Export till Storbritannien efter deras utträde ur EU (brexit)

Storbritannien lämnade EU 2020 och ett avtal som reglerar handeln gäller sedan den 1 januari 2021. Det finns särskilda regler för att resa och handla med djur, djurprodukter, växter och livsmedel.

Ett avtal underlättar handeln, men det innebär inte att handeln sker på samma villkor som när Storbritannien var medlem i EU.

När det gäller regler för att handla med och förflytta djur och växter som syftar till att hindra spridning av djursjukdomar och växtskade­görare, betraktas Storbritannien som ett tredje land.

Nordirland omfattas även i fortsättningen av vissa regler som gäller inom EU:s inre marknad för varor, enligt bestämmelserna i utträdes­avtalet. Det gäller till exempel reglerna för att handla med och förflytta djur och växter, samt EU:s tullregler. Det innebär att vissa varu­kontroller istället ska ske mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Det finns också varor som kommer från Storbritannien till Nordirland som inte får föras vidare till EU därifrån.

Storbritanniens information om import från EU

Ansvarig myndighet i Storbritannien är Department for Environment, Food & Rural Affairs (DEFRA). Vi har samlat länkar till relevant information och guider när det gäller handel med djur, växter och produkter från dessa mellan EU och Storbritannien.

Border Target Operating Model kallas den regelsamling som gäller vid import av produkter till Storbritannien. Sedan den trädde i kraft har Storbritannien infört nya regler i flera steg och villkor kan komma att ändras i framtiden. Det är därför viktigt att du som exportör håller dig uppdaterad om reglerna via den ansvariga myndighetens DEFRA:s webbplats.

Kategorier baserade på risk

I Border Target Operating Model kategoriseras produkterna efter risk. För produkter i olika riskkategorier gäller olika intygskrav och kontroller vid gränsen. Produkter från djur och växter är indelade i tre kategorier beroende på vilken risk de har att överföra smittor.

Du som ska exportera till Storbritannien behöver ta reda på vilken riskkategori din produkt hör till, för att kunna veta vilka krav som gäller för just den produkten. Om du ska exportera en växt kan du behöva ett sundhets­certifikat utfärdat av Jordbruksverket. För djur och produkter från djur kan det handla om ett hälsointyg som är utfärdat av en officiell veterinär.

Enligt Storbritanniens kategorisering behöver du inte hälsointyg för produkter med låg risk.

Växter

Om du ska exportera växt eller växtprodukter behöver du ta reda på om du behöver ett sundhets­certifikat. Storbritannien kan göra fysiska kontroller av sändningen.

Du kan läsa mer om vad sundhets­certifikat är och hur man ansöker på vår webbplats.

Djur och produkter från djur

Vid export av djur eller produkter från djur kan du behöva ett hälsointyg. Storbritannien kan genomföra fysiska kontroller av sändningen.

Hälsointyg

Ett hälsointyg är ett officiellt intyg som visar att djuren eller djurprodukterna som ska resa eller exporteras till Storbritannien uppfyller deras hälsovillkor för just det djurslaget eller produkten. Det gäller även produkter från djur som ska exporteras till ett land utanför EU. Hälsointyget ska utfärdas av en officiell veterinär.

Om du behöver ett hälsointyg behöver du ta kontakt med en officiell veterinär i god tid.

Du behöver kontrollera att det djur eller den produkt från djur som du ska exportera uppfyller kraven i ett hälsointyg. Om djuret eller produkten från djur kommer från ett annat medlemsland än Sverige, kan du behöva ett pre-exportintyg för att den officiella veterinären ska kunna utfärda ett hälsointyg. Ett pre-exportintyg ska vara utfärdat av en officiell veterinär i det medlemsland som produkten kommer ifrån. Om du är osäker kan du stämma av detta med din officiella veterinär.

Om du vill se vilka krav som ställs i ett hälsointyg finns det på den ansvariga myndigheten DEFRA:s webbplats.

Hälsointyg finns i det EU-gemensamma data­systemet Traces, som alla officiella veterinärer använder för att utfärda hälsointyg. Du kan läsa mer om vad som gäller för Traces på vår webbplats.

Information om hur de olika delarna i intyget fylls i och vilka uppgifter som är obligatoriska respektive frivilliga finns på den ansvariga myndigheten DEFRA:s webbplats.

Det finns också andra regler som du kan behöva känna till. Det kan handla om kommersiella dokument, till exempel en beskrivning av sändningens innehåll och adress till exportören och importören, som följer med sändningen. Olika djur och produkter har olika krav om vad som ska finnas med och vad det i så fall ska innehålla.

Registrera anläggning

Du behöver säkerställa att din anläggning med djur är registrerad hos Jordbruksverket och att den som gjorde registreringen har anmält att det kommer att ske en förflyttning av djur till andra länder.

Föranmälan

När sändningar ska skickas till Storbritannien ska de föranmälas till gränskontrollen i Storbritannien. Det gäller följande varor

  • levande djur
  • avelsprodukter
  • animaliska biprodukter (ABP)
  • högriskmat och foder som inte är av animaliskt ursprung (HRFNAO)
  • produkter av animaliskt ursprung (POAO)
  • sammansatta livsmedelsprodukter
  • medel- och högriskväxter och växtprodukter.

De flesta produkter ska du föranmäla senast en arbetsdag före beräknad ankomst till Storbritannien.

Transport

Det är viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller för transporter, till exempel att transportören uppfyller de krav som gäller inom EU och Storbritannien.

Du som är transportör

Du som är transportör behöver uppfylla de krav som gäller för transport inom EU, till exempel kraven om registrering. Men du behöver också uppfylla de krav som gäller i Storbritannien.

Regler om transport inom EU hittar du på Jordbruksverkets webbplats beroende på djurslag eller produkt från djur.

Regler om transport till, från och inom Storbritannien finns på den ansvariga myndigheten i Storbritanniens webbplats. Om du har frågor om dessa transporter, kontaktar du myndigheten i Storbritannien.

Transit genom Storbritannien

När det gäller sändningar av djur, växter och produkter från djur eller växter som kommer från EU och ska transporteras genom Storbritannien till ett annat EU-land eller till ett land utanför EU, finns det information om vad som gäller på den ansvariga myndigheten DEFRA:s webbplats.

Restriktioner vid sjukdoms­utbrott

Innan du exporterar till länder utanför EU behöver du ta reda på om det finns export­restriktioner kopplat till det aktuella mottagar­landet på grund av utbrott av smittsamma djur­sjukdomar. Vid sådana utbrott i ursprungs­landet kan Storbritannien besluta att införa tillfälliga import­restriktioner för delar av eller hela landet som produkten kommer från, för att skydda det egna djur­beståndet från smitta.

Om djurets eller produktens ursprungs­land är Sverige, kan du läsa om aktuella restriktioner på vår webbplats.

Tullar och tullkvoter

Avtalet mellan EU och Storbritannien innebär att det råder tull- och kvotfrihet i handeln mellan dem. För att en produkt ska omfattas av denna tullfrihet krävs dock att den lever upp till de ursprungs­regler som gäller i avtalet, det vill säga att den kan klassificeras som en produkt som kommer från EU eller från Storbritannien.

Du kan läsa mer om hur det fungerar på Kommers­kollegiums webbplats.

Om djur eller produkter ska tillbaka till Sverige från Storbritannien

Om du ska ta tillbaka djur eller produkter till Sverige, som har varit eller har bearbetats i Storbritannien, måste de uppfylla EU:s krav för import från tredjeland tillbaka till ett EU-land. Djuret eller produkten ska då tas in via en gränskontroll­station i EU.

Avvisning vid gränskontroll­station

Om djur eller produkter har avvisats vid en gränskontroll­station i Storbritannien ska de skickas tillbaka till Sverige. Det finns då särskilda regler som gäller. Dessa kan du läsa mer om under varje djurslag eller produkter från djur på vår webbplats.

Kontakta oss om du har frågor

Om du har frågor om export till Storbritannien kan du kontakta oss via mejl.

Verksamt har information från flera myndigheter

Verksamt.se drivs gemensamt av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket som en del av myndighets­samarbetet Starta och driva företag. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter.

Du kanske också är intresserad av det här

Senast granskad: 2025-01-10