Afrikansk svinpest (ASF)
Tack vare ett bekämpningsarbete som har fungerat mycket bra, har Sverige blivit friförklarade från afrikansk svinpest.
Utbrott september 2023
I september 2023 fick Sverige sitt första utbrott av afrikansk svinpest. Detta har vi lyckats bekämpa och vi är sedan den 25 september 2024 friförklarade inom EU. Information om utbrottet finns under rubriken Om utbrottet i Fagersta-Norberg.
Om afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Viruset som orsakar sjukdomen är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur, även om köttet varit fryst. Afrikansk svinpest smittar inte till människa. Den kan vara mycket kostsam att bekämpa.
Det är en plågsam och dödlig sjukdom för vildsvin och tamgrisar. Det finns inget botemedel eller vaccin mot sjukdomen.
En sjukdom som påverkar samhället
Även om sjukdomen inte kan smitta människor eller andra djur så påverkas vi av bekämpningen och hur vi får röra oss i områden med afrikansk svinpest.
Sjukdomen har också en stor ekonomisk påverkan på vårt samhälle. Bekämpningsarbetet är kostsamt och kräver personella och materiella resurser. Utbrottet påverkar även andra länders vilja att importera svenskt griskött. Lokalt kan restriktioner som införs bland annat stoppa olika verksamheter i skog och mark.
Om afrikansk svinpest tar sig in i en tamgrisbesättning kommer det att få stor påverkan på vår livsmedelsproduktion och livsmedelsförsörjning. Restriktionerna kommer då att påverka ännu fler personer och verksamheter.
Det kan ta flera år att utrota sjukdomen om den kommer in i Sverige. För att hejda smittspridningen är de första månaderna de mest kritiska. Vi har sett att när alla hjälps åt att följa de restriktioner som gäller i en smittad zon och arbetar förebyggande i resten av landet så finns det förutsättningar att det går bra.
Så förhindrar vi att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige
Det finns flera saker som vi alla kan hjälpas åt med för att förhindra att afrikansk svinpest sprider sig i Sverige. Det här gäller oavsett om vi har ett utbrott i Sverige eller inte.
Jordbruksverket tar till exempel fram information, övervakar om sjukdomen finns, har så kallade beredskapsplaner för att vara förberedda om sjukdomen skulle upptäckas.
Rapportera sjuka eller döda vildsvin
Om du hittar sjuka eller döda vildsvin ska du rapportera det till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Det gäller oavsett var du bor i Sverige. Genom att rapportera bidrar du till att vi kan bekämpa afrikansk svinpest på bästa sätt.
Skydda dina grisar mot afrikansk svinpest
Det är bra att känna till vad du kan göra för att skydda dina grisar från afrikansk svinpest. Det handlar framför allt om att se till att skydda dina djur från direkt och indirekt kontakt med frilevande vildsvin.
Rapportera misstänkta fall hos grisar
Afrikansk svinpest lyder under epizootilagen. Det betyder att du som misstänker afrikansk svinpest i din besättning omedelbart ska kontakta din veterinär. Veterinärer som misstänker afrikansk svinpest ska snarast möjligt kontakta Jordbruksverket och länsstyrelsen (länsveterinären) i sitt län.
Det finns också mer information om förebyggande arbete på vår sida om sjukdomar, hygienregler och antibiotikaresistens hos grisar.
Om det blir ett utbrott på hållna grisar eller frilevande vildsvin
Om det blir ett utbrott på hållna grisar eller frilevande vildsvin kan det vara bra att vara förberedd på vad som skulle kunna hända. Det är olika regler för smitta på vilda djur och på hållna djur. Informationen utgår från den tolkning vi gör i dag av de krav och riktlinjer som finns och från de erfarenheter vi gjorde under utbrottet 2023. Informationen är riktlinjer inför nya utbrott och inte en manual.
Jordbruksverkets roll
Jordbruksverket har ansvar för att leda och samordna förebyggande åtgärder och bekämpa allvarliga djursjukdomar så kallade epizootisjukdomar, bland annat afrikansk svinpest, foderföroreningar och växtskadegörare.
När det gäller arbetet att bekämpa afrikansk svinpest är det Jordbruksverket som ansvarar för de beslut som tas kopplat till bekämpningen. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bistår med riskbedömningar. Arbetet kräver också ett nära samarbete med flera andra myndigheter, kommuner, organisationer och frivilliga där var och en agerar utifrån sitt uppdrag och sina specifika kompetenser.
Om utbrottet i Fagersta - Norberg
Den 6 september 2023 fick Sverige sitt första utbrott av afrikansk svinpest. Det var i Fagersta och Norbergs kommuner som de smittade vildsvinen hittades. Efter ett gediget bekämpningsarbete där alla arbetade tillsammans kunde vi häva samtliga restriktioner i september 2024.
Ekonomisk ersättning till dig som har drabbats av restriktioner
Du kan ha rätt till ersättning enligt epizootilagen om ditt företag eller din verksamhet är direkt drabbat av de restriktioner och beslut som vi har fattat med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest. Jordbruksverket har utifrån de bestämmelser som finns i epizootilagen tagit fram generella riktlinjer för vem som kan anses vara direkt drabbad. Du kan till exempel anses vara direkt drabbad om du äger mark eller andra tillgångar som till exempel byggnader, fordon och maskiner. Du kan också anses vara direkt drabbad om du har en nyttjanderätt som kan jämföras med att äga, till exempel ett arrendeavtal. Du har dock alltid rätt att söka ersättning. En individuell bedömning görs utifrån om du kan anses direkt drabbad av restriktionerna.
Du ska också, på grund av restriktionerna, ha drabbats av något av det här:
- förlust på grund av avlivning av djur
- kostnader på grund av saneringsåtgärder
- produktionsbortfall
- annan inkomstförlust än produktionsbortfall.
Informationsmaterial att sprida
Vi har tagit fram filmer, illustrationer och affischer som kan användas på webb, i sociala kanaler och i tryck för att upplysa om vad olika målgrupper kan göra för att minska smittspridningen av afrikansk svinpest. Materialet är fritt för dig att använda.
Författningar och beslut
Söker efter grundforeskrifter:
2023:15
Du kanske också är intresserad av det här
- Extern länk.Symtom på afrikansk svinpest och mer information om sjukdomen (sva.se)Så arbetar Jordbruksverket med beredskap för smittsamma djursjukdomarExtern länk.EU-kommissionens webbsida om ASF (europa.eu)
- Utfodra vilda djur
- Tillsammans kan vi stoppa afrikansk svinpest
Senast granskad: 2025-01-07