Utlysning: Samarbetsprojekt för praktiknära tester, försök och utvärderingar inom animalie­produktionen

Jordbruksverket utlyser 20 miljoner kronor till ett projekt för att genomföra praktiknära försök, tester och utvärderingar inom animalieproduktionen.

Du kan söka stödet mellan den 2 juli och den 16 september 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst. Du måste slutföra ditt projekt och ansöka om slut­utbetalning senast den 15 december 2028.

Syftet med utlysningen är att stärka animalieproduktionens konkurrenskraft genom att utveckla praktiskt tillämpbar kunskap baserad på lantbrukares behov. Endast ett projekt kommer att beviljas inom utlysningen.

Utlysningen ligger inom den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023 2027, i stödet till samarbete.

Vem kan få stöd?

Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, andra organisationer och företag kan söka stödet.

Privatpersoner kan inte söka stödet.

Bakgrund

Flera utredningar har pekat på brister i lantbrukets kunskaps- och innovationssystem. Bland de utpekade bristerna finns behoven av att minska gapet mellan forskning och praktik, att återföra lantbrukets behov till forskningen och att i större utsträckning tillgängliggöra ny kunskap.

Representanter från lantbruksbranschen har återkommande lyft att forskning i för liten grad utgår från lantbrukarnas behov och att fler gårdsnära försök behövs, där kunskap utvecklas som är direkt tillämpbar. Även i rapporten "Nationell kunskapsförsörjning för en hållbar och konkurrenskraftig animaliesektor", som ledde fram till bildandet av Kunskapsnav animalieproduktion, betonas vikten av att genomföra praktiska försök och gårdsnära utveckling av kunskap. Rapporten lyfter dessutom att animaliesektorns beställarroll behöver utvecklas och att gemensamma behovsanalyser behöver tas fram.

I nuläget finns ingen utvecklad praktiknära försöksverksamhet inom animalieproduktionen. Att stödja genomförandet av försök och tester utifrån animalieproducenters behov förväntas bidra till att utveckla relevant kunskap som stärker kunskaps- och innovationssystemet och därigenom främjar en hållbar animalieproduktion. Den här utlysningen är baserad på ett behovsinspel från Kunskapsnav animalieproduktion.

Det här ska stödet leda till

Syfte och mål

Projektet ska syfta till att främja en hållbar och konkurrenskraftig utveckling av svensk animalieproduktionen i hela landet. Målet är att genomföra flertalet praktiknära försök, tester och utvärderingar, som bidrar till att ta fram relevant och praktiskt tillämpbar kunskap för svenska animalieproducenter.

Det här kan du få stöd för

Projektet ska omfatta nedanstående aktiviteter med tillhörande villkor. De ansökningar som uppfyller utlysningens syfte, mål och stödvillkor kommer att prövas mot urvalskriterierna för stödet. Se mer under rubriken ”Poängsättning av din ansökan”.

Tänk på att i ansökan beskriva hur aktiviteterna ska genomföras och hur villkoren uppfylls.

Huvudaktivitet

Projektets huvudaktivitet är att genomföra praktiknära försök, tester och utvärderingar samt att sprida resultat.

Delaktiviteter

Delaktivitet 1 – koordinering

Den aktör som är mottagare av stöd ska ansvara för koordinering av projektets genomförande. Aktören ska ha kompetens inom forskning och processer för kvalitetssäkring av praktiknära försök, tester och utvärderingar inom svensk primärproduktion. Aktören ska ha kunskap om svensk animalieproduktion samt dess behov och utmaningar.

I nedanstående delaktiviteter beskrivs uppgifter för den koordinerande aktören. Utöver dessa uppgifter ska aktören ansvara för att projektet följer

  • budget och tidplan
  • uppsatt aktivitetsplan
  • plan för kunskaps- och resultatförmedling.

Delaktivitet 2 – behovsinventering

Den koordinerande aktören ska inhämta behov av tester, försök och utvärderingar inom animalieproduktionen. Behoven ska systematiskt identifieras med hjälp av animalieproducenter och representanter från branschorganisationer. Även andra relevanta aktörer, exempelvis rådgivningsorganisationer, kan med fördel bidra med att identifiera behov.

Delaktivitet 3 – urval

Den koordinerande aktören ska, baserat på behovsidentifieringen, göra ett urval av vilka tester, försök och utvärderingar som ska genomföras inom ramarna för projektet. Aktören ska visa hur man säkerställer att urval av tester, försök och utvärderingar sker på objektiva grunder. En grundförutsättning är att de insatser som väljs ut anses bidra till utlysningens övergripande syfte om ökad konkurrenskraft för animalieproducenter. Insatserna får inte handla om forskning, eftersom forskningsprojekt inte får finansieras genom detta stöd.

Den koordinerande aktören ska även

  • säkerställa att de tester, försök och utvärderingar som väljs ut är kvalitetssäkrade avseende objektivitet, systematiskt genomförande och mätbara resultat
  • sträva efter att försök, tester och utvärderingar genomförs för samtliga produktionsgrenar under projektets gång.

Urvalsprocessen kan genomföras vid upprepade tillfällen under projektets gång inom ramarna för projektets budget.

Delaktivitet 4 – genomförande

Tester, försök och utvärderingar som har valts ut genom urvalsprocessen ska genomföras under projektets löptid och ske nära praktiken. Den koordinerande aktören ska sträva efter att tester, försök och utvärderingar genomförs på gårdar som bedriver aktiv animalieproduktion på kommersiell grund.

Utförare av tester, försök och utvärderingar ska i första hand bedriva verksamhet eller rådgivning riktad till animalieproducenter och ha djup kunskap om animalieproduktionens förutsättningar och utmaningar. Utförare ska ha erfarenhet av försöksverksamhet inom primärproduktionen.

Utförarna kan ingå som samarbetsparter i projektet eller som underkonsulter.

Delaktivitet 5 – resultatförmedling

Den koordinerande aktören ska säkerställa att resultat och kunskap som erhålls genom test-, försöks- och utvärderingsverksamheten kommuniceras till de relevanta målgrupperna. Kommunikationen kan ske via stödmottagaren, samarbetspart eller underkonsult. De primära målgrupperna för kommunikationen ska vara animalieproducenter och rådgivare inom animalieproduktionen.

Resultat och kunskap ska kommuniceras och paketeras i lämpligt format som är anpassat för olika segment av målgrupperna.

Kommunikation ska ske löpande under projektets gång, allteftersom resultat görs tillgängliga.

Resultat och kunskap ska långsiktigt tillgängliggöras genom Lantbrukets kunskapsbank, som Kunskapsnav animalieproduktion förvaltar.

Så mycket stöd kan du få

Stöd ges med upp till 100 procent av stöd­berättigande utgifter.

Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan har kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.

Utgifter du kan få stöd för

Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.

Utgifter för personal

Utgifter för personal är till exempel månadslön eller timlön, arvoden och andra personalkostnader.

Indirekta kostnader

Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH-kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.

De indirekta kostnaderna beräknas som ett schablonpåslag på 15 procent av utgifterna för personal inklusive lönekostnadspåslag.

Övriga utgifter

Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.

Villkor för stödet

De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.

Mottagaren av stöd ska ha minst en samarbetspart för att genomföra projektet. En samarbetspart ska:

  • tillhöra en annan myndighet, kommun, region, förening eller organisation eller ett annat företag än mottagaren av stöd
  • vara från privat eller ideell sektor
  • ha bekräftat samarbetet skriftligt
  • bidra till att uppnå projektets uppsatta mål.

Mottagaren av stöd räknas som en av samarbetsparterna vid bedömningen.

Vi ger endast stöd till nya samarbetsprojekt eller för nya aktiviteter i pågående samarbeten. Det kan till exempel handla om att utveckla nya metoder eller nya arbetssätt inom det område utlysningen handlar om.

Du kan inte få stöd för forskning eller investeringar. En investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.

Det är inte tillåtet med marknadsföring av enskilda produkter och tjänster (något man vill sälja) men det är tillåtet att marknadsföra projektet.

Vi beviljar inte stöd till insatser som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.

Statsstöd

Din ansökan om stöd kommer att prövas mot EU:s regler om statsstöd och stöd av mindre betydelse. Om ditt stöd bedöms vara inom jordbruks- eller fiskeriverksamhet är projektet eller investeringen undantagen reglerna om statsstöd.

Poängsättning av din ansökan

Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.

Det är handläggare på den myndighet som handlägger stödet som bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter din ansökan. Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng.

För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Jordbruksverket som handlägger din ansökan har bestämt en aktuell minimipoäng på 300 poäng för stödet.

Du kan läsa mer om kriterierna för prioritering och hur vi viktar dem i e-tjänsten för att söka stödet.

Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till samarbete inom området Stärkt konkurrenskraft och förbättrad djurvälfärd., se sidorna 87-94.

Så söker du stödet

Du söker stödet i två steg:

  • Ansök om stödet.
  • Ansök om utbetalning av stödet.

När du har fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.

  • Logga in med BankID.
  • Gå till ”E-tjänster inom Mina sidor”.
  • Välj ”Projekt-, investerings- och företagsstöd”.
  • Starta tjänsten.
  • Under punkt 3, ”Välj stöd”, ska du välja ”Samarbete”.
  • Under punkt 4 ”Välj inriktning” ska du välja ”Samarbete” och därefter klickar du på Konkurrenskraft & förbättrad djurvälfärd» Konkurrenskraft» Övriga produktionsfrågor.
  • Under punkt 5, ”Genomförande” ska du ange var projektet kommer att genomföras. Välj ”Hela landet” även om du genomför projektet regionalt. Detta är en nationell utlysning som handläggs av Jordbruksverket. Om du inte väljer ”Hela landet” kommer ansökan inte in till Jordbruksverket utan till länsstyrelsen.

Du kan ändra i din ansökan ända fram till sista ansökningsdag som är den 16 september 2025.

Fullmakt behövs i vissa fall

Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.

Planera din budget

Med din ansökan behöver du bifoga en detaljerad beskrivning av projektets budget. Du ska då använda vår budgetmall. Du ska ange de utgifter som du tror att projektet kommer att ha, du ska beskriva utgifterna och vad de omfattar.

Om du söker stöd för utgifter för personal som du och dina samarbetsparter har när ni arbetar i projektet ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådana underlag är cv, löne­specifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.

Du behöver också bifoga underlag för beräkningen av timlön om du har utgifter för personal. Du ska då använda vår mall för beräkning av timlön.

Om du söker stöd för övriga utgifter behöver du visa att prisnivån för det du planerar att köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.

Ta reda på om du är upphandlingsskyldig

Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.

Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för investeringen eller projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.

Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.

Enhetskostnader

Vissa typer av övriga utgifter ska redovisas som enhetskostnader – ett belopp som är bestämt i förväg för en viss typ av utgift. Beloppet är detsamma för alla stödmottagare inom en stödtyp. När du tar upp en enhetskostnad behöver du fortfarande specificera och motivera omfattningen. Följande utgifter förekommer i många projekt och kan redovisas som enhetskostnader:

Eget arbete ersätts med enhetskostnad på 340 kronor per timme. Kontrollera att du har rätt att ta upp utgifter för eget arbete i det stöd du söker och redovisa det i så fall på utgiftstypen Övriga utgifter.

Utgifter för lunch eller middag ersätts med en enhetskostnad på 100 kronor (exklusive moms) per person. Utgifter för fika ersätts som en faktisk kostnad upp till 60 kronor (exklusive moms) per person.

Undantag från denna begränsning kan gälla i följande fall:

  • vid transnationella samarbetsprojekt
  • i samband med konferenser
  • när mat har en central roll i projekt.

Vid intern representation ingår utgiften som en indirekt kostnad som ersätts med schablonen 15 procent av stödberättigade utgifter för personal.

Om projektet inte har personalkostnader budgeteras och redovisas utgifter för mat, dryck och fika på utgiftstypen Övriga utgifter.

Utgifter för resor med egen bil ersätts med en enhetskostnad på 40 kronor per mil.

När du har skickat in din ansökan om stöd

Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.

  • Du är inte garanterad att få stöd bara för att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats eller att pengarna har tagit slut.
  • Om du påbörjar ditt projekt innan du har fått ditt beslut om stöd är det viktigt att du ändå följer de villkor som gäller för stödet. Annars kan det hända att ditt stöd minskar eller att du inte får något stöd alls.

Redovisa utgifterna separat i din bokföring

I din bokföring ska du redovisa de utgifter och intäkter som hör till investeringen eller projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.

Informera om projektet och använd rätt EU‑logotyp

När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. Läs mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.

Kontakta oss

Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.

Om du har frågor om utlysningen eller temainriktningen kan du vända dig till näringsutvecklings­enheten på Jordbruksverket. Under veckorna 27-31 har vi begränsade möjligheter att svara på frågor.

För frågor om administration och handläggning kan du kontakta landsbygdsstöds­enheten på Jordbruksverket.

Författningar

Söker efter grundforeskrifter:
2022:27

Senast granskad: 2025-07-02