Grundvillkor – säker produktion av foder och utfodring av djur
Du som söker stöd behöver följa grundvillkoren om säker produktion av foder och utfodring av djur. Syftet med grundvillkoren är att säkerställa en god djurhållning och säkra livsmedel.
SMR 5 – Detta grundvillkor är ett så kallat verksamhetskrav
Verksamhetskrav är regler som redan gäller i Sverige för all jordbruksverksamhet, oavsett om du söker jordbrukarstöd eller inte. I EU:s förordning benämns detta grundvillkor som SMR 5.
Grundvillkor som gäller alla foderföretag
Använd foder från registrerade foderföretagare
Som foderföretagare eller jordbrukare ska du bara skaffa och använda foder från anläggningar som är registrerade eller godkända. När du använder foder för att utfodra livsmedelsproducerande djur så får du bara köpa från en leverantör som är registrerad hos länsstyrelsen när det gäller primärproducenter av foder, eller hos Jordbruksverket när det gäller övriga foderföretag.
Detta gäller även när du använder eget foder. Du får bara använda produkter som är märkta som foder och livsmedel som foder.
Kravet på att leverantören ska vara registrerad gäller även företag i till exempel livsmedelsindustrin, som lämnar ut biprodukter som ska användas till foder. Enda undantaget är för vegetabiliska livsmedel som frukt och grönt eller bröd. Sådana vegetabiliska livsmedel kan en livsmedelsbutik lämna ut utan att butiken behöver vara registrerad som foderföretag.
- Registrerade foderföretag
- Mer information om att primärproducenter ska vara registrerade hos länsstyrelsen
Läs mer om livsmedel som foder
Vill du använda foder från livsmedelsindustrin eller en livsmedelsbutik hittar du mer information på vår sida om att hantera rester från livsmedelsverksamhet.
Författningar
Journalför införskaffat foder, inklusive råvaror, tillsatser och förblandningar som ska ingå i foder
Det är viktigt med spårbarhet av foder både inom gården och in till och ut från gården. Du ska ha god ordning på leveranssedlar så att det lätt går att kontrollera vad som förs in på gården och vad som lämnar gården. Det ska även gå att spåra hur du odlar foder på gården.
Det här ska finnas dokumenterat om foder som du köper in:
- Vilken leverantör fodret kommer från.
- Vilket datum fodret kom till dig.
- Vad det är för typ av foder.
- Hur mycket foder som du har tagit emot.
Författningar
- EU:s förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning och livsmedelssäkerhet, artikel 18.2 (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EG) nr 183/2005 om fastställande av krav för foderhygien, artikel 5.1 i kombination med bilaga I del A avsnitt II.2 e) i samma förordning (eur-lex.europa.eu)
Journalför foder som lämnar företaget
Det är viktigt med spårbarhet både inom gården och när det gäller det som kommer in till gården och det som går ut från gården. Du ska ha god ordning på leveranssedlar, så att det lätt går att kontrollera vad som förs in på gården och vad som lämnar gården. När du säljer foder ska du spara dokumentation om
- till vem fodret har levererats
- datum då fodret har levererats
- vad det är för typ av foder
- hur mycket av varan som levererats (gäller inte vid betesdrift).
Det räcker att du till exempel sparar leveranssedlar eller fakturor om dessa uppgifter finns där, och sparar dem på ett ställe som är lätt att hitta.
Detta gäller vid bete och arrende
Om du håller andras djur på bete räcker det om din dokumentation eller dina journaler visar vilket bete eller skifte dessa djur hålls på, vems djur som hålls på betet eller skiftet, datum då djuren släpptes på bete eller skiftet samt när djuren flyttades därifrån. Du behöver inte dokumentera eller föra journal över hur mycket foder som levererats vid betesdrift.
Vid arrende är det den som skördar och ansvarar för fodret som ska dokumentera fodret som lämnar företaget när det säljs.
Författningar
- EU:s förordning (EG) nr 178/2002 om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning och livsmedelssäkerhet, artikel 18.3 (eur-lex.europa.eu) EU:s förordning (EG) nr 183/2005 om fastställande av krav för foderhygien, artikel 5.1 i kombination med bilaga I del A avsnitt II.2 e) i samma förordning (eur-lex.europa.eu)
Foder som säljs ska vara märkt
Ett foder ska kunna spåras, något som kan vara viktigt om det till exempel visar sig vara osäkert som foder. Det betyder att allt foder du säljer eller ger bort ska vara märkt eller följas av en följesedel så att det går att spåra.
Så här ska du märka bulkvaror
För bulkvaror som ensilagebalar, spannmålspartier och höpartier (förutom om du säljer enskilda höbalar) räcker det att märkningen finns på följesedeln. På följesedeln ska det finnas uppgifter om de inblandade företagen. Det vill säga namn och adress på både leverantören och mottagaren, leveransdatum samt vilket typ av foder och hur mycket foder det gäller.
Författningar
Ta hänsyn till analyser
Du måste inte ta prover och göra analyser. Men om du själv gör en analys eller någon annan analyserat ditt foder så måste du genomföra åtgärder utifrån resultatet.
Analyser som kan vara relevanta
Analyser som kan vara relevanta för fodersäkerheten är till exempel analyser om fodret innehåller salmonella eller mykotoxiner. Om det finns salmonella och mykotoxiner kan det betyda att fodret är olämpligt, och att du måste genomföra åtgärder. Om du för in vissa typer av foder från andra länder måste fodret testas för salmonella och aflatoxin.
Författningar
Journalför hur du använder växtskyddsmedel och bekämpningsmedel
För att det ska gå att veta att du producerar säkra foder är det viktigt att du noggrant dokumenterar precis hur du använder kemiska och biologiska växtskyddsmedel och biocider. Om någon annan utför besprutningen eller bekämpningen åt dig är det viktigt att du ser till att du har kvar en fullständig dokumentation hos dig.
Detta ska finnas med i dokumentationen när du använder växtskyddsmedel och biocider
När du använder växtskyddsmedel ska du dokumentera följande:
- vilken typ av preparat och vilken dos du använde
- datum när du använde växtskyddsmedlet
- vilken gröda du använde växtskyddsmedlet på
- var grödan växte
- karenstid (om det står på etiketten)
- vilket datum du skördade grödan ifråga (om preparatet har en karenstid)
- vem som utförde bekämpningen.
När du bekämpar skadedjur ska du dokumentera följande:
- vilken typ av preparat du använde
- var du använde preparatet
- vilket datum du använde preparatet
- vem som utfört bekämpningen.
Författningar
Om du använder genetiskt modifierat utsäde ska du journalföra hur du använder det
För att du ska få använda genetisk modifierat utsäde (GMO-utsäde) måste du ha tillstånd för det. De enda tillstånd för att använda GMO-utsäde som är utfärdade i Sverige i dag är några tillstånd för fältförsök. Det betyder att kravet på att dokumentera hur GMO-utsäde används sällan är aktuellt för vanliga odlare i Sverige.
Författningar
Grundvillkor som gäller djurhållare
Dokumentera fodret du producerar
Det finns krav på spårbarhet även för foder du själv producerar på din egen gård för att ge dina egna djur. Det räcker att dokumentationen innehåller vad som odlats samt var.
Det brukar räcka med en växtodlingsplan eller SAM-ansökan
Om du producerar eget foder som du ger till dina egna djur ska du kunna visa vad för slags foder det är, och var det odlades. Ofta räcker det att du har en växtodlingsplan eller SAM-ansökan där den informationen finns.
Författningar
Använd fodertillsatser på ett säkert sätt
Det är viktigt att du använder fodertillsatser på rätt sätt för att ditt foder ska vara säkert.
Tillsatser ska vara godkända
Fodertillsatser, som exempelvis vitaminer, spårelement och enzymer, är en kategori foder som ofta ingår som en komponent i foderblandningar som mineralfoder eller premixer. Fodertillsatser blandas med andra ord oftast in i fodret redan i foderfabrikerna, och ges sällan som rena tillsatser på gårdar. Ensileringsmedel är en fodertillsats som däremot är vanligt på gårdsnivå. Om du använder tillsatser, som ensileringsmedel eller vitaminer, är det viktigt att du kontrollerar att produkten är godkänd. Det ska gå att se på märkningen på produkten att den är godkänd. Du kan även kontrollera vilka tillsatser som är godkända på EU-kommissionens webbplats.
Författningar
Lagra foder på gården säkert
Det är viktigt att du gör ren de områden där du lagrar foder och behållarna som du förvarar foder i regelbundet, för att undvika förorening av foder.
Gör ren foderlokaler och foderutrustning
Kontrollera så att alla lokaler där din verksamhet hanterar foder är tillräckligt rena. Kontrollera även att den utrustning du använder för att blanda foder och för utfodring samt vattenutrustning är tillfredställande ren. Du ska också se till att lokaler och utrustning rengörs regelbundet.
Hur ofta och med vilka intervaller lokaler och utrustning ska rengöras beror på vilken typ av verksamhet du bedriver och hur känsliga fodermedel du använder.
Torra fodersystem ska generellt inte våtrengöras, eftersom fukten i sig kan orsaka att det växer till bakterier. I torra fodersystem är den mekaniska rengöringen viktigast. Så se till att sopa foderbord, skrapa bort foderrester ur silos och gör eventuell annan städning som kan behövas.
Om du använder vatten eller flytande desinfektionsmedel vid rengöring (våtrengöring) ska du se till att lokalen och utrustningen kan torka ordentligt. När det är nödvändigt bör du desinficera utrustningen på lämpligt sätt.
Det är viktigt att eventuella rengöringsmedel inte hamnar i fodret. Utfodrings- och vattenutrustning ska vara placerad så att det minimerar risken att foder och vatten blir förorenade av till exempel gödsel, lera eller fågelbajs.
Författningar
3 kap.4 § i SJVFS 2018:33:
Söker efter grundforeskrifter:
2018:33
Håll transportfordon och utrustning rena
Jordbruksföretagets transportfordon och utfodringsutrustning ska rengöras regelbundet. Det är särskilt viktigt om de används för att leverera och distribuera foder som innehåller läkemedel.
Viktigt med god hygien när du hanterar foder
Du ska se till att företagets transportfordon och utfodringsutrustning rengörs regelbundet. Detta är viktigt för att fodret ska hålla en god hygienisk kvalitet. När ditt företag hanterar eller transporterar foder som innehåller läkemedel eller foder som är avsett för visst djurslag eller en viss djurgrupp är det viktigt att se till att detta foder inte förorenas av annat foder.
För att ditt företag ska hålla en hög kvalitet på fodret är det viktigt med renlighet, att undvika att utrymmen blir fuktiga och att se till att lokaler och behållare inte blir dammiga. Det vill säga det ska vara rent och snyggt. Om det samlas damm- och foderrester i foderbehållare finns en klar risk för att det börjar växa bakterier och mögel där. Det gäller särskilt om dessa behållare dessutom är fuktiga eller förvaras i fuktiga miljöer.
Författningar
Viktigt att bekämpa skadedjur
Det är viktigt att du som foderföretagare genomför effektiva åtgärder för att så långt möjligt hindra att djur och skadedjur förorenar det foder ni hanterar.
Skydda din anläggning mot skadedjur
När spannmål och annat foder lagras är risken stor att råttor, möss och eventuellt fåglar kan förorena fodret, och orsaka att exempelvis salmonella kommer in i fodret. Du som foderföretagare ska genomföra de åtgärder som behövs för att så långt möjligt förhindra att djur och skadedjur förorenar fodret. Det innefattar både att i så stor utsträckning som möjligt stänga ute skadedjur, men även att bekämpa skadedjur när det behövs. Åtgärderna för att hålla skadedjur borta ska omfatta ytterområden, utrymmen där ni hanterar och förvarar foder, samt övriga utrymmen, exempelvis utrymmen där ni förvarar avfall.
Se till att skadedjur inte kan ta sig in via fönster eller andra öppningar. Dörrar ska sluta tätt och ska vara konstruerade så att skadedjur inte kan ta sig in genom dem när de är stängda.
Även katter och andra djur som du använder för att hålla rått- och musbestånden på en hanterlig nivå kan vara ett skadedjur om du exempelvis planlagrar spannmål, genom att de kan kissa och bajsa i spannmålet eller fodret.
Du måste ha behörighet för att få använda råttgift (rodenticider). Använder du råttgift i behörighetsklass 1 så får du bara använda det på det sätt som Kemikalieinspektionen bestämt och som finns angivet för varje ämne. Det är Folkhälsomyndigheten eller Arbetsmiljöverket som beslutar om tillstånd, beroende på vilken plats det är du ska skydda. Du kan därför behöva tillstånd från både Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket.
Författningar
Lagra utsäde på rätt sätt
Det är viktigt att du lagrar utsäde på rätt sätt, så att det inte finns någon risk att något djur kan komma åt det.
Utsäde får inte användas som foder, därför måste du lagra det avskilt från djuren. Det beror på att utsäde kan vara behandlat och innehålla kemikalier. Inte heller biologiskt betat utsäde (innehåller mikroorganismer) får du använda som foder.
Författningar
Rätt foder till rätt djur
Du ska ha rutiner så rätt foder går till rätt djur. Det är särskilt viktigt om fodret innehåller läkemedel eller tillsatser för specifika djurgrupper.
Alla personer som utfodrar ska känna till rutinerna
Det är det viktigt att du har rutiner som garanterar att rätt foder går till rätt djurgrupp om du har produktionssystem där du distribuerar foder till olika djurgrupper och ger olika foder till de olika djurgrupperna. Det är särskilt viktigt när det gäller foder som innehåller läkemedel eller andra tillsatser, och där djuren kan påverkas negativt om de får fel foder, eller om livsmedlen som produceras från djuren kan påverkas negativt av läkemedlen eller tillsatser.
Författningar
Du ska ha rutiner och utrustning så att föroreningar inte sprids
När du hanterar foder och utfodrar djuren ska du hantera fodret på ett sätt som garanterar att förorenade lagerområden och förorenad utrustning inte också förorenar fodret. Det kan till exempel gälla smörjmedel som du använder för att smörja fodersystemets olika delar. Det får inte riskera att förorena fodret om det inte är livsmedelsgodkänt. Du måste också göra rent fordon och behållare som du använder till annat innan du använder det för att hantera foder. Det kan till exempel handla om fordon eller behållare som du också hanterar gödsel med.
Författningar
Håll läkemedelsfoder skilt från annat foder
När du använder läkemedelsfoder ska du förvara och hantera det separerat från annat foder. Det får inte finnas någon risk att foder som inte innehåller läkemedel kan blandas samman med foder som innehåller läkemedel. Din hantering måste se till att inga andra djur än de som ska få läkemedelsfodret får i sig läkemedel.
Författningar
Rengör transportfordon och utfodringsutrustning regelbundet
Det är viktigt att din foderproduktion är hygienisk. Det innebär bland annat att du behöver rengöra utfodringsutrustning och utrustning som du använder när du transporterar foder regelbundet. Detta är särskilt viktigt om du använder foder som innehåller läkemedel. Vad som menas med regelbundet beror på din verksamhet.
Författningar
Det finns begränsningar i vilka animaliska proteiner du får ge enkelmagade djur
Du får utfodra alla djur med mjölk, mjölkbaserade produkter, råmjölk samt ägg och äggprodukter. Enkelmagade djur får du ge fiskmjöl och insektsmjöl. Du får även ge grismjöl till fjäderfä och fjäderfämjöl till grisar.
Vill du själv blanda in ett animaliskt mjöl, som fiskmjöl eller insektsmjöl, behöver du ett godkännande från Jordbruksverket.
Författningar
- EU:s förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati, kapitel III artikel 7.2 (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati, kapitel III artikel 7.3 i kombination med bilaga IV kap II (eur-lex.europa.eu)
Du får bara ge dina idisslare vissa animaliska proteiner
Animaliska proteiner du får ge dina idisslare
Du får utfodra dina idisslare med mjölk från din egen gård. Du får även utfodra dem med produkter som genomgått vissa bearbetningsprocesser på ett mejeri, till exempel torrmjölk, UHT-behandlade produkter och pastöriserade produkter som genomgått en kompletterande syrningsprocess.
Om du däremot vill utfodra dina idisslare med obehandlad mjölk eller enkelpastöriserade produkter från ett mejeri eller en livsmedelsbutik som foder, så måste Jordbruksverket ha godkänt att du gör det.
Animaliska proteiner du inte får ge dina idisslare
Du får inte utfodra dina idisslare med fiskmjöl, kött- och benmjöl eller mjöl från insekter, gris eller fjäderfä.
Ansök om godkännande
För att få använda mjölk och produkter av mjölk från andra ställen än mjölk från din egna gård som foder behöver du ansöka om godkännande. Du kan läsa mer om hur du ansöker och hur du får använda mjölk från eget gårdsmejeri på vår webbsida om att producera och hantera foder.
Författningar
- EU:s förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati, kapitel III artikel 7.1 (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EG) nr 999/2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati, kapitel III artikel 7.3 i kombination med bilaga IV kap II (eur-lex.europa.eu)
Bilaga IV kapitel I: Utvidgning av det förbud som föreskrivs i artikel 7.1
Bilaga IV kapitel II-IV: Undantag från de förbud som föreskrivs i artikel 7.1 och 7.2 och särskilda villkor för tillämpningen av sådana undantag.
Senast granskad: 2024-01-25