Utlysning: Skapa nya lösningar för att stärka de svenska kunskaps- och innovations­systemen för lantbruk (AKIS)

Jordbruksverket utlyser 45 miljoner kronor för projekt som ska utveckla ny­a metoder, processer eller arbets­sätt för att stärka AKIS. Det kan till exempel handla om organisa­toriska eller sociala innova­tioner, nya tekniska lösningar eller nytt kunskaps­material för praktisk tillämpning.

Sista dagen att söka stödet är den 1 december 2024. Du söker både stödet och utbetalning i vår e-tjänst.

Utlysningen syftar till att utveckla och stärka de svenska kunskaps- och innovationssystemen för lantbruk (AKIS) genom nya metoder, processer eller arbetssätt. Vi ser gärna ansökningar kring organisatoriska eller sociala innovationer samt anpassning och testning av befintliga metoder eller arbetssätt i nya sammanhang.

Du kan få stöd för insatser som exempelvis handlar om att identifiera nya eller gemensamma arbetssätt, utveckla och testa nya metoder eller tekniska lösningar samt skapa kunskapsmaterial.

Genom att utveckla metoder för kunskapsöverföring och skapa plattformar för möten och kunskapsdelning, kan samarbeten utvecklas och kunskap och forskningsresultat omsättas till praktisk nytta. Projektet bör därför utveckla innovativa lösningar som säkerställer att kunskap enkelt når ut från experter (rådgivare, utbildare och forskare) till de lantbrukare eller andra verksamma som har nytta av kunskapen i praktiken. Det kan också handla om att fånga upp behov och idéer från praktiken och föra dem vidare till forskning, innovation och utveckling.

Kort om AKIS

Agricultural Knowledge and Innovation Systems (AKIS) är ett begrepp för olika nätverk och system av aktörer som arbetar med att främja kunskap och innovation inom lantbruket. AKIS består av flera system med en mängd aktörer som kan delas in i kategorier såsom branschorganisationer, föreningar, myndigheter och forskning.

  • AKIS omfattar olika nätverk och system av aktörer som samarbetar för att främja kunskap och innovation till nytta för lantbruket.
  • AKIS inkluderar lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer som samarbetar för att utbyta kunskap och idéer.
  • AKIS kan ses från olika perspektiv – geografiskt, ämnesmässigt, utifrån en viss produktionsinriktning eller andra perspektiv.

Målet med AKIS är att uppmuntra dialog och att överföra kunskap och behov mellan praktik och forskning, så att utveckling och innovation sker som bidrar till att öka lantbrukets produktivitet, hållbarhet och konkurrenskraft. Det är nyttan för lantbruksföretagen som står i centrum. Genom samarbete mellan olika aktörer skapar AKIS plattformar som möjliggör utbyte av kunskap och idéer, vilket är avgörande för att främja hållbar utveckling och innovation inom lantbruket.

Vem kan få stöd?

Företag, föreningar, kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer som har en idé om en innovation kan söka stödet. Innovationen måste ha betydelse för jordbruks- och trädgårds­näringen. Privatpersoner kan inte få stödet.

Det kan du få stöd för

Utlysningar inom EIP-AGRI ska främja en konkurrens­kraftig och hållbar näring inom jordbruk, trädgård och rennäring. Den här utlysningen riktar sig till en bredd av projekt inom en rad olika områden och omfattar totalt 45 miljoner kronor. Det minsta beloppet som du kan söka är 400 000 kronor och en enskild ansökan kan som mest få beviljat 12 miljoner kronor. Så här mycket utlyser vi inom respektive ansökningsgrupp:

  • 2 miljoner kronor för ansökningar med ett belopp på 400 000 kronor upp till 1 miljon kronor.
  • 43 miljoner kronor för ansökningar med ett belopp över 1 miljoner kronor upp till 12 miljoner kronor.

Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav och du behöver nå upp till en minimipoäng för att få stöd. Om budgettaket nås så väljer vi ansökningarna med högst poäng. Minimipoängnivån avgörs av vilket belopp du ansöker om. Längre ner på sidan ser du vilka poäng som krävs för att få stöd.

När vi bedömer innovationsgraden av ditt projekt tittar vi på hur originell den är och vilken potential projektet har att nå en marknad eller hur tillämpligt och redo det är för praktisk användning. Detta för att innovationen ska kunna implementeras i det dagliga arbetet för lantbrukare eller andra verksamma. Det innebär därför att det ska finnas en långsiktighet i innovationen och en förvaltare eller ägare vid projekts slut. Du kan läsa mer om vad innovation är under EIP-Agri är nedan.

Exempel på innovationer för att stärka AKIS

För att stärka AKIS finns det flera typer av innovationer som kan genomföras. Utlysningen riktar sig därför till en bredd av olika innovationsprojekt som fokuserar på organisatoriska, tekniska eller sociala innovationer. Här är några konkreta exempel på innovationer inom dessa områden:

Organisatoriska innovationer

  • Skapa regionala eller tematiska kunskapsnoder och kluster där lantbrukare, forskare, rådgivare och andra aktörer kan samlas för att dela kunskap och erfarenheter. Detta för att underlätta samarbete och snabb spridning av ny kunskap och tekniker.
  • Etablera nätverk där lantbrukare kan lära av varandra genom regelbundna möten, workshops och fältbesök, så kallade Peer-to-Peer Learning Networks.
  • Etablera inkubatorer eller liknande miljöer som stöttar nya lantbruksrelaterade startups med resurser, nätverk och rådgivning.
  • Testbäddar eller så kallade ”living labs” för att testa organisatoriska innovationer.

Tekniska innovationer

  • Utveckla och implementera digitala plattformar där lantbrukare och experter kan dela information, forskningsresultat, bästa praxis och ta del av ny kunskap och teknik.
  • Utveckla e-lärande moduler och digitala träningsprogram för att utbilda lantbrukare i nya tekniker och bästa praxis.
  • Praktiska tester och implementering av nya metoder eller teknologier i verkliga lantbruksmiljöer.

Sociala innovationer

  • Lösningar för att bygga starka band mellan producenter och konsumenter, för att ge ekonomisk stabilitet för lantbrukare.
  • Etablera nätverk för lantbrukare där de kan dela sina egna innovationer och lösningar på gemensamma problem.
  • Skapande av nya nätverk eller förstärkning av befintliga nätverk för att främja hållbart samarbete och kunskapsutbyte.
  • Omvandla kunskap och forskningsresultat till praktisk nytta genom samarbete.
  • Utveckla metoder för att fånga upp behov och idéer från praktiken och föra dem vidare till forskning, innovation och utveckling.

Det här är EIP AGRI

Europeiska innovationspartnerskapen (EIP‑AGRI) arbetar för att främja ett konkurrens­kraftigt och hållbart jordbruk och skogsbruk som "når mer och bättre av mindre". Stödet bidrar till att säkerställa en stadig tillgång på livsmedel, foder och biomaterial, och utvecklar sitt arbete i harmoni med de väsentliga naturresurser som jordbruket är beroende av. EIP finns inom områden där det står klart att nationella och regionala samarbeten kommer bidra till bättre resultat. Syftet med stödet är att ta fram innovativa lösningar inom olika områden genom att skapa bättre kopplingar mellan forsknings­resultat, ny teknik och praktiskt arbete.

Det här är ett innovations­projekt

Innovation under EIP‑AGRI kan vara teknisk, icke-teknologisk, organisatorisk eller social och baserad på nya eller traditionella metoder. En ny idé kan vara en ny produkt, praxis, tjänst, produktions­process eller ett nytt sätt att organisera saker etc. En sådan ny idé förvandlas till en innovation endast om den är allmänt tillämpad och bevisar sin användbarhet i praktiken. Man kan först i efterhand avgöra om en ny idé har lett till en verklig innovation.

Arbetet inom stöden ska ske i form av samarbeten mellan exempelvis forskare, rådgivare och företagare. Innovations­projekten kan genomföras som helt nya samarbetsprojekt eller genom att pågående samarbeten driver en ny verksamhet. Resultatet av ditt projekt ska komma till nytta för fler än dig och dem som du samarbetar med i projektet.

Utgifter du kan få stöd för

Du kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betalningsdatum från och med den dag då du skickade in din ansökan om stöd.

Utgifter som du kan få stöd för är utgifter för personal, indirekta kostnader, övriga utgifter och investeringar.

Du kan inte få stöd för utgifter som gäller forskning eller marknadsföring.

Utgifter för personal

Löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet räknas som utgifter för personal.

Om du äger ett aktiebolag måste du alltså ta ut lön för att kunna söka utbetalning för din löneutgift. Den samarbetspart som äger en enskild firma, ett handelsbolag eller kommanditbolag och arbetat i projektet kan få stöd med 340 kronor per timme.

Indirekta kostnader

Indirekta kostnader, även kallat OH-kostnader, är utgifter som din och dina samarbetsparters organisationer har när de deltar i innovationsprojektet.

Övriga utgifter

Som övriga utgifter räknas

  • resor
  • förbrukningsmaterial
  • inköp av tjänster
  • utrustning och material
  • med mera.

Du kan också få stöd för utgifter och kostnader som uppstått för att innovationsprojektet har använt resurser som tillhör någon av de organisationer som ingår i innovationsgruppen. För sådana utgifter och kostnader behöver du göra en självkostnadskalkyl.

Investeringar

Vissa inköp som ingår i din projektplan och i utgifterna i din budget kan vara en investering. En investering är en fysisk eller immateriell tillgång med ett inköpspris över 24 000 kronor och har en ekonomisk livslängd på mer än 3 år. Investeringen kan också bestå av flera delar där inköpspriset för varje del är lägre än 24 000 kronor men där delarna hör ihop och tillsammans har ett inköpspris på mer än 24 000 kronor. Även inköpspris för till exempel frakt och montering kan räknas in. Exempel på investeringar i EIP-projekt är

  • server
  • kylanläggning
  • dator för utomhusbruk
  • programvara och licenser.

Om du får stöd för en investering i ditt innovations­projekt måste du restvärdera den innan du söker slututbetalning.

När vi handlägger din ansökan om stöd för innovationsprojekt kommer vi att granska dina utgifter och bedöma om några av dem är en investering. Vi informerar dig om vi bedömer att några av dina utgifter och inköp är en investering.

Så mycket stöd kan du få

Du kan få 100 procent i stöd för löner som du, din personal, dina samarbetsparter och deras personal fått utbetalda när de arbetat i projektet, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.

Du kan få 15 procent i stöd för dina indirekta kostnader, även kallat OH-kostnader. Det innebär att du kan få ytterligare 15 procent av dina lönekostnader som indirekta kostnader.

Du kan få 100 procent i stöd för övriga utgifter, till exempel för resor, material, utrustning och köpta tjänster, om Jordbruksverket har godkänt utgiften.

För utgifter som gäller investeringar och som Jordbruksverket har godkänt kan du få 50 procent i stöd.

Så bedömer vi din ansökan

Ansökningarna bedöms enligt ett antal fastställda urvalskriterier.

Om din ansökan blir prioriterad går den vidare till handläggning. Vid handläggning kommer du troligtvis att behöva komplettera ansökan med uppgifter och underlag. Det kan till exempel gälla löneutgifter, indirekta kostnader och inköp som du planerar att göra. Handläggaren behöver underlagen för att kunna granska din projektplan och budget, samt bedöma om utgifterna är rimliga när det gäller omfattning och prisnivå.

När handläggaren har granskat och godkänt din projektplan och dina utgifter får du ett beslut om projektstöd. Därefter kan du ansöka om utbetalning av ditt projektstöd.

Om din projektansökan inte blir prioriterad får du ett beslut om avslag på din ansökan med en motivering till beslutet.

Poängsättning av din ansökan

Här kan du läsa om poängsättningen som görs av alla ansökningar för att välja ut vilka ansökningar som ska få stöd. Här finns också information som du behöver när du gör din ansökan i e-tjänsten.

Uppgifterna du lämnar avgör vilken poäng din ansökan får

Alla ansökningar poängsätts utifrån olika poängkrav. För att få stöd måste din ansökan nå upp till en minimipoäng och det är beloppet i ansökan som avgör vilka poäng som krävs.

Du som söker stöd får vägledning i e‑tjänsten om vilka svar och underlag som du behöver lämna. I e‑tjänsten kan du också se hur dessa efterfrågade uppgifter kommer att bedömas och vilka krav som gäller för att få poäng. Vi kommer att bedöma din ansökan utifrån hur väl dina lämnade uppgifter uppfyller poängkraven och sedan poängsätta din ansökan.

Din ansökan kan som mest få 1 000 poäng och nedan ser du vilka poäng som krävs för att få stöd.

  • 400 poäng om du ansöker om 400 000 men inte mer än 1 miljon kronor.
  • 600 poäng om du ansöker om ett belopp över 1 miljon kronor men inte mer än 12 miljoner kronor.

Du hittar urvalskriterierna i dokumentet nedan. Läs sidorna som handlar om Urvalsmoduler för EIP – innovationsprojekt (141), se sidorna 102-116.

Villkor för stödet

De villkor som gäller för stödet står i ditt beslut om stöd. Men det finns några villkor som kan vara bra att känna till redan innan du söker stödet.

För att kunna få stöd för ett innovationsprojekt måste du först ha en innovationsgrupp och gruppen måste ha tecknat ett samarbetsavtal. I innovationsgruppen ska det ingå minst två organisationer som tillsammans har minst två av de här kompetenserna:

  • företagare inom primärproduktionen eller inom jordbruks- eller livsmedelssektorn
  • forskare inom aktuellt område
  • rådgivare inom aktuellt område.

Samarbetsavtalet ska innehålla uppgifter om

  • ansvar för arbetet i projektet
  • finansiell fördelning mellan parterna i projektet
  • reglering av immateriella rättigheter.

Samarbetsgruppen har ett gemensamt ansvar för innovationsprojektet. Om någon av parterna lämnar samarbetsgruppen eller någon tillkommer, ska du anmäla detta till oss genom en ansökan om ändring av beslut om stöd.

Du måste ha ekonomisk förmåga att genomföra projektet

Du som söker stödet måste vara kreditvärdig och ha ekonomisk förmåga att genomföra innovationsprojektet. Du som sökt stödet har det övergripande ansvaret både för projektets genomförande och för dess ekonomi. När du fått beslut om projektstöd och projektet pågår behöver du finansiera utgifterna tills vi betalar ut stödet. Du måste ha haft faktiska utgifter och betalat dina fakturor innan du kan söka utbetalning.

Undersök patent- och varumärkesskydd

Du som söker stödet ansvarar för att innovationen inte gör intrång på någon annans patent eller varumärkesskydd. Det är rekommenderat att du undersöker detta innan du ansöker om stöd och att du redogör för vilka undersökningar du gjort i samband med ansökan. Jordbruksverket kan begära att du undersöker om det finns frihet att driva innovationsprojektet.

Statsstöd

Om din ansökan rör något annat än jordbruksverksamhet kommer vi att göra en bedömning om stödet du har sökt ska betraktas som ett så kallat statligt stöd av mindre betydelse.

Ett företag som inte är verksamt inom primär jordbruksproduktion får ta emot maximalt 300 000 euro i statligt stöd av mindre betydelse under 3 år.

Reglerna om statliga stöd hittar du i förordning 2022:1826 om EU:s gemensamma jordbrukspolitik, 2 kapitlet. En länk till förordningen finns längt ner på sidan under rubriken Författningar.

Informera om investeringen eller projektet och använd rätt EU‑logotyp

När du får pengar från EU måste du informera om ditt projekt och tala om att pengarna delvis kommer från EU. Om du inte följer villkoren för information och logotyper blir det avdrag på stödet. I ditt beslut om stöd kan du läsa om vad som gäller för dig. Men här kan du läsa mer om vad som gäller generellt kring informationskrav och EU‑logotyp.

Så söker du stödet

Du söker stödet i vår e-tjänst. Ansökan ska skickas in senast den 1 december 2024.

I ansökan ska du bland annat beskriva

  • vilket behov som finns eller vilket problem som innovationen kommer att lösa
  • om innovationen bidrar till att förbättra konkurrenskraften för jordbruks- och trädgårdsnäringen
  • inom vilken bransch och för vem innovationen har betydelse
  • om innovationen bidrar till miljömässig och social hållbarhet
  • om innovationen bidrar till nya produkter, tjänster eller arbetsmetoder
  • vad som händer efter projektet och planerna för lansering eller försäljning.

Du måste också tillsammans med någon eller flera av beskrivningarna ovan redogöra för de omvärlds- och marknadsanalyser du gjort som gäller innovationen och på vilket sätt innovationen är lönsam för dem som ska använda den.

Ibland behövs fullmakt för e-tjänsten

I de flesta fall behöver du en fullmakt för att söka stöd och utbetalning åt en organisation eller ett företag. Du kan också ge fullmakt så att någon annan kan söka åt dig.

Bifoga underlag för utgifter

Om du söker stöd för utgifter för personal som du och dina samarbetsparter har när ni arbetar i projektet ska du bifoga underlag till ansökan som visar att lönenivåerna för personalen är rimlig. Exempel på sådant underlag är CV, lönespecifikationer eller en tydlig beskrivning av personalens roll i projektet.

Om du söker stöd för övriga utgifter eller en investering behöver du visa att prisnivån för det du planerar köpa in är rimlig. Det kan du göra genom att bifoga jämförbara prisuppgifter eller offerter.

Planera din budget

Du ska fylla i en budgetmall och bifoga till ansökan. Du ska också bifoga underlag till ansökan som visar hur du kommit fram till din budget. Exempel på underlag är offerter och prisuppgifter från mer än en leverantör. Du behöver också bifoga underlag för beräkning av timlön om du har utgifter för personal.

När du har skickat in din ansökan om stöd

Här är några saker som är bra att tänka på direkt efter att du skickat in din ansökan om stöd.

  • Du är inte garanterad att få stöd bara för att du har sökt stödet. Om du inte blir beviljad stöd kan det bland annat bero på att andra ansökningar har prioriterats eller att pengarna har tagit slut.
  • Om du påbörjar din investering eller ditt projekt innan du har fått ditt beslut om stöd är det viktigt att du ändå följer de villkor som gäller för stödet. Annars kan det hända att ditt stöd minskar eller att du inte får något stöd alls.

Om din ansökan blir beviljad

Det är Jordbruksverket som ansvarar för stödet och handlägger din ansökan. Om du har frågor om stödet ska du vända dig direkt till Jordbruksverket. Du hittar viktig information om hur du söker utbetalning här på vår webbplats.

Vi kommer att informera om projektet

När vi har beviljat stödet kommer vi att sprida information både nationellt och internationellt om att projektet pågår. Det gör vi bland annat via det europeiska nätverket eip-agri. När projektet är färdigt kommer vi att sprida resultatet av projektet. Resultaten kommer att spridas med hänsyn till immateriellt rättsskydd (IPR). Du kan läsa om IPR på Patent- och registreringsverkets webbplats.

Den som hade den ursprungliga innovationsidén, hela innovationsgruppen eller någon annan i gruppen, enligt gruppens överenskommelse, ska ha möjlighet att skydda en affärsidé eller att söka patent om det är aktuellt, utan att det störs av att resultaten sprids.

Ansök om utbetalning

För att få ditt stöd utbetalt behöver du ansöka om utbetalning.

Du måste ha betalat utgifterna innan du kan söka utbetalning för dem. Det är bara de utgifter som ingår i aktiviteterna som står i ditt beslut om stöd som du kan få utbetalning för. Du kan söka utbetalning av hela stödet på en gång eller söka flera delutbetalningar.

Det allra sista datumet för att söka slututbetalning och slutredovisa ett projekt är den 6 april 2029. Innan du söker stödet behöver du därför vara säker på att du hinner genomföra ditt projekt under den tid som är kvar.

Mer information om ansökan, regler, villkor och utbetalning

Du kan läsa mer om ansökan, regler, villkor och utbetalning på sidan om innovationsprojekt.

Kontakta innovations­supporten innan du söker stödet

Innovations­supporten finns till för dig som är intresserad av innovations­stödet EIP‑Agri. Våra rådgivare pratar gärna med dig om möjligheten att utveckla din idé till en produkt eller tjänst.

Du får hjälp med att förstå de olika stegen i att utforma ett innovations­projekt och söka innovations­stödet. Supporten kan också tipsa om forsknings­resultat och erfarenheter som finns sedan tidigare. Behöver du få tips på deltagare till din innovations­grupp kan du be om det hos innovations­supporten.

Mer om innovations­supporten och kontaktuppgifter

Innovations­supporten består av personer med olika kompetenser och bakgrunder. Supporten ingår inte i Jordbruksverket. Det är en kostnadsfri tjänst som Landsbygdsnätverket erbjuder dig som vill söka innovations­stödet. Syftet är att det ska komma in så bra ansökningar som möjligt.

Innovations­supporten företräder dig och ska se till ditt bästa. Innovations­supporten har tystnadsplikt. Det råder sekretess kring material och underlag om din idé, det vill säga all information som du delar muntligt eller skriftligt när du har dialog med innovations­supporten.

Alla idéer leder inte till ett innovations­projekt som kan få stöd från EIP‑AGRI. Det är innovations­supportens uppgift att avråda dig från att fortsätta jobba med en ansökan ifall din projektidé inte verkar rymmas inom de regelverk som gäller. Du kan då få tips på vart du ska vända dig i stället. Supporten kan inte heller skriva er ansökan. Däremot kan de, efter överenskommelse, titta på ert utkast och ge förslag på förbättringar och kompletteringar.

Du väljer själv vem av oss du vill kontakta. Du kan nå rådgivarna på telefon under kontorstid, ungefär mellan 8 och 17 på vardagar. Du kan också skicka ett mejl. Alla rådgivarna kan svara på allmänna frågor om innovations­stödet EIP‑AGRI.

Animalieproduktion och övrigt

Inger Pehrson

Teknik och energi

Ragni Andersson

Växtodling

Nilla Nilsdotter-Linde

Trädgårdsnäring

Lisa Blix Germundsson

Författningar

Söker efter grundforeskrifter:
2022:27

Senast granskad: 2024-07-11