Handel med jord och gödselmedel
Det finns regler du behöver följa när du handlar med jord, odlingssubstrat, gödselmedel och kalk. Vissa regler gäller även om du flyttar jord- och skogsbruksmaskiner mellan Sverige och andra länder, eftersom det kan följa med jord. Om du ska märka gödsel, jordförbättringsmedel och näringsämnen för ekologisk produktion finns det fler regler du behöver följa.
Med gödselmedel och gödningsmedel avses ofta samma sak, och i begreppen ingår handelsgödsel och mineralgödsel. Många gånger innehåller gödningsmedel olika typer av organiska material som till exempel stallgödsel eller bearbetade rester från livsmedelsindustrin.
Handel med gödningsmedel och jordprodukter som innehåller animaliska produkter eller stallgödsel
Organiska gödselmedel och jordprodukter kan innehålla produkter framställda av animaliska biprodukter, till exempel komposterad eller rötad stallgödsel och benmjöl. Om du handlar med dessa produkter måste du följa reglerna för animaliska biprodukter. Organiska gödningsmedel, jordförbättringsmedel och jordprodukter ska i många fall vara spårbara ända fram till slutanvändaren. Det innebär att alla led i kedjan ska anmäla sin anläggning till Jordbruksverket, även distributörer och återförsäljare.
Om du distribuerar eller säljer jord, organiska gödningsmedel eller jordförbättringsmedel som har animaliskt innehåll behöver du även läsa på sidan Jordprodukter och gödningsmedel med animaliskt innehåll.
Verksamhet som inte behöver anmälas till Jordbruksverket
Du behöver däremot inte anmäla din verksamhet till Jordbruksverket om du bara tar emot och distribuerar organiska gödningsmedel och jordprodukter som redan är förpackade till konsumenter och där förpackningarna väger maximalt 50 kilo. De ska vara avsedda för användning utanför foder- och livsmedelskedjan som till exempel hos villaägare eller odlare av prydnadsväxter eller på golfbanor.
Den som tillverkar jord för eget bruk och som använder naturgödsel, egen kompost eller konsumentförpackade produkter behöver inte heller anmäla sin anläggning.
Handel med mineralgödsel eller kalk
Högsta tillåtna kadmiumhalt i gödselmedel
Det är förbjudet att sälja gödselmedel som innehåller mer än 100 gram kadmium per ton fosfor. Mer information finns på Kemikalieinspektionens webbplats.
Anmäl till Kemikalieinspektionens produktregister
Om du tillverkar eller för in mineraliska gödselmedel och kalk till Sverige ska du anmäla detta till Kemikalieinspektionens produktregister. För en del produkter finns det krav på kemikalieavgift, klassificering, märkning och säkerhetsdatablad. Mer information finns på Kemikalieinspektionens webbplats.
EU-gödselprodukter
Det finns en möjlighet att CE-märka gödselprodukter. Märkningen regleras i gödselproduktsförordningen (EU) 2019/1009.
För att få märka en gödselprodukt som EU-gödsel med CE-märkning måste produkten uppfylla specifika kriterier. Bland annat måste produkten uppfylla gödselproduktsförordningens märkningskrav.
Produkter som helt eller delvis består av animaliskt material kan ingå om de omfattas av förordning (EU) 2023/1605.
Du kan läsa mer i EU-kommissionens sammanfattade frågor och svar.
Kemikalieinspektionen har ansvar för marknadskontrollen av EU-gödselprodukter. Se Kemikalieinspektionens webbplats för mer information.
Preparat bestående av mikroorganismer
Jordbruksverket har inga särskilda regler för preparat som innehåller levande mikroorganismer, till exempel preparat som används för att förbättra kompostering eller öka den biologiska aktiviteten i marken. Men det är alltid viktigt att du försöker försäkra dig om att preparat som du ska använda eller handla med inte innehåller några mikroorganismer som är karantänskadegörare. Karantänskadegörare är växtskadegörare som ännu inte är spridda inom EU och som kan få oacceptabla miljömässiga, ekonomiska eller sociala konsekvenser om de sprids.
Produkten kan också omfattas av Kemikalieinspektionens regler. Kontakta dem för mer information.
Flytt av jord- och skogsbruksmaskiner mellan Sverige och andra länder
Använda jord- och skogsbruksmaskiner och redskap kan föra med sig växtskadegörare när de flyttas. Därför är det lämpligt att rengöra maskiner och redskap från jord och växtrester inför en flytt. Allra bäst är det att rengöra med högtryckstvätt. Vid flytt till eller från EU finns fler saker än rengöring som du behöver tänka på.
Export till länder utanför EU
Du som exporterar en maskin ansvarar för att ta reda på vilka regler som gäller i mottagarlandet. Kontakta i första hand importören i mottagarlandet. Om importören inte känner till reglerna, be honom eller henne att kontakta sin växtskyddsmyndighet eller eventuellt den egna tullen.
Flytt av maskiner till Norge
De flesta frågor vi får om flytt av jord- och skogsbruksmaskiner rör Norge. När du har rengjort en maskin eller ett redskap som ska flyttas till Norge, ska du kontakta Jordbruksverkets import- och exportkontrollenhet eller din närmaste distriktsveterinärmottagning.
Om du ska exportera jordbruksmaskiner, jordbruksredskap och jordbruksutrustning ska du kontakta din närmaste distriktsveterinärmottagning och boka en inspektion.
Om du ska exportera maskiner och redskap för skogsbruk och trädgårdsodling ska du kontakta Jordbruksverkets import- och exportkontrollenhet för att boka en inspektion.
Inspektören eller distriktsveterinären kontrollerar därefter maskinen.
Om kraven på rengöring är uppfyllda utfärdar de ett intyg om att maskinen är rengjord. Du får betala en avgift för intyget. Intyget ska sedan följa med maskinen genom tullen till Norge.
Import från länder utanför EU
Vid flytt av fordon, maskiner och förpackningsmaterial från länder utanför EU ska de vara fria från karantänskadegörare. Karantänskadegörare är växtskadegörare som ännu inte är spridda inom EU och som kan få oacceptabla miljömässiga, ekonomiska eller sociala konsekvenser om de sprids. Det är alltså lämpligt att rengöra dem från jord och växtrester. Det krävs i de flesta fall inte något särskilt intyg. Vid import av vissa begagnade jord- och skogsbruksmaskiner krävs det dock ett så kallat sundhetscertifikat från växtskyddsmyndigheten i landet som du ska importera från. Sundhetscertifikat är ett dokument som visar att maskinerna är fria från karantänskadegörare.
Du behöver göra en importanmälan
Du behöver anmäla importen i vår e‑tjänst så att vi kan kontrollera sändningen när den kommer till en av våra gränskontrollstationer. Importen ska du anmäla senast klockan 13 vardagen innan önskad import. När du gjort anmälan i Traces får du ett id‑nummer, till exempel CHEDPP.SE.2024.0000123
Om du är privatperson kan vi på Jordbruksverket hjälpa dig med anmälan. Du kan också kontakta ett ombud för att få hjälp.
Det här händer vid gränsen
När maskinen kommer till gränsen ska du anmäla den till Tullverket och ange id-numret från Traces. Då ska du också lämna sundhetscertifikatet i original till Tullverket. Jordbruksverket kontrollerar sundhetscertifikatet och i vissa fall kontrollerar vi också själva maskinen. Kontrollerna görs vardagar klockan 8.00‑16.00. Om sändningen godkänns ger vi klartecken via Traces och din maskin kan passera gränsen.
Du kommer att betala en avgift, beroende på maskinens vikt.
Import av maskiner från Norge
De flesta frågor vi får om import av jord- och skogsbruksmaskiner rör Norge. Även för Norge gäller kraven på rengöring, importanmälan och sundhetscertifikat. De här kraven gäller även om maskinen sedan ska vidare till ett annat EU-land.
Alla växtskyddskontroller av begagnade maskiner görs direkt vid gränsen till Sverige, även om en tullmässig transitering görs till ett annat EU-land. Detta beror på att det är svårt att säkerställa att alla transporter är tillräckligt förseglade för en säker växtskyddstransitering.
När det gäller Norge ska du vända dig till den norska myndigheten Mattillsynet för sundhetscertifikatet.
Flytt av maskiner inom Sverige och EU
Vid flytt av fordon, maskiner och förpackningsmaterial inom Sverige och EU ska de vara fria från karantänskadegörare. Karantänskadegörare är växtskadegörare som ännu inte är spridda inom EU och som kan få oacceptabla miljömässiga, ekonomiska eller sociala konsekvenser om de sprids. Det är alltså lämpligt att rengöra dem från jord och växtrester. Det krävs inte något särskilt intyg.
Information in English about import of used agricultural or forestry machinery and vehicles
Handel med jord och odlingssubstrat
Handel med jord och odlingssubstrat inom EU
För handel inom EU finns det inga särskilda regler kring växtskydd när det gäller handel med jord och odlingssubstrat. Det är alltså tillåtet både att ta in och att sälja till ett annat EU-land och det behövs inget intyg på att jorden eller odlingssubstratet är fritt från skadegörare. Men tänk ändå alltid på att vara uppmärksam på om det pågår ett utbrott med karantänskadegörare någonstans. Då kan det finnas regler som gäller för det området för att inte riskera att sprida karantänskadegörare. Du har själv ansvar att se till att jorden inte innehåller några karantänskadegörare. Karantänskadegörare är växtskadegörare som ännu inte är spridda inom EU och som kan få oacceptabla miljömässiga, ekonomiska eller sociala konsekvenser om de sprids.
Export av jord och odlingssubstrat till länder utanför EU
Om du ska sälja jord och odlingssubstrat till ett land utanför EU behöver du ta reda på vilka regler som gäller i landet som du ska exportera till. Kontakta i första hand importören i mottagarlandet. Om importören inte känner till reglerna, be honom eller henne kontakta sin växtskyddsmyndighet eller eventuellt den egna tullen.
Mottagarlandet kan kräva att sändningen ska ha ett så kallat sundhetscertifikat. Det är ett dokument som intygar att sändningen uppfyller mottagarlandets villkor vad gäller växtskydd vid import. Det är Jordbruksverkets import- och exportkontrollenhet som kan utfärda sundhetscertifikat för sändningen. Innan vi kan utfärda sundhetscertifikatet inspekterar vi jorden eller odlingssubstratet.
Import av jord och odlingssubstrat från länder utanför EU
Syftet med reglerna är att hindra att karantänskadegörare sprids. Karantänskadegörare är växtskadegörare som ännu inte är spridda inom EU och som kan få oacceptabla sociala, miljömässiga eller ekonomiska konsekvenser om de sprids.
För import av jord och odlingssubstrat gäller det här:
- Det är förbjudet att ta in jord och andra odlingssubstrat, som delvis består av fasta organiska ämnen, från alla länder utanför EU. Enda undantaget är Schweiz och Liechtenstein som du alltså får importera från.
- Undantag från förbudet är ren torv och ren kokosfiber, som inte tidigare använts för odling av växter eller för jordbruksändamål. Det får du ta in från alla länder. Det behövs inte heller ett så kallat sundhetscertifikat som visar att torven eller kokosfibern är fria från karantänskadegörare.
Om du tar in växter från ett land utanför EU får det följa med jord och andra odlingssubstrat. Växtskyddsmyndigheten i exportlandet ska genom ett sundhetscertifikat intyga att EU:s krav uppfylls för växterna och jorden.
Du kan ansöka om undantag från importförbudet för vetenskapligt ändamål och vissa andra syften
Du kan ansöka hos Jordbruksverket om undantag från förbudet mot att importera jord och odlingssubstrat för utbildning, försök och vetenskapliga ändamål. Läs mer om vilka krav som ställs på dig och hur du ansöker via länken nedan.
Jord kan sprida så kallade invasiva främmande arter
En invasiv främmande art är en art som tidigare inte funnits i Sverige och som kommer hit med mänsklig hjälp och kan tränga ut våra inhemska arter. Det kan finnas risk att de sprids vid förflyttning av jord. Invasiva främmande arter är inte karantänskadegörare utan det finns andra regler som gäller för dem. Kontakta Naturvårdsverket för information.
Handel med gödsel, jordförbättringsmedel och näringsämnen för ekologisk produktion
Gödselmedel, jordförbättringsmedel eller näringsämnen som uppfyller kraven i EU:s förordningar om ekologisk produktion får du märka med texten ”Tillåten att använda i ekologisk produktion”.
Frågor och svar
Vad gäller för handel med slam?
Kontakta Naturvårdsverket för information.
Vad gäller för att man ska kunna sälja komposterat eller fermenterat matavfall som gödning till ekologisk produktion?
För att slutprodukten från komposterat eller fermenterat matavfall ska kunna säljas som gödning till ekologisk produktion ska insamlingssystemet för matavfallet vara godkänt av Jordbruksverket.
Författningar
Söker efter grundforeskrifter:
2022:17
Söker efter grundforeskrifter:
2022:19
Söker efter grundforeskrifter:
2006:84
- EU:s förordning (EU) nr 2019/2072 om fastställande av enhetliga villkor för genomförandet av förordning nr 2016/2031(eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2016/2031 om skyddsåtgärder mot växtskadegörare (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2017/625 om offentlig kontroll (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2019/829 om undantag för vetenskapligt ändamål med mera (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EG) nr 1069/2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav framställda produkter som inte är avsedda att användas som livsmedel (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 142/2011 om genomförande av EU:s förordning (EG) nr 1069/2009 (eur-lex.europa.eu)
- EU:s förordning (EU) nr 2023/1605 om fastställande av slutpunkter i tillverkningskedjan för vissa organiska gödningsmedel och jordförbättringsmedel (eur-lex.europa.eu)
Du kanske också är intresserad av det här
- Handel med plantor och vegetativt förökningsmaterialHandel med produkter från djur från länder utanför och inom EU
Senast granskad: 2024-03-04