För dig som student

Är du student eller nyexaminerad? Vill du få värdefull arbetslivs­erfarenhet samtidigt som du gör nytta för samhället? Sök dig till Jordbruksverket! Hos oss finns flera möjligheter för dig att lära känna vår verksamhet och utvecklas.

Börja ditt arbetsliv hos oss

Vi på Jordbruksverket är intresserade av dig som student och nyexaminerad. Du kan bidra till vår verksamhet med dina idéer och ditt engagemang, samtidigt som du får möjlighet att utvecklas, lära dig nya saker och forma din framtid. Hos oss kan du

 • sommarjobba och säsongsarbeta
 • praktisera
 • skriva ditt examensarbete
 • gå ett traineeprogram inom IT.

Sommarjobb och säsongsanställning

Vill du sommarjobba eller säsongsarbeta på Jordbruksverket? Under sommaren behöver vi ofta anställa extra personal inom bland annat växtskydd, statistik och kontroller. Att sommarjobba eller säsongsarbeta hos oss är ett bra tillfälle att få erfarenhet och inblick i Jordbruksverkets verksamhet.

Håll även utkik på sidan Lediga jobb – där publicerar vi alla tjänster som du kan söka hos oss.

Praktik

Praktisera på Jordbruksverket, så får du lära dig nya saker samtidigt som du gör skillnad för samhället. Vi tar gärna emot praktikanter och försöker ge plats till så många som möjligt. Vi tar emot studenter från universitet och högskolor vars utbildning motsvarar den kompetens vi behöver. På så sätt blir praktikperioden ett positivt utbyte som gynnar både dig som praktikant och oss som verksamhet. Vad är just du intresserad av att lära dig under din praktik?

Anmäl intresse för praktik

Är du intresserad av en praktikplats på Jordbruksverket? Vi är nyfikna på dig, den utbildning du läser och hur Jordbruksverket kan bidra under din praktikperiod.

Möjligheterna till praktik är tillfälligt begränsad. Har vi möjlighet att erbjuda en praktikplats så kontaktar vi dig. Vi sparar din intresseanmälan i 6 månader.

Examensarbete

Som student kan du skriva ditt examensarbete hos oss. Jordbruksverket är en stor organisation, vilket gör att studenter från flera olika utbildningar och inriktningar kan hitta intressanta frågor att skriva om här. Vi har goda erfarenheter av studentsamarbeten och tar gärna emot fler studenter.

Anmäl intresse för examensarbete

Har du ett förslag på ett examensarbete som du kan skriva hos Jordbruksverket? Skicka in ditt förslag genom att fylla i en intresseanmälan. Beskriv förslaget så tydligt och konkret som möjligt, och berätta gärna varför du tror att det hade varit intressant för Jordbruksverket. Kom också ihåg att vara ute i god tid – det ökar chansen för att vi kan ta emot dig.

Traineeprogram inom IT

Ser du en framtid som programmerare inom Java och JavaScript? Är du intresserad av systemdesign och arkitektur? Då kan vårt traineeprogram inom IT, utveckling och digitalisering vara något för dig. Programmet pågår under nio månader på huvudkontoret i Jönköping.

I filmen berättar våra tidigare traineer Fartun och Carl-Olof om hur det är att jobba hos oss.

Ansökan till traineeprogrammet

Ansökan till 2021 års traineeprogram har nu stängt. Ansökan till nästa års traineeprogram öppnar våren 2022.
Har du frågor om programmet eller vill göra en intresseanmälan? Kontakta oss så hör vi av oss.

Så fungerar traineeprogrammet

Traineeprogrammet är för dig som är nyexaminerad inom IT och vill få en introduktion till arbetet med utveckling och digitalisering på Jordbruksverket. Programmet blandar praktik med arbetsnära teori, och fokus ligger på Java och JavaScript. Du får bredda din erfarenhet och kompetens, samtidigt som du får chansen att bli specialist inom ett specifikt område.

När traineeprogrammet är klart har du fått både praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna arbeta som systemutvecklare.

Programmets upplägg

 • Du får en introduktion till Jordbruksverkets uppdrag och verksamhet. Du får även översiktlig kunskap om medarbetarskap, bemötande och grupputveckling.
 • Du får besöka utvecklings- och digitaliserings­avdelningens olika enheter och gå en teknisk baskurs. Dessutom utbildas du inom lean och agilt arbete, operativsystemet Linux, testmetoder och arkitektur.
 • Under programmet arbetar du och de andra i traineegruppen med ett projekt för att pröva på era kunskaper.
 • Du får stöd av en personlig handledare. Dessutom finns förra årets traineer kvar som faddrar under hela programmet.
 • Du får praktik i flera av våra systemutvecklingsteam, och de tre sista månaderna har du en lång praktik i det team du förhoppningsvis hamnar i som anställd efter traineeprogrammet.

Det här ingår i programmet

Vårt traineeprogram består av lärarledd utbildning, självstudier och praktik. Genom programmet får du

 • en tidsbegränsad anställning med goda möjligheter till tillsvidare­anställning efter programmet
 • stimulerande och utmanande arbetsuppgifter
 • en god balans mellan arbete och fritid
 • en arbetsplats som präglas av samhällsnytta, öppenhet och mångfald
 • personlig utveckling genom till exempel kurser, föreläsningar, mentorprogram och erfarenhetsgrupper
 • en god arbetsmiljö i helt nybyggda lokaler i Jönköping, som är anpassade för vår verksamhet (från 2021 och framåt).

Traineeblogg med berättelser från våra traineer

I traineebloggen kan du följa våra traineer. Kanske är det du som skriver i bloggen nästa år?

Om Jordbruksverkets utvecklings- och digitaliserings­avdelning

Jordbruksverkets utvecklings- och digitaliseringsavdelning fokuserar på att utveckla egna system som ska underlätta för såväl anställda som Jordbruksverkets kunder. Vi utvecklar i Java (JEE) och JavaScript och använder modern teknik som Angular, Jenkins, Docker och Git. På avdelningen arbetar vi i team med ett agilt arbetssätt. Tillsammans levererar vi IT-lösningar som skapar värde och gör nytta.

Kontakta oss om du har frågor

Vill du veta mer om sommarjobb, praktik eller examensarbete? Kontakta oss på HR- och rättsenheten.

Har du frågor om traineeprogrammet inom IT? Hör av dig till kontaktpersonen för programmet på utvecklings- och digitaliserings­­avdelningen.

Anna Carlsson, koordinator

Du kanske också är intresserad av det här

Senast uppdaterad: 2021-11-10