Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket

Anmälan till potatisregistret

Hitta på sidan

Potatisodlare, packerier och importörer ska registrera sig hos Jordbruksverket. Det gör ni genom att använda vår e-tjänst Potatisregistret.

Driftinformation: Just nu finns inga planerade driftstopp.

Vem ska registrera sig?

När du registrerat dig får du ett officiellt registreringsnummer.

Du ska registrera dig om du tillhör någon av följande fem kategorier:

  • Du som odlar 0,5 ha potatis eller mer.
  • Du som odlar mindre än 0,5 ha potatis och som säljer potatisen på något annat sätt än direkt till konsument på den egna gården.
  • Du som packar och lagrar potatis.
  • Du som säljer potatis från någon annan odling än den egna.
  • Du som importerar potatis från ett land utanför EU.

Kravet på registrering gäller oavsett vad potatisen ska användas till. Det kan vara till exempel färskpotatis, höst- eller vinterpotatis, utsädespotatis eller potatis för produktion av stärkelse, chips, pommes frites eller annan industriell användning.

Om du bara lagrar färdigförpackad potatis eller har potatislager i omedelbar anslutning till en potatisindustri behöver du inte vara registrerad.

Du behöver ha e‑legitimation

För att kunna använda e-tjänsten behöver du e-legitimation. Med e-legitimation visar du vem du är på Internet och det motsvarar ditt ID-kort eller körkort.

Du kan använda e-tjänsten på dator, surfplatta eller i smartphone. Vi rekommenderar att du använder dator eller surfplatta.

Vad kostar det att vara registrerad?

Du betalar en årlig avgift.

Mer om potatis

Behandling av personuppgifter

Jordbruksverket behandlar de personuppgifter som du lämnar i din ansökan för ändamålen tillståndshantering, kontroll, statistik, information och för uppföljning, utvärdering och analys. Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är myndighetsutövning. Uppgifterna behandlas elektroniskt. De personuppgifter vi behandlar om dig delas med andra myndigheter, kommuner och enskilda i enlighet med vad som följer av EU-lagstiftning, lag och förordning.

Jordbruksverket kommer att lagra uppgifterna i enlighet med vad som gäller för myndigheters arkivhantering. Kontakta kundtjänst om du vill ha tillgång till de personuppgifter som vi behandlar om dig.

Senast uppdaterad:

Denna modul visas endast online