Nyhetsbrev På tal om jordbruk och fiske

Nyhetsbrevet ger en fördjupning i aktuella frågor som påverkar jordbrukssektorn, fiskesektorn och livsmedelsindustrin.

19 mars 2025

  • Produktionen av nötkött, griskött och matfågel ökade 2024 medan den minskade av får- och lammkött, ägg och mejeriprodukter.
  • Importen ökade av alla animalieprodukter utom matfågel medan exporten minskade inom samtliga sex studerade sektorer.
  • Konsumtionen ökade av alla animalieprodukter utom får- och lammkött.
  • Den svenska försörjningsgraden backade för alla sektorer utom matfågel.

4 oktober 2024

  • Under januari–juli 2024 var slakten av nötkött 3 procent högre än under motsvarande period 2023.
  • Det genomsnittliga svenska avräkningspriset för ekologisk mjölk (faktisk fett- och proteinhalt) inklusive tillägg var i augusti 16 procent högre avräkningspriset för konventionell mjölk.
  • Under januari–juli 2024 var slakten av griskött i nivå med motsvarande period 2023.
  • Under januari–juli 2024 var slakten av får och lamm 11 procent lägre än under motsvarande period 2023.
  • Stigande priser på spannmål främst lägre skördar i Europa och torrt väder i Sydamerika.

4 september 2024

  • Det svenska genomsnittliga avräkningspriset i Sverige på ungtjur (R3) vecka 35 var 7 procent högre än motsvarande vecka 2023.
  • Det genomsnittliga svenska avräkningspriset för konventionell mjölk (faktisk fett- och proteinhalt) inklusive tillägg var i juli 18 procent högre än i juli 2023.
  • Vecka 35 var det genomsnittliga priset på slaktgris i Sverige 4 procent högre än priset motsvarande vecka 2023.
  • Vecka 35 var det genomsnittliga priset på lamm 1 procent högre än priset motsvarande vecka 2023.
  • Sjunkande priser på spannmål främst beroende på att skörden pågår olika delar av världen samt stark exportkonkurrens från svartahavsområdet.

12 juni 2024

  • Den svenska försörjningsförmågan av kött planar ut eller viker neråt.
  • Inom mejerisektorn är bilden splittrad. Räknat i mjölkekvivalenter är försörjningsförmågan 75 procent.
  • Spannmål och socker uppvisar en lägre försörjningsförmåga 2023 på grund av lägre skördar. För potatis ökade försörjningsförmågan, främst beroende på lägre utrikeshandel.
  • Morötter är fortsatt den produkt inom sektorn för frukt och grönsaker som har högst försörjningsförmåga, närmare 100 procent. Försörjningsförmågan för lök har visat en positiv utveckling under den senaste tioårsperioden.

Senast granskad: 2024-08-20