Utlysning: Kompetensutveckling av rådgivare inom jordbrukets digitalisering

Jordbruksverket utlyser 6 miljoner kronor till projekt som syftar till att kompetensutveckla rådgivare inom jordbrukets digitalisering. Projekten ska öka kunskapen hos rådgivare om digital teknik och dess användning inom jordbruk-, trädgård- och rennäringen.

Du kan söka stödet mellan den 30 april och den 10 september 2025. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.

Den här utlysningen ligger inom den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023-2027, inom stödet till kompetensutveckling.

Vem kan få stöd?

Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar, organisationer och företag kan söka stödet.

Privatpersoner kan inte söka stödet.

Bakgrund

Jordbrukets digitalisering är en av de viktigare framgångsfaktorerna för att öka konkurrenskraften och lönsamheten inom svenskt jordbruk. Exempelvis har dagens maskiner och inventarier i stallar en mängd digitala styr- och reglerutrustning och utbudet av digitala verktyg är stort. Det är utmanande att orientera sig i detta utbud och förstå vad som är lönsamt att ta till sig.

Jordbruksverket har under innevarande och föregående programperiod initierat flera satsningar inom området jordbrukets digitalisering. Exempel på detta är satsningen på en infrastruktur för delning av data samt pilotprojekt kunskapsnav för jordbrukets digitalisering där Linköpings universitet är huvudman.

Det här ska stödet leda till

Syfte och mål

För att dra nytta av de möjligheter som finns med ett ökat digitaliserat jordbruk är det angeläget att genomföra en kraftsamling för att lyfta och stötta rådgivare i kunskap kring de möjligheter som digitaliseringen medför. För att åstadkomma kraftsamlingen bedömer vi det som nödvändigt att hålla ihop arbetet så mycket som möjligt. Därför kommer endast en projektansökan att beviljas.

Projektet som vi ger stöd till i denna utlysning ska leda till att stärka rådgivares kunskaper och förmåga till att ge råd inom befintlig och ny digital teknik för att i sin tur kunna stärka primärproducenternas kompetens inom området.

Projektet kan bestå av olika kunskapshöjande aktiviteter som exempelvis kortare kurser, studiebesök, föreläsningar samt att ta fram rådgivningsmaterial inom området.

Särskilda villkor för stöd

  • Sökanden ska ha stor insyn eller erfarenhet i rådgivning till primärproducenter.
  • Sökande ska ha djup kunskap om jordbrukets förutsättningar och om digital teknik, särskilt hur tekniken kan bidra till ökad lönsamhet.
  • Sökande ska visa på erfarenhet av att genomföra digitaliseringsprojekt.
  • Sökande ska ha ett brett nätverk inom jordbrukets kunskaps- och innovationssystem samt förmågan att skapa mötesplatser för kunskapsutbyte flertalet inom målgruppen.
  • Sökande ska ha nära koppling till akademin.
  • Projektets aktiviteter ska engagera och komma flera av de större rådgivningsorganisationerna tillgodo samt ge nytta till hela landet.

För de ansökningar som uppfyller utlysningens syfte, mål och stödvillkor kommer de att prövas mot urvalskriterierna för stödet för kompetensutveckling.

Så mycket stöd kan du få

Stöd ges med 100 procent av stöd­berättigande utgifter.

Du har möjlighet att påbörja ditt projekt när din ansökan har kommit in till Jordbruksverket, men då gör du det på egen risk. Det är inte förrän du har fått ett beslut som du vet om du får pengar eller inte.

Utgifter du kan få stöd för

Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag din ansökan kom in till Jordbruksverket.

Utgifter för personal

Utgifter för personal är till exempel månadslön eller timlön, arvoden och andra personalkostnader.

Indirekta kostnader

Om du får stöd för utgifter för personal kan du även få stöd för indirekta kostnader. Indirekta kostnader, även kallade OH-kostnader, är utgifter som inte är direkt kopplade till någon speciell aktivitet i projektet men de är nödvändiga för att du ska kunna genomföra den. Det kan till exempel vara lokalkostnader, rekrytering av personal, intern utbildning, intern representation, kontorsmaterial och telefoni.

Du kan få stöd för indirekta kostnader med en summa som motsvarar genomsnittet av de indirekta kostnaderna i de tre senaste bokslut som du har vid beslut om stöd.

Övriga utgifter

Övriga utgifter är till exempel mat, fika, resor, traktamenten, eget arbete, konsultarvoden och andra utgifter med koppling till projektet.

Villkor för stödet

De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.

För stöd till kompetensutveckling får en deltagaravgift tas ut

Vid stöd till kompetensutveckling ska de som genomför aktiviteter ha dokumenterad erfarenhet inom det aktuella området. De ska även ha personal som har relevant akademisk utbildning eller motsvarande kompetens inom det område de ska bedriva kompetensutveckling.

Vid fortbildning av rådgivare ska uppgifter om insatsen och deltagare redovisas vid ansökan om utbetalning enligt mallen som du hittar i vår webbutik.

Stöd till kompetensutveckling lämnas inte för materiella investeringar.

En investering är en materiell eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år.

Vi beviljar inte stöd till insatser som myndigheter, staten, regioner eller kommuner ska ansvara för enligt lag eller annan författning.

Statsstöd

Din ansökan om stöd kommer att prövas mot EU:s regler om statsstöd och stöd av mindre betydelse. Om ditt stöd bedöms vara inom jordbruks- eller fiskeriverksamhet är projektet eller investeringen undantagen reglerna om statsstöd.

Poängsättning av din ansökan

Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng.

Det är handläggare på den myndighet som handlägger stödet som bedömer hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätter din ansökan. Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng.

För att du ska kunna få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng. Jordbruksverket som handlägger din ansökan har bestämt en aktuell minimipoäng på 600 poäng för stödet.

Du hittar urvalskriterierna i nedanstående dokument. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för stöd till kompetensutveckling, se sida 54.

Så söker du stödet

Du söker stödet i två steg:

  • Ansök om stödet.
  • Ansök om utbetalning av stödet.

När du har fått beslutet om att du får stödet kan du söka utbetalning. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.

  • Logga in med BankID.
  • Gå till ”E-tjänster inom Mina sidor”.
  • Välj ”Projekt-, investerings- och företagsstöd”.
  • Starta tjänsten.
  • Under punkt 3, ”Välj stöd”, ska du välja ”Kompetensutveckling”.
  • Under punkt 4 ”Välj inriktning” ska du välja ”Kompetensutveckling” och därefter klickar du på ”Stärkt konkurrenskraft och förbättrad djurvälfärd” » Stärkt konkurrenskraft”.
  • Under punkt 5, ”Genomförande” ska du ange var projektet kommer att genomföras. Välj ”Hela landet” även om du genomför projektet regionalt. Detta är en nationell utlysning som handläggs av Jordbruksverket. Om du inte väljer ”Hela landet” kommer ansökan inte in till Jordbruksverket utan till länsstyrelsen.

Du kan ändra i din ansökan ända fram till sista ansökningsdag som är den 10 september 2025.

Fullmakt behövs i vissa fall

Du kan behöva en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.

Planera din budget

Med din ansökan behöver du bifoga en detaljerad beskrivning av projektets budget. Du ska då använda vår budgetmall. Du ska ange de utgifter som du tror att projektet kommer att ha, du ska beskriva utgifterna och vad de omfattar.

Om du söker stöd för utgifter för personal ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådana underlag är cv, löne­specifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.

Du behöver också bifoga underlag för beräkningen av timlön om du har utgifter för personal. Du ska då använda vår mall för beräkning av timlön.

Om du söker stöd för övriga utgifter behöver du visa att prisnivån för det du planerar att köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.

Ta reda på om du är upphandlingsskyldig

Statliga myndigheter, kommuner, regioner och länsstyrelser är alltid upphandlingsskyldiga men även andra juridiska personer som aktiebolag, stiftelser och ideella föreningar kan vara det.

Om du är upphandlingsskyldig ska du upphandla inköpen för investeringen eller projektet. Du ska spara alla underlag som är kopplade till de upphandlingar som är relevanta.

Om den myndighet som handlägger din ansökan begär det kan du behöva skicka in underlag för att visa om din organisation är upphandlingsskyldig eller inte.

Enhetskostnader

Vissa typer av övriga utgifter ska redovisas som enhetskostnader – ett belopp som är bestämt i förväg för en viss typ av utgift. Beloppet är detsamma för alla stödmottagare inom en stödtyp. När du tar upp en enhetskostnad behöver du fortfarande specificera och motivera omfattningen. Följande utgifter förekommer i många projekt och kan redovisas som enhetskostnader:

Eget arbete

Eget arbete ersätts med enhetskostnad på 340 kronor per timme. Kontrollera att du har rätt att ta upp utgifter för eget arbete i det stöd du söker och redovisa det i så fall på utgiftstypen Övriga utgifter.

Mat och dryck

Utgifter för lunch eller middag ersätts med en enhetskostnad på 100 kronor (exklusive moms) per person. Ersättning ges endast till extern representation. Vid intern representation ingår utgiften i de budgeterade indirekta kostnaderna som beräknas på stödberättigade utgifter för personal.

Undantag från denna begränsning kan gälla i följande fall:

  • i samband med konferenser
  • när mat har en central roll i projekt.

Fika

Utgifter för fika ersätts med faktiska utgifter upp till 60 kronor per person (exklusive moms).
Om projektet har personalkostnader hanteras utgifter för fika på följande sätt:

  • Vid intern representation ingår utgiften i de budgeterade indirekta kostnaderna som beräknas på stödberättigade utgifter för personal.
  • Vid extern representation redovisas utgiften på utgiftstypen Övriga utgifter.

Om projektet inte har personalkostnader redovisas utgifter för fika på utgiftstypen Övriga utgifter.

Resor med egen bil

Utgifter för resor med egen bil ersätts med en enhetskostnad på 40 kronor per mil.

När du har skickat in din ansökan om stöd

Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.

  • Du är inte garanterad att få stöd bara för att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats eller att pengarna har tagit slut.
  • Om du påbörjar ditt projekt innan du har fått ditt beslut om stöd är det viktigt att du ändå följer de villkor som gäller för stödet. Annars kan det hända att ditt stöd minskar eller att du inte får något stöd alls.

Redovisa utgifterna separat i din bokföring

I din bokföring ska du redovisa de utgifter och intäkter som hör till investeringen eller projektet separat från utgifter och intäkter som hör till annan verksamhet. Om du inte har redovisat separat kommer det att bli ett avdrag på ditt stöd.

Informera om projektet och använd rätt EU‑logotyp

När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. Läs mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.

Kontakta oss

Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan.

Om du har frågor om utlysningen eller temainriktningen kan du vända dig till näringsutvecklings­enheten på Jordbruksverket.

Frida Sporre

Jörgen Fransson

För frågor om administration och handläggning kan du kontakta landsbygdsstöds­enheten på Jordbruksverket.

Författningar

Söker efter grundforeskrifter:
2022:27

Senast uppdaterad: 2025-04-30