Till sidans huvudinnehåll
Logotyp Jordbruksverket
English
Webbutik
Mina sidor
  • söker jordbrukarstöd
  • är eller vill bli ekologisk producent
  • ska ut och resa
  • vill exportera djur, djurprodukter eller foder
  • arbetar inom djurens hälso- och sjukvård
  • Stöd
  • Djur
  • Växter
  • Mat och drycker
  • Beredskap
  • E-tjänster databaser och appar
  • Statistik
  • Jordbruket, miljön och klimatet
  • Kontroller och tillsyn
  • Utveckla företagande på landsbygden
  • Om Jordbruksverket
  • Kontakta oss
  • English
  • Webbutiken
  • För dig som...
  1. Startsida
  2. Jordbruket, miljön och klimatet
  3. Forskning och fakta om ekologisk produktion

    Forskning och fakta om ekologisk produktion

    Här hittar du forskning, rapporter och sammanställningar om ekologisk odling och djurhållning.

    Din sökning på *:* gav 53 träffar

    Ämnesområde

    • Fjäderfän 4
    • Får 2
    • Grisar 7
    • Nötkreatur 16
    • Trädgård 17
    • Växtodling 13
    • Övrigt 6
    • Ett äppelträd
      Växtodling
      Trädgård

      Projektet AGROMIX – trädjordbruk som framtidens hållbara livsmedels- och odlingssystem

      AGROMIX-projektet betonar behovet av att integrera trädjordbruk i europeiska livsmedels­system för att uppnå hållbara livsmedels­system som möter behoven hos nuvarande och framtida generationer. Målet är att 20 procent av den använda åkermarken 2040 ska brukas med metoder för trädjordbruk.

    • Mjölkkor på bete.
      Nötkreatur

      Hur kan idisslarnas metanutsläpp minska?

      Nordic Feed Science Conference samlar forskare och andra från de nordiska länderna för att stärka det nordiska samarbetet och utbyta idéer. Årets konferens arrangerades i juni och temat var foder­försörjning och foder­utnyttjande i förändrat klimat och extrema väder. Pekka Huhtanen från LUKE i Finland presenterade sin artikel: Thirty years of intensive research to reduce methane emissions – what has been achieved? I artikeln diskuterar han praktiska framgångar av metan­­forskning och potentialen för olika strategier. Här följer några nedslag i artikeln.

    • Prover på växten luddvicker i ett försök
      Växtodling

      Baljväxt­mellan­grödor kan öka risken för ärtrot­röta

      Ärtrotröta är en allvarlig växt­sjukdom orsakad av Aphanomyces euteiches , en patogen som kan överleva i marken i upp till 20 år, och därmed påverka framtida odlingar negativt. I dagsläget saknas både effektiva bekämpnings­metoder och resistenta ärtsorter. Odlingen av baljväxter är viktig inom EU och det finns en uttalad strävan att öka den lokala odlingen av protein­grödor. I en nyligen gjord undersökning i växthus har forskare på HS konsult AB undersökt mottagligheten för ärtrotröta hos 14 baljväxter aktuella att odla som mellangrödor.

    • En klöveräng och biogasrörester gödsling i höstvete.
      Växtodling

      Praktiska strategier för ekologisk odling av höstvete i Sverige

      En studie som SLU genomförde på tio ekologiska gårdar i Västra Götaland under växtsäsongen 2021–2022 visar att en bra förfrukt och kvävegödsling som ett alternativ till stallgödsel kan öka både avkastningen och kvaliteten på höstvete.

    • Ett fält som såtts med olika radavstånd.
      Växtodling

      Större spannmålsskörd med tätare radavstånd

      Resultat från SLU:s ekologiska fältförsök på Alnarp i vårkorn visar att skörden ökade med 8‑14 procent när rada­vståndet minskades. I försöket som pågick mellan 2021‑2023 undersökte man minskade rad­avstånd från 12,5 centimeter till 6,25 centimeter samt ökade till 25 centimeter .

    • Sugga med smågrisar på bete
      Grisar

      Aminosyra­sammansättning avgörande för kvaliteten av grisens foder

      Det ställs höga krav på fodret till en gris, eftersom grisen är ett enkelmagat djur. Ett enkelmagat djur kan inte, till skillnad från en idisslare, syntetisera proteinets alla amino­syror utan måste utfodras med vissa så kallade essentiella aminosyror. Nya försök visar att det finns sortskillnader i aminosyrasammansättningen mellan olika kornsorter samt att innehållet av aminosyror i vissa kornsorter kan förbättras med svavel­gödsling.

    • Växtodling
      Trädgård

      Utmaningar och möj­lig­heter att öka an­vänd­ningen av låg­risk­medel i håll­bar produktion

      Artikeln ”Challenges and opportunities for increasing the use of low-risk plant protection products in sustainable production. A review” publicerades nyligen i tidskriften Agronomy for Sustainable Development. I den sammanfattar Åsa Lankinen, SLU, tillsammans med andra forskare och rådgivare de tekniska och administrativa hinder som kan ligga i vägen för att nya lågriskmedel ska komma ut på marknaden.

    • En bit jord i en människas hand.
      Växtodling
      Trädgård

      Nyskriven handbok om mykorrhiza

      Siri Caspersen, Institutionen för biosystem och teknologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, och Camilla Oscarsson, Växa Sverige, har skrivit handboken ”Mykorrhiza i trädgårdsodling”. Projektet är finansierat med medel från Landsbygdsprogrammet och europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

    • Växtodling
      Nötkreatur

      Mindre kväveöverskott på ekologiska mjölk- och växtodlingsgårdar än på konventionella

      En vetenskaplig studie av Maria Wivstad, Johanna Spångberg vid SLU Ekologisk produktion och konsumtion (Epok) samt tidigare Epok-anknutna forskaren Eva Salomon visar att ekologiska mjölk- och växtodlingsgårdar har mindre överskott av kväve per hektar än konventionella gårdar.

    hej Nästa

    Prenumerera på våra nyhetsbrev om eko för rådgivare

    EKObrev ger dig senaste nytt om ekologiskt lantbruk. Nyhetsbrevet handlar om växt- och djurfrågor, information om regeländringar och forskningsnytt. EKObrev trädgård tar upp frågor om yrkesodling av frukt, bär och grönsaker.

    • Prenumerera på EKObrev och EKObrev trädgård

    Pengar från landsbygds­programmet

    En del av pengarna som finansierat vårt arbete kom från EU via landsbygds­programmet.

    • Landsbygds­programmet

    Kontakta oss

    Du är välkommen att kontakta oss om du har frågor!

    • Ställ en fråga eller läs svar som andra fått
    • Kontaktuppgifter
    Jordbruksverket, Logotyp

    Genvägar

    • Statistik
    • Författningar
    • Kurser och seminarier
    • Jobba hos oss
    • Broschyrer och blanketter
    • Rapporter
    • Press och media
    • Om webbplatsen
    • Tillgänglighet
    • Kakor (cookies) och analys
    Jordbruksverket, Logotyp

    Följ oss i våra andra kanaler

    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Podcast - Upp på bordet