God djurvälfärd – viktigt för djur och människor
Målet med vår svenska djurskyddslagstiftning är att den ska säkerställa att djur i Sverige har det bra och främja deras välfärd. På den här sidan kan du läsa om djurhälsa och djurskydd samt hur vi jobbar med att minska antibiotikaanvändningen.
Djurskyddet i Sverige
Djur ska må bra, både fysiskt och psykiskt. Det är det vi menar med god djurvälfärd. Det är den som äger, sköter eller hanterar djur som ansvarar för att djuren har det bra. I jämförelse med de flesta andra länder har vi i Sverige strängare djurskyddskrav för att säkra att djurens behov tillgodoses.
För att kunna arbeta på ett bra sätt med djurskydd har vi tagit fram en djurskyddsstrategi som vårt arbete utgår ifrån.
Betande djur ska få beta
I Sverige tycker vi att det är viktigt att djuren som vi håller ska ha möjlighet att bete sig naturligt, det vill säga att de ska kunna utföra sådana beteenden som är viktiga för deras välbefinnande. För betande djur, som till exempel nötkreatur, är djurens välfärd beroende av möjligheten att kunna beta utomhus och att kunna motionera och röra sig fritt.
God djurhälsa skyddar både djur och människor
Genom att bekämpa sjukdomar kan vi uppnå en bra djurhälsa i Sverige, vilket minskar risken för att djuren lider och för att människor blir smittade av djur eller livsmedel, till exempel av rabies eller salmonella.
En bra djurhälsa främjar även djurens tillväxt och därmed produktionen av livsmedel.
Livsviktigt arbete mot antibiotikaresistens
Antibiotika är till för att rädda liv och är en förutsättning för att dagens hälso- och sjukvård ska fungera, både för människor och djur.
En god djurhälsa och ett gott djurskydd är en förutsättning för att bromsa uppkomsten och spridningen av antibiotikaresistenta bakterier.