar till konsumenter.
En biodlare registrerad hos länsstyrelsen får årligen leverera sammantaget högst 1 000 kilo honung och andra primärprodukter från den egna biodlingen direkt till konsument eller lokal detaljhandel utan att behöva registrera försäljnings-verksamheten hos kommunen.
Om du säljer honung som du producerat på din egen gård efter så kallat återtag, räknas inte detta som primärproduktion. Då räknas försäljningen istället som en detaljhandelsanläggning, och en sådan ska vara registrerad hos kommunen. Läs mer om Honung och biodling på Livsmedelsverkets webbplats.
Du som vill starta en biodling
Du hittar en checklista för vad som krävs för att du ska få starta en biodling, vilka tillstånd du behöver söka samt vilka uppgifter du behöver lämna till myndigheter och kommuner på verksamt.se.
Du behöver anmäla en honungsproduktion på över 500 kilo per år till länsstyrelsen
Om du i genomsnitt producerar mer än 500 kilo honung och andra primärprodukter ska du registrera verksamheten hos länsstyrelsen som ett livsmedelsföretag i primärproduktionen. Mängden 500 kilo motsvarar honung från cirka 15 kupor efter invintring. Du behöver inte registrera dig som primärproducent om du producerar och släpper ut mindre än 500 kilo honung på marknaden per år till privatpersoner eller lokala detaljhandlare.
Läs mer om Registrering vid biodling och små mängder honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Producerar eller importerar du över 1 000 kilo per år ska du registrera dig hos kommunen
Du ska registrera dig som livsmedelsföretagare hos din kommun om du:
- säljer mer än 1 000 kilo honung per år till konsumenter eller lokala detaljhandlare
- köper in någon annans honung för att förpacka och sälja den
- smaksätter honung
- importerar honung (både från EU-länder och länder utanför EU).
Du ska då registrera dig hos din kommun minst 2 veckor innan du börjar verksamheten.
Se även nästa avsnitt om små mängder honung.
Läs mer om Registrering vid biodling och hantering av honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Levererar du små mängder räcker det att dokumentera
Om du som biodlare bara levererar små mängder honung och andra primärprodukter från din biodling räcker det att du dokumenterar vissa delar av din verksamhet. Som små mängder räknas det om du levererar 1 000 kilo eller mindre per år. Du ska då löpande dokumentera
- det totala antalet kupor du skördat
- den totala produktionsmängden
- den mängd produkter du har levererat till konsumenter
- datum för leveransen.
Du ska kunna visa upp dokumentationen vid behov och om kontrollmyndigheten begär det. Syftet med dokumentationen är bland annat att myndigheterna ska kunna kontrollera att biodlarens leveranser håller sig under nivån för små mängder och att undantagen i lagstiftningen alltså gäller för produktionen.
Läs mer om Leverans av små mängder honung och andra biodlingsprodukter på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Anmäl livsmedelsanläggning om du bereder honung
Om du har en kontinuerlig försäljning av honung och på något sätt bereder honungen så ska du skriftligt anmäla din verksamhet som livsmedelsanläggning till kommunen. Det ska du göra minst 2 veckor innan du startar verksamheten. Exempel på verksamheter som kräver en sådan skriftlig anmälan är:
- du blandar honung från olika producenter
- du smaksätter din honung med örter eller andra ingredienser
- du slungar honung åt andra
- du tappar och paketerar andras honung.
Ett livsmedelsföretag är en verksamhetsform som förutsätter en viss kontinuitet och viss grad av organisation. Till exempel kan en privatperson, som bereder livsmedel i sin privata bostad för regelbunden försäljning till allmänheten, bedömas vara ett livsmedelsföretag även om det inte finns en sådan registrering.
Regler om livsmedelssäkerhet vid produktion av honung
Livsmedelsverket bestämmer vad som ska få räknas som honung och av vilken typ. Reglerna bestämmer bland annat vilken sammansättning honungen ska ha och vilka kvalitetskrav den måste uppfylla för att kunna märkas som honung. Honung som inte uppfyller dessa kvalitetskrav kan säljas som bageri- eller industrihonung.
Dessa regler finns i Livsmedelsverkets föreskrifter om honung, LIVSFS 2003:10. I bilaga 1 till föreskrifterna finns de produktbeteckningar som ska användas i handeln på de produkter som föreskrifterna gäller. Beteckningarna i denna föreskrift får bara användas av livsmedelsföretagare på produkter som uppfyller kraven i föreskrifterna.
Honung måste uppfylla vissa specifika krav
EU har bestämt vad olika varor får respektive inte får innehålla för att få säljas med en viss varubeteckning, till exempel honung. Sådana beteckningar kallas också livsmedelsstandarder. Syftet med EU:s bestämmelser är bland annat att bidra till fri rörlighet av varor och handel mellan medlemsländerna.
Livsmedelsstandarden för honung är beskriven i ett EU-direktiv som är införlivat i svensk livsmedelslagstiftning genom Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:10) om honung.
Honung är det naturliga söta ämne som Apis mellifera-bin tillverkar av ämnen de hämtar i naturen. Dessa ämnen kan vara nektar från växter, sekret från levande växtdelar eller utsöndringar från insektsarter som finns på de levande växtdelarna och suger växtsaft där. Bina samlar och omvandlar sedan dessa ämnen till honung, genom att förena dem med egna särskilda ämnen, deponerar, torkar, lagrar honungen och låter den utvecklas i vaxkakor. I honung ingår pollen som en naturlig och specifik beståndsdel.
Du ska anpassa utfodring av bina i tid och mängd efter binas behov för att undvika att det blir sockerrester i honungen.
Honungens kvalitet – vattenhalt
Honungen ska före försäljning kontrolleras och bedömas av säljaren när det gäller smak, arom, renhet, jäsning och vattenhalt. När bina har täckt 2/3 av ramen är honungen mogen och vattenhalten tillräckligt låg. Vattenhalten kan variera inom ett snävt intervall om lagringsstabilitet ska fås, finns vissa undantag för sort- och bagerihonung. Den exakta vattenhalten ska sedan bestämmas med en refraktometer:
- som huvudregel högst 20 procent
- ljunghonung (Calluna) och bagerihonung: som huvudregel högst 23 procent
- bagerihonung från ljunghonung (Calluna): högst 25 procent.
Honungens kvalitet – HMF-halt
Vid utvinningen av honungen får endast en mild uppvärmning och under kort tid av den slungade honungen ske för att underlätta pumpning, tappning och silning av honungen. Värmningen minskar viskositeten hos honungen och kristalliserad honung smälter och återgår till en flytande form. Värms honungen upp över ett visst gradtal och hålltid kommer vissa naturligt förekommande enzymer som enzymet diastas (α- och -amylas), bryter ner stärkelse till kortare sockermolekyler (disackarider och trisackarider), och invertas (α-glukosidas), produceras av bina och bryter ner rörsocker till fruktos och glukos, att förstöras eftersom de är värmekänsliga.
Vid högre upphettning kan ett ämne som heter 5-hydroxymetylfurfural (HMF) bildas genom en kemisk reaktion som kallas Maillardreaktion i honungen. Denna molekyl förekommer även naturligt i honung men i små mängder och är en följd av lagring när särskilt fruktosmolekyler i honungen dehydreras (förlorar vatten) i en sur miljö. Höga halter av HMF kan indikera antingen att honungen lagrats under lång tid i en dålig miljö (hög temperatur) eller varit upphettad.
Höga halter kan också indikera att man tillsatt främmande sockerarter som sirap eftersom HMF också kan bildas i processen när glukossirap tillverkas. I lagstiftningen finns det gränsvärden för både diastas och HMF. Nyslungad honung har normalt ett värde understigande 10 mg per kilo. Enligt försök ökar HMF-halten med 1–2 mg per kilo per månad om honungen lagras vid en temperatur av 20 °C. Detta är viktigt att veta inte minst för förpackare av honung när hållbarhetstiden ska beräknas för honung genom att ange bäst före‑datum.
HMF är det vanligaste ämne som man analyserar för att bedöma honungens kvalitet. Halten HMF får maximalt vara 40 mg per kilo honung.
Ha en god hygienpraxis
Som biodlare ska du följa en god hygienpraxis, för att honungen ska uppfylla kvalitetskraven enligt branschriktlinjerna Säker honung. Detta innebär att du ska producera, hantera, förpacka, lagra och transportera honungen under lämpliga hygieniska förhållanden. Där ingår att du ska hålla rent till exempel i de lokaler där du slungar eller processar honungen och bekämpa skadedjur. Läs mer om Branschriktlinjer på Livsmedelsverkets webbplats.
Säkra locken
Rekommendation
Kundförpackningarna bör vara försedda med locksäkring. Detta är en rekommendation och inte ett absolut krav. Men förser du dina förpackningar med locksäkring garanterar det att förpackningen är obruten när kunden får den.
Förpackningar och emballage
När du tappar upp honung får du bara använda förpackningar och emballage som är anpassade för livsmedel. Glas och plast rekommenderas som lämpliga förpackningsmaterial.
Ren utrustning och rena arbetsredskap
Det material och den utrustning du använder ska vara anpassade för att hantera livsmedel. Det gäller oavsett vilken lokal som används. Du ska byta ut utrustning som inte fyller sin funktion. Håll arbetsredskap och utrustning rena och i gott skick så att inga främmande ämnen kan förorena honungen. Ramar ska vara rena och mögelfria och vid plockskattning ska du placera ramarna i rena lådor. När du kontrollerar ramarna i kupan eller vid skattning får du inte placera ramarna direkt på marken. Du bör byta vax när det behövs för att undvika att det ansamlas bekämpningsmedel.
Lådor med ramar ska vara täckta när du transporterar dem eller när du mellanlagrar dem inför slungning. Skälet till detta är att de ska skyddas mot damm och smuts, samt för att minimera antalet bin som följer med till slungrummet.
Slungan ska vara väl rengjord och torr före första slungningen. Slungor av annat material än rostfritt stål och plast bör du rengöra mellan slungningstillfällena för att förhindra att det följer med rost från slungan.
Förvara honungsemballage säkert
Du ska se till att de förpackningar du ska använda för att tappa upp honung förvaras och hanteras på ett sådant sätt att inga främmande ämnen kommer i kontakt med förpackningarna. Du ska också se till att förpackningsmaterial före tappning lagras på sådant sätt att de inte förorenas av damm, smuts eller andra främmande ämnen eller partiklar.
Transport av honungsförpackningar ska vara säker
När du ska transportera förpackningar med honung ska du se till att transportutrymmet är rent och att förpackningarna är skyddade så att de inte skadas.
Använd lämplig lokal och utrymme
Utrymmet där du hanterar honung ska vara utformat så att risken för att honungen förorenas är så liten som möjligt. Utrymmet ska också ha tillräcklig belysning för att du ska kunna se till att honungen inte förorenas. Det ska finnas skydd för armaturer så att inget glas från lampor eller skärmar kan hamna i avtäckningskärl eller i slungan. Det ska det finnas skydd mot skadeinsekter inklusive flygande insekter, mot möss och mot råttor. Det ska finnas lätt åtkomliga möjligheter att tvätta händer och redskap, och vattnet som används ska vara rent.
Du kan använda samma utrymme för att avtäcka, slunga och packa honungen, under förutsättning att åtskillnad görs i tid. Detta kan till exempel göras genom att göra ett moment och städa där emellan. Det är olämpligt att hantera skattlådor samtidigt som du packar färdig honung. Om du använder ett kök som arbetsutrymme så får köket inte samtidigt användas för att laga mat eller för annan verksamhet samtidigt med att du hanterar honungen.
Gör ren lokalen inför varje moment
Utrymmet du använder för avtäckning, slungning och tappning ska vara lätt att hålla rent. Du ska regelbundet och ändamålsenligt göra ren lokalen inför, under och efter att du avtäcker, slungar och tappar honungen.
Arbetskläder och hygienutrymme
När du arbetar med honungen får du bara använda arbetskläder – rock eller overall samt hårskydd – som är avsedda för honungsarbete. Rocken eller overallen bör inte ha en utvändig öppen bröstficka för att undvika att något kan falla ur fickan. Du bör heller inte ha klocka eller bära smycken när du slungar honungen. Tillgång till toalett med handtvätt bör finnas i anslutning till slungningsutrymmet, engångshanddukar och flytande tvål ska användas.
Krav på spårbarhet
Det finns regler kring spårbarhet inom EU som även gäller honungsproduktion. Spårbarhet innebär att det ska gå att följa ett livsmedel ett steg bakåt i livsmedelskedjan och att det ska gå att spåra ett livsmedel eller ämne ett steg framåt i kedjan. Kravet om spårbarhet för livsmedel gäller för alla livsmedelsföretagare och kan användas både för att spåra osäkra livsmedel och som ett sätt att bekräfta att den information som ges om ett livsmedel är korrekt. Spårbarhet finns i förordning (EG) nr 178/2002 och gäller för livsmedel, foder, livsmedelsproducerande djur och alla andra ämnen som är avsedda för livsmedelsproduktion eller ingår i livsmedel.
Du ska ha dokumentation som uppfyller kravet på spårbarhet när det gäller den honung du hanterar. Dokumentationen ska minst sparas lika länge som livsmedlets hållbarhetstid. Fem år bedöms ofta vara lämpligt.
Spårbarhet bakåt
Att ett livsmedel ska vara spårbart bakåt i kedjan innebär att du som företagare ska kunna ange alla personer eller företag som du fått foder, djur eller andra ämnen som är avsedda för livsmedelsproduktion eller som ingår i livsmedlet från. Detta innebär att du vid varje givet tillfälle måste kunna tala om från vilka personer du till exempel fått honung från för att vidareförädla eller sälja. För att uppfylla kraven krävs att du dokumenterar din hantering. Denna dokumentation ska åtminstone innehålla uppgifter om
- vem som levererat produkter
- vad som levererats (typ och mängd av produkt inklusive identifikationsmärkning)
- när leverans skett (datum).
Leverantörssedlar kan räcka som dokumentation om all information finns på dem för att det enkelt ska gå att spåra livsmedlet eller fodret, informera kunder och konsumenter, och ta tillbaka produkter om en produkt visar sig vara eller misstänks vara hälsofarlig, felaktigt märkt eller på annat sätt otjänlig. Du ska kunna visa upp denna dokumentationen när en myndighet begär det.
Spårbarhet framåt
Spårbarhet framåt i kedjan innebär att du som biodlare vid varje givet tillfälle måste kunna identifiera alla företag som du levererat produkter till. Detta gäller inte för biodlare som säljer direkt till konsumenter. När du säljer eller ger någon honung ska du kunna berätta till vilken juridisk person du levererat varor. För att uppfylla dessa krav ska du ha en dokumentation som ska innehålla uppgifter om
- vem du har levererat produkter till
- vad du levererat (typ och mängd av produkt inklusive identifikationsmärkning)
- när du levererat (datum).
Det ska finnas en återkallelseplan
Du ska ha ett dokument som visar hur du kan veta vilket företag som har fått en produkt vid ett visst tillfälle, och utifrån detta tillfälle ska det gå att spåra övriga leveranser, exempelvis honung eller förpackningsmaterial. En lämplig utgångspunkt för ditt spårbarhetssystem kan vara sista förbrukningsdag utifrån tappningstillfället. Lämpliga dokument kan vara exempelvis fakturor, kvitton och avsändningsavier, med lämpliga kompletteringar. Det ska gå att ta fram uppgifterna omedelbart, och de ska sparas hela produktens hållbarhetstid plus 6 månader.
Referensprov kan vara viktiga
Rekommendation
Det finns inget absolut lagkrav på dig att spara referensprov för de batcher av honung som du levererat till grossister, detaljhandlare eller till eller från annan biodlare. Men för din egen skull är referensprover en oumbärlig hjälp om något skulle inträffa. Referensprover bör sparas minst 2 år.
Förpackningar ska vara märkta
Förpackningar med upptappad honung ska vara märkta och hållas rena. De bör också förses med locksäkring. Du som biodlare ansvarar alltid för att märkningen är korrekt, oavsett om det är du själv som paketerar och märker produkten eller om märkningen görs av någon annan på uppdrag av dig. Även stora bulkförpackningar till tappstationer eller grossister ska märkas enligt reglerna, antingen på själva förpackningen eller på följesedeln.
Läs mer om Märkning av honung på Kontrollwiki – Livsmedelsverkets webbplats för fördjupning.
Märkning av honung
När du förpackar din honung för att sälja den till enskilda konsumenter och till storhushåll så måste du följa reglerna för märkning. De märkningsuppgifter som krävs ska finnas antingen på själva förpackningen eller på en etikett som fästs på förpackningen.
Följande uppgifter ska finnas på förpackningen:
- ursprungsland
- beteckning
- nettovikt
- namn eller firmanamn och adress till tillverkaren eller säljaren
- bäst före-datum.
Märkningsuppgifterna ska vara lätta att förstå, vara väl synliga, klart läsbara och beständiga. De får inte på något sätt döljas, skymmas eller avbrytas av annan text eller av en illustration. De ska vara skrivna på svenska. Även stora bulkförpackningar (över 10 kilo) som du levererar till en tappstation eller grossister ska märkas enligt reglerna, antingen på själva förpackningen eller på följesedeln.
Bäst före-datum får inte ändras. Honungsbranschen rekommenderar att ”bäst före-datum” är 2 år från förpackningsdagen. Men det är du som producent som ska garantera att honungen håller en tillfredsställande kvalitet vid utgångsdatumet.
Märkning av smaksatt honung
Reglerna för märkning skiljer sig för honung och för så kallade honungsprodukter, som till exempel smaksatt honung. Det är tillåtet att smaksätta honung med exempelvis aromämnen eller andra råvaror, förutsatt att produkten säljs under en rättvisande beteckning. Produkten är då en sammansatt produkt där honung ingår, och det måste framgå av beteckningen. Ett sammansatt livsmedel är en produkt som består av mer än en ingrediens. Det är inte tillåtet att sälja en sammansatt honungsprodukt under beteckningen ”honung”.
Följande uppgifter ska finnas på förpackningen för smaksatt honung:
- beteckning
- nettovikt
- namn eller firmanamn och adress till tillverkaren eller säljaren
- bäst före-datum
- ingredienser
- näringsdeklaration.
Näringsdeklaration är obligatoriskt om honungsprodukten ska säljas till andra företag som ligger utanför angränsande län. Om honungsprodukten säljs direkt till konsument eller till detaljhandel som ligger inom länet eller angränsande län krävs ingen näringsdeklaration. Bäst före‑datum får inte ändras.
Författningar
- Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20) om livsmedelshygien (livsmedelsverket.se)
- Livsmedelsverkets föreskrifter(LIVSFS 2014:4) om livsmedelsinformation (livsmedelsverket.se)
- Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:10) om honung (livsmedelsverket.se)
- Förordning (EG) 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning (eur-lex.europa.eu)
- Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien (eur-lex.europa.eu)
- Förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna osv (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2021/2115 om fastställande av regler om stöd för de strategiska planer som medlemsstaterna ska upprätta inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken (eur‑lex.europa.eu)
Du kanske också är intresserad av det här
Senast granskad: 2024-01-25