Lagra gödsel
Du som har djur ska ha tillräcklig lagringskapacitet för att kunna lagra stallgödseln under en viss tid. Hur lång den tiden är beror på hur många djurenheter du har, vilka djurslag du har, om din verksamhet är ett jordbruksföretag och om din jordbruksmark ligger i nitratkänsligt område eller inte. Lagringsutrymmet ska vara utformat så att det inte sker avrinning eller läckage av gödsel till omgivningen.
Nitratkänsliga områden
Reglerna för spridning och lagring av gödsel skiljer sig mellan olika områden i Sverige eftersom vissa områden är mer påverkade av kväveläckage än andra. Dessa områden kallas för nitratkänsliga områden.
Jordbruksföretag
Har du ett jordbruksföretag omfattas du av fler regler, som exempelvis krav på lagringskapacitet för stallgödsel.
Antal djurenheter påverkar vilka regler som gäller för dig
Det är olika regler för lagring av gödsel beroende på hur många djurenheter du har. När du räknar ut hur många djurenheter du har ska du utgå från hur många djur du har i genomsnitt under ett år. En djurenhet är inte alltid samma sak som ett djur. Hur lång den tiden är beror på hur många djurenheter du har, vilka djurslag du har, om din verksamhet är ett jordbruksföretag och om din jordbruksmark ligger i nitratkänsligt område eller inte.
Lagringskapacitet för jordbruksföretag
Reglerna för hur stor lagringskapacitet du som har ett jordbruksföretag behöver ha beror främst på var du har din gård och hur många djurenheter du har. Du kan behöva större lagringskapacitet än reglerna kräver. Du behöver till exempel ha marginaler för de år då det regnar mer eller då snön ligger kvar längre än normalt. Reglerna för när du får sprida stallgödseln påverkar också ditt behov av lagringsutrymme.
Räkna ut ditt behov av lagringsutrymme
För att räkna ut hur stort lagringsutrymme du behöver ska du utgå från hur många djur och vilken produktionsform du har.
Du kan använda samma verktyg för att räkna ut ditt behov av lagringsutrymme som du använder för att räkna ut din spridningsareal. Verktyget utgår från de schablonvärden som finns i bilaga 7 i föreskriften om miljöhänsyn i jordbruket.
Beräkningsverktyget Vera
Om du vill göra en mer noggrann beräkning kan du använda Greppa Näringens beräkningsverktyg Vera. Där kan du beräkna stallgödselns näringsinnehåll och mängder och se krav på spridningsareal och lagringsbehov för gödsel.
Uppdatera med jämna mellanrum
Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum ser över att de beräkningar du har fortfarande är aktuella, till exempel att djurantal och foderstater är uppdaterat.
Utformning och placering av lagringsutrymmen
Du kan själv välja hur du vill utforma dina lagringsutrymmen för stallgödsel så länge det inte sker någon avrinning eller något läckage av gödsel eller förorenat vatten till omgivningen.
Utrymmen inne i stallbyggnaden, till exempel en ströbädd, räknas som lagringsutrymme om de uppfyller kravet på att det inte sker någon avrinning eller något läckage.
Ta med konsekvenserna av en eventuell olyckshändelse i beräkningen när du bestämmer plats för lagringsutrymmet. Det kan till exempel vara att all gödsel från en flytgödselbehållare läcker ut.
Täckning av urin‑ och flytgödselbehållare i Götaland och delar av Svealand
Reglerna om täckning av urin‑ och flytgödselbehållare gäller dig som har din gård i Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Gotlands, Blekinge, Skåne, Hallands eller Västra Götalands län samt slättbygderna i Värmlands, Örebro eller Västmanlands län.
Om du har din gård i något av dessa områden och har fler än 10 djurenheter ska du
- ha ett stabilt svämtäcke, eller annan täckning som effektivt minskar ammoniakförlusterna, på dina flytgödsel‑ och urinbehållare
- fylla på flytgödsel och urin till flytgödselbehållare och urinbehållare så att det hamnar under täckningen.
Du kan täcka behållaren på olika sätt, exempelvis med stabilt svämtäcke, flytande plastduk, halm, torv, leca‑ eller lättklinkerkulor eller olika former av tak. Oavsett vilket sätt du använder ska täckningen minska förlusten av ammoniak lika effektivt som ett stabilt svämtäcke.
Reglerna om täckning gäller i Götaland och delar av Svealand eftersom förlusterna av ammoniak och den ammoniakrelaterade belastningen på miljön är större där än i resten av landet.
Egenkontroll på din gård
Egenkontroll är ett förbättringsarbete på din gård som innebär att du ser över hur du organiserar arbetet och sätter upp rutiner för att följa de lagar som gäller för din gård. Spridning och lagring av gödsel samt vilka åtgärder du gör för att minska riskerna för näringsförluster till grund- och ytvatten samt luft är en viktig del av din egenkontroll.
Kommuner kan ha lokala regler
Det kan finnas lokala regler kring spridning och lagring av gödsel för till exempel detaljplanerade områden eller inom vattenskyddsområden. Kontakta miljöförvaltningen i din kommun för att ta reda på vad som gäller för dig.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2004:62
Söker efter grundforeskrifter:
2020:2
Du kanske också är intresserad av det här
Senast granskad: 2025-01-13