Utlysning: Samarbeten i värdekedjan för matkultur och mathantverk
Jordbruksverket utlyser 45 miljoner kronor till samarbetsprojekt som syftar till att stärka samarbetet mellan aktörer i värdekedjan från livsmedelsproducent till kund. Fokus är matkultur och mathantverk, och hur kunskap och attitydförändringar kan bidra till en mer robust livsmedelsförsörjning.
Du kan söka stödet mellan 15 november 2024 och 13 februari 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
Bakgrund
Jordbruksverket har under flera år arbetat med behovsinspel från aktörer som direkt eller indirekt arbetar med matkultur, mathantverk och småskalig livsmedelsproduktion. Behov som tydliggjorts genom åren handlar mycket om att skapa lönsamhet, trygghet och stabilitet för företagaren. Medvetenhet och förståelse gällande stolthet och mervärden kopplat till lokala livsmedel och mathantverk behöver öka i värdekedjan, från producent till slutkonsument. Jordbruksverket ser också att samarbete och kunskapsöverföring kring lokala livsmedel, matkultur och mathantverk kan bidra till en mer robust livsmedelsförsörjning och ett förstärkt livsmedelssystem.
Ett robust livsmedelssystem ger livsmedelsproducenter utrymme för de förändringar som kan ske i en kris. Produktion av livsmedel kan fortgå och nå konsument trots förändring av till exempel energitillgång, råvarutillgång och transporter. Genom att öka kunskap, skapa attitydförändring, samverka kring resurser och kompetens kan matkultur och mathantverk komma att spela en betydande roll i det fortsatta arbetet för ett robust livsmedelssystem.
Det här ska stödet leda till
Projekten ska leda till att
- god kunskap och praxis om mervärden samt en känsla av stolthet kopplad till lokalt producerade livsmedel, matkultur och mathantverk etableras i värdekedjan, från producent till slutkonsument
- mathantverkares kompetens finns med som en självklar del i ett robust livsmedelssystem
- samarbeten etableras som leder till en tydlig riskdelning och stärkta relationer som gynnar alla led i värdekedjan
- småskaliga livsmedelsproducenter och mathantverkare som verkar på landsbygden utvecklar och ökar sin verksamhet och ökar antalet arbetstillfällen genom samarbete, utvecklade processer och marknader
- förutsättningarna för mathantverkare förbättras och i förlängningen möjliggör att fler vågar satsa på att starta en verksamhet.
Det kan du få stöd för
Du kan få stöd för samarbetsinsatser som fungerar kunskapshöjande och attitydförändrande kopplat till matkultur och mathantverk och bidrar till arbetet med ett robust livsmedelssystem.
Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slututbetalning senast den 28 januari 2028.
Stödet består av två delar
Den här utlysningen består av två delar:
Del 1: Nationell samordning
Del 2: Attitydförändring i värdekedjan – Mervärde, stolthet, riskdelning och robusthet.
Du kan inte kombinera insatserna i samma ansökan. Bedömning av del 1 och del 2 kommer att ske separat och ställs inte mot varandra. Oavsett om du har sökt stöd i både del 1 och del 2 kan du endast bli beviljad stöd i en av delarna.
Vi kommer att bevilja ett projekt inom del 1. Inom del 2 kommer ett flertal projekt att beviljas.
Beskrivning av del 1 och 2
Del 1: Nationell samordning
Den här delen av utlysningen är 10 miljoner kronor.
Vi kommer att bevilja ett projekt och det ska innehålla följande:
- Nationellt arbeta fram en metod för att skapa attitydförändring i värdekedjan som, under projekttiden ska implementeras hos butiks-, restaurangpersonal och eventarrangörer samt hos konsument.
- Skapa samverkan mellan de olika projekten i del 2 samt med andra relevanta aktörer för att nå syftet med utlysningen.
- till exempel genom projektägarträffar för erfarenhetsutbyte, kunskapsspridning och spridning av lokala/regionala exempel. - Samverkan eller erfarenhetsutbyte ska ske med relevanta aktörer på en regional, nationell och internationell nivå.
- Kommunikation och synliggörande av alla projekt i denna utlysning och liknande insatser inom mathantverk och matkultur. Sprida resultat samt övrig relevant kunskap kopplad till ämnesområdet i lämpliga kanaler.
- Förpackning och tillgängliggörande av studier och forskningsresultat inom mathantverk och matkultur som bidrar till kunskap och attitydförändringar för en mer robust livsmedelsförsörjning.
Projektet ska ske i samarbete mellan minst två aktörer, där stödmottagaren är en av samarbetsaktörerna, se rubriken Villkor för stödet. Minst en av aktörerna ska ha kanaler in i dagligvaruhandeln, restaurangbranschen och/eller eventsektorn. Minst en av aktörerna ska ha god kunskap om och erfarenhet av att arbeta med området matkultur och mathantverk.
Del 2: Attitydförändring i värdekedjan – Mervärde, stolthet, riskdelning och robusthet.
Varje projekts totalbudget i denna del ska vara cirka 2–4 miljoner kronor.
Jordbruksverket kommer att bevilja projekt som kan innehålla följande inriktningar:
- Skapa attitydförändring och öka kunskap och förståelse för matkultur och mathantverk och dess mervärden hos personal inom butik, restaurang och event.
- Förmedla mervärden av svenskt mathantverk och matkultur till nya kundkategorier.
- Konkret arbeta med nyskapande riskdelning mellan mathantverkare och/eller andra relevanta aktörer inom livsmedelskedjan.
- Synliggöra och öka kunskap om matkulturens och mathantverkares betydelse i arbetet för ett robust livsmedelsystem.
- Främja arbete med stärkta relationer i värdekedjan mellan producent och slutkonsument.
Projekten ska ske i samarbete mellan minst två aktörer, där stödmottagaren är en av samarbetsaktörerna, se rubriken Villkor för stödet. Minst en av aktörerna ska ha kanaler in i dagligvaruhandeln, restaurangbranschen och/eller eventsektorn. Minst en av aktörerna ska ha god kunskap om och erfarenhet av att arbeta med området matkultur och mathantverk.
Samverkan eller erfarenhetsutbyte får gärna ske med relevanta aktörer på en regional, nationell och internationell nivå.
Projekten ska delta vid projektägarträffar som anordnas av aktör i del 1.
Detta prioriterar vi
Jordbruksverket kommer att prioritera samarbetsprojekt som uppfyller syfte och identifierade behov som är angivna i utlysningen.
Projekten ska omfatta hela landet eller flera regioner. Det kan även vara projekt av transnationell karaktär.
Projekten ska samverka med övriga projekt i denna utlysning och dela med sig av erfarenheter, kunskap och goda exempel.
Jordbruksverket kommer att prioritera en nationell geografisk spridning i bedömning av projekten i den mån det är möjligt.
Vem kan få stöd?
Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet.
Utgifter du kan få stöd för
Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till myndigheten.
Utgifter för personal
Utgifter för personal är till exempel månadslön eller timlön, arvoden och andra personalkostnader.
Indirekta kostnader
Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH-kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.
De indirekta kostnaderna beräknas som ett schablonpåslag på 15 procent av utgifterna för personal inklusive lönekostnadspåslag.
Övriga utgifter
Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.
Du kan inte få stöd för marknadsföring, forskning eller investeringar. En investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.
Du behöver ansöka om nytt undantag även om du fått undantag 2014‑2020
Om du har fått undantag från betalningsbevis för åren 2014–2020 måste du ansöka om ett nytt undantag för åren 2023–2027.
Så mycket stöd kan du få
Du kan få stöd för upp till 100 procent av utgifterna som ger rätt till stöd.
Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.
Villkor för stödet
De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.
Stödmottagaren ska ha minst en samarbetspart för att genomföra insatsen. En samarbetspart ska:
- tillhöra en annan myndighet, kommun, region, förening eller organisation eller ett annat företag än stödmottagaren
- ha bekräftat samarbetet skriftligt
- bidra till att uppnå projektets uppsatta syfte och mål.
Vi ger endast stöd till nya samarbetsprojekt eller för nya aktiviteter i pågående samarbeten. Det kan till exempel handla om att utveckla nya metoder eller nya arbetssätt inom det område utlysningen handlar om.
Vi beviljar inte stöd till insatser som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.
Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slututbetalning senast den 28 januari 2028.
Statsstöd
Din ansökan om stöd kommer att prövas mot EU:s regler om statsstöd och stöd av mindre betydelse. Om ditt stöd bedöms vara inom jordbruks- eller fiskeriverksamhet är projektet eller investeringen undantagen reglerna om statsstöd.
Poängsättning av din ansökan
Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.
Det är handläggare på den myndighet som handlägger stödet som bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter din ansökan. Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng.
För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Jordbruksverket som handlägger din ansökan har bestämt en aktuell minimipoäng på 500 poäng för stödet.
Du kan läsa mer om kriterierna för prioritering och hur vi viktar dem i e-tjänsten för att söka stödet.
Urvalskriteriefrågorna omfattar följande områden, så kallade urvalsmoduler:
- Identifierat behov
- Hållbar utveckling
- Samarbete (stödmottagaren räknas som en av samarbetsparterna i bedömningen)
- Lämplig kompetens
- Motiverad budget
- Resultat når målgruppen
- Efter projektavslut.
Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till samarbete – Livsmedel och besöksnäring (134), se sidorna 94–101.
Så söker du stödet
Kryssa i "Hela landet"!
Var noga med att kryssa i ”Hela landet” under punkt 5 i e-tjänsten för att få tillgång till urvalskriteriefrågorna som ligger till grund för Jordbruksverkets bedömning av projektansökan.
Du söker stödet i två steg:
- Ansök om stödet.
- Ansök om utbetalning av stödet.
När du har fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning.
Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.
- Logga in med BankID.
- Gå till ”E-tjänster inom Mina sidor”.
- Välj ”Projekt-, investerings- och företagsstöd”.
- Starta tjänsten.
- Under punkt 3, ”Välj stöd”, ska du välja ”Samarbete”.
- Under punkt 4, ”Välj inriktning” ska du välja ”Livsmedel & besöksnäring” och därefter klickar du på ”Matkultur, lokal matidentitet”.
- Under punkt 5, ”Genomförande” ska du ange var projektet kommer att genomföras. Välj ”Hela landet” även om du genomför projektet regionalt. Detta är en nationell utlysning som handläggs av Jordbruksverket. Om du inte väljer ”Hela landet” kommer ansökan inte in till Jordbruksverket utan till din länsstyrelse.
- Du kan ändra i din ansökan ända fram till sista ansökningsdag.
Fullmakt behövs i vissa fall
Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.
Planera din budget
Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. I budgetmallen ska du ange de utgifter som du tror projektet kommer att ha och som det finns exempel på under rubriken "Utgifter du kan få stöd för" ovan. Du måste beskriva din utgift och vad den omfattar. Du kan inte budgetera poster för till exempel oförutsedda utgifter.
Om du söker stöd för utgifter för personal som du och dina samarbetsparter har när ni arbetar i projektet ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådant underlag är CV, lönespecifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet. Om du söker stöd för övriga utgifter behöver du visa att prisnivån för det du planerar köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.
Ta reda på om du är upphandlingsskyldig
Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.
Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.
Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.
Enhetskostnader
Vissa typer av övriga utgifter ska redovisas som enhetskostnader – ett belopp som är bestämt i förväg för en viss typ av utgift. Beloppet är detsamma för alla stödmottagare inom en stödtyp. När du tar upp en enhetskostnad behöver du fortfarande specificera och motivera omfattningen. Följande utgifter förekommer i många projekt och kan redovisas som enhetskostnader:
Eget arbete
Eget arbete ersätts med enhetskostnad på 340 kronor per timme. Kontrollera att du har rätt att ta upp utgifter för eget arbete i det stöd du söker och redovisa det i så fall på utgiftstypen Övriga utgifter.
Mat och dryck
Utgifter för lunch eller middag ersätts med en enhetskostnad på 100 kronor (exklusive moms) per person. Ersättning ges endast till extern representation. Vid intern representation ingår utgiften som en indirekt kostnad som ersätts med schablonen 15 procent av stödberättigade utgifter för personal.
Undantag från denna begränsning kan gälla i följande fall:
- vid transnationella samarbetsprojekt
- i samband med konferenser
- när mat har en central roll i projekt.
Fika
Utgifter för fika ersätts med faktiska utgifter upp till 60 kronor per person (exklusive moms). Om projektet har personalkostnader hanteras utgifter för fika på följande sätt:
- Vid intern representation ingår utgiften som en indirekt kostnad som ersätts med schablonen 15 procent av stödberättigade utgifter för personal.
- Vid extern representation redovisas utgiften på utgiftstypen Övriga utgifter.
Om projektet inte har personalkostnader redovisas utgifter för fika på utgiftstypen Övriga utgifter.
Resor med egen bil
Utgifter för resor med egen bil ersätts med en enhetskostnad på 40 kronor per mil.
När du har skickat in din ansökan om stöd
Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.
- Du är inte garanterad att få stöd bara för att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats eller att pengarna har tagit slut.
- Om du påbörjar ditt projekt innan du har fått ditt beslut om stöd är det viktigt att du ändå följer de villkor som gäller för stödet. Annars kan det hända att ditt stöd minskar eller att du inte får något stöd alls.
Redovisa utgifterna separat i din bokföring
I din bokföring ska du redovisa de utgifter och intäkter som hör till projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.
Informera om projektet och använd rätt EU‑logotyp
När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. Läs mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.
Kontakta oss
Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet, bedömer och handlägger din ansökan.
Om du har frågor om utlysningen eller temainriktningen kan du vända dig till näringsutvecklingsenheten.
För frågor om administration och handläggning kan du kontakta landsbygdsstödsenheten på Jordbruksverket.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2022:27
Det här är ett stöd inom EU:s jordbrukspolitik
Senast granskad: 2024-11-15