Blåtunga

Det pågår utbrott av blåtunga i Neder­länderna, Belgien, England och Tyskland och smittan sprider sig norrut upp genom Tyskland mot Danmark. Det finns risk att den sprider sig även till Sverige. I Nederländerna har det hittills varit en allvarligare variant av blåtunga än den som spreds 2008. Blåtunga drabbar idisslare som nötkreatur, får och getter.

Det här har hänt

Utbrottet konstaterades först i Nederländerna den 3 september 2023, och spred sig snabbt och hade innan sommaren 2024 drabbat cirka 6 000 får- och nötbesättningar. Blåtungan som nu sprids har hittills orsakat allvarligare symtom än blåtunga-8 varianten som vi också hade i Sverige 2008. Blåtunga har varit allvarligast hos får och av de som smittas har det varit relativt många svårt sjuka och döda djur. Nötkreatur har också visat symtom på blåtunga med mildare sjukdom än hos får men här har smittan också visat sig orsaka minskad mjölkproduktion.

Djurägare i de drabbade länderna har nu fått tillgång till nödvacciner som har tagits fram snabbt för att förhindra sjukdom. Djurägarna bestämmer själva om de vill vaccinera sina djur.

Vid utbrottet 2008 genomförde vi en 2-årig vaccinationskampanj för att utrota sjukdomen. I Sverige har vi varit fria från sjukdomen sedan 2010.

Det här är blåtunga

Blåtunga är en virussjukdom som kan finnas i flera olika varianter, så kallade serotyper. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen kan inte smitta människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symtom

Då viruset enbart sprids mellan djur via svidknott kan det vara enstaka djur som drabbas i en besättning vid ett tillfälle. Vi har inte några erfarenheter av vilka symtom som den här varianten kan ge i Sverige. Men i Nederländerna har följande visat sig och ett djur kan få ett eller flera symtom. Djur kan också vara infekterade utan att visa symtom.

Symtom hos får

Feber, sår på nos och slemhinnor och klövrand, salivering, svullnad i huvudet samt hälta. Klövkapselavlossning har setts vid BTV-3.

Symptom hos nötkreatur

Feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Kontakta veterinär vid misstanke om blåtunga

Du ska kontakta veterinär om du misstänker att ett djur har drabbats av blåtunga.

För att utesluta blåtunga tar veterinären ett prov samt anmäler misstanken till Statens veteri­när­medicinska anstalt (SVA) eller till Jordbruksverket. Veterinärerna i Sverige har fått information om att det är förhöjd risk för blåtunga i år.

Det här händer vid ett utbrott

Om veterinären konstaterar blåtunga på en gård införs till en början ett förbud att flytta mottagliga djur från den anläggningen. Sedan görs en utredning även på andra gårdar i ett område runt den första smittade gården. De gårdar som finns inom det området får inte heller flytta några djur ut ur området.

Ett utbrott kommer efter den första utredningen att leda till att ett större område i Sverige alternativt hela Sverige förlorar sitt officiella frihetsstatus för blåtunga. Det kommer påverka hur du får flytta djur ut från det området som kommer att fastställas som smittat.

Konsekvenser om det blir ett utbrott

Det finns EU-regler för att minska risken för att sjukdomen sprids i samband med transporter av djur. Men det finns inte längre några EU-krav på att bekämpa sjukdomen som det fanns vid utbrottet 2008.

Du får inte någon ersättning för sjuka, döda eller avlivade djur på grund av blåtunga.

Så här skyddar du dina djur

Att skydda djuren mot svidknott kan vara svårt. Insektsmedel eller installning kan ha viss effekt men det finns inga studier på att det hjälper. Djur som har haft blåtunga blir inte smittade igen, de är immuna.

Det enda effektiva sättet att skydda mottagliga djur är att vaccinera dem. Men det är just nu förbjudet att vaccinera djuren i Sverige mot blåtunga. Det finns nödvaccin framtagna mot BTV-3. EU godkända vacciner kommer sannolikt att finnas senare i år.

Om vi konstaterar blåtunga i Sverige kommer Jordbruksverket tillåta vaccinering mot blåtunga. Men det blir ingen obligatorisk vaccination som under 2008-2010. Det kommer inte att finnas någon möjlighet att få ersättning för eventuella biverkningar av vaccinet.

Om du vill vaccinera dina djur kan du ta kontakt med din veterinär. Du får själv betala både vaccin och vaccinationen.

Kontakta oss om du har frågor

Om du har frågor om blåtunga kan du kontakta oss via mejl.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast uppdaterad: 2024-07-16

Till toppen