Övriga uppgifter

De underflikar och avsnitt som finns i fliken Övriga uppgifter är:

  • Uppgifter om din jordbruksverksamhet
  • Uppgifter för arealbaserade stöd
  • Uppgifter för djurbaserade stöd
  • Bifoga fil, övriga upplysningar

Uppgifter om din jordbruksverksamhet

Här kan du ange kontaktuppgifter till den person som kan svara på frågor om din SAM-ansökan. Du behöver bara ange kontaktuppgifter om det är någon annan än du själv som har gjort ansökan, till exempel en konsult, granne eller släkting.

Här ska även juridiska personer ange kön på den eller de personer som är huvudansvariga för verksamheten.

Här måste du också svara på om du äger eller kontrollerar fler företag eller inte. Om du gör det ska du fylla i organisationsnummer för dessa företag.

Här ska du även ange hur stor andel av den totala marken i din ansökan som är certifierad för ekologisk produktion.

Uppgifter för arealbaserade stöd

Här kan du söka stödet till unga jordbrukare samt skicka in underlag som styrker ägarförhållandet i bolaget och att du har lämplig utbildning eller lämplig yrkeserfarenhet.

Här ska du som söker ersättning för ekologisk produktion ange vilket kontrollorgan som har utfört certifieringen för din mark som är certifierad för ekologisk produktion eller omställning till ekologisk produktion.

Här ska du som söker ersättning för precisionsjordbruk – planering ange att du har upprättat de dokument som krävs för att få utbetalning för stödet.

Uppgifter för djurbaserade stöd

Här kan du fylla i registreringsnummer för dina anläggningar för nötkreatur och slaktsvin. Om du söker miljöersättning för hotade husdjursraser ska du fylla i uppgifter om det djurinnehav som du söker ersättning för. Om du söker någon ersättning för djurvälfärd ska du även fylla i uppgifter om de djuren här. Du kan även ange antal tackor, getter, suggor, värphöns och slaktkycklingar som du har på ansökningsdagen. Det är alltså följande stöduppgifter som du kan fylla i:

  • Redovisa anläggningar för nötkreatur
  • Ekologisk produktion – nötkreatur
  • Ekologisk produktion – slaktsvin
  • Redovisning av antal tackor, getter (hondjur), suggor, värphöns och slaktkycklingar
  • Hotade husdjursraser - utöka pågående åtagande
  • Hotade husdjursraser – nötkreatur
  • Hotade husdjursraser – får, getter och svin
  • Hotade husdjursraser – fjäderfän
  • Djurvälfärdsersättning för får
  • Djurvälfärdsersättning för mjölkkor
  • Djurvälfärdsersättning för suggor

Bifoga fil

Har du möjlighet att bifoga filer tillsammans med din ansökan.

Du kan endast bifoga filer av typen pdf och bilder i format jpg/jpeg eller png. Varje fil får vara högst 5 MB i storlek och du kan ladda upp max 10 filer. Om du vill bifoga filer rörande hotade husdjursraser och filerna är större än 5 MB eller fler än 10 filer kan du skicka dem via mejl till: jordbrukarstodsenheten@jordbruksverket.se

Övriga upplysningar

Här kan du även lämna ytterligare upplysningar till din ansökan.

Du kan till exempel ange om du vill ändra i ett pågående åtagande för miljöersättning för vallodling.

Här kan du också ange

  • om du inte vill söka gårdsstöd på ett skifte
  • om du vill ändra något av dina beslutade åtaganden som inte är knutna till ett särskilt block (se beslutade åtagande under fliken Åtagande). Glöm inte att skriva vilket åtagande det gäller, vad du vill ändra och varför.
  • om du vill söka utbetalning enligt det övertagna åtagandet, när du har tagit över åtagande för miljöersättningar genom blanketten Övertagande av direktstöd samt åtaganden och utbetalning av miljöersättningar. Mer information om övertagande finns här

Här ska du inte ange om du vill ändra på ett block, till exempel ändra blockets gränser. Det gör du under fliken Karta och Skiften, menyn Block, alternativ Föreslå ändring av block. Om du skriver att du vill ändra ett block här under Övriga upplysningar kommer vi inte att kunna genomföra ändringen.

Uppgifter om din jordbruksverksamhet

Kontaktperson

Här kan du ange kontaktuppgifter till den person som kan svara på frågor om din SAM-ansökan. Det behöver du bara göra om det är någon annan som har gjort ansökan. Du ska fylla i uppgifter som företagsnamn, namn, adress, postadress, telefonnummer och e-post. Du sparar genom att klicka på "Spara". Kontaktpersonen ska vid begäran kunna visa att fullmakt för SAM Internet finns.

Kön på den eller de personer som är huvudansvariga för verksamheten

Här ska juridiska personer ange kön på den eller de personer som är huvudansvariga för verksamheten. Alternativet Ansvaret delas lika, markerar du om en man och en kvinna delar huvudansvaret eller om lika många män som kvinnor delar huvudansvaret. Du behöver svara på uppgiften för att kunna skicka in SAM ansökan.

Svaret kommer att användas för att sammanställa statistik och för att följa upp den gemensamma jordbrukspolitiken. Uppgiften behövs för att din ansökan ska vara fullständig. 

Ingår ditt företag i en koncern

Här ska du som söker stöd ange om ditt företag ingår i en koncern eller inte, samt ange organisationsnummer för alla de företag som ingår i koncernen. Du behöver svara på uppgiften för att kunna skicka in SAM ansökan.

En koncern består av ett moderföretag och ett eller flera dotterföretag. Det gäller alla typer av företag som bedriver en ekonomisk verksamhet, oavsett typ av verksamhet och juridisk form på företaget.

Om företaget som söker stöd ingår i en koncern ska du ange organisationsnummer för alla de företag som ingår i koncernen. För enskilda firmor är organisationsnumret det samma som ägarens personnummer eller samordningsnummer.

Uppgiften om företag som ingår i en koncern ska alla som söker stöd fylla i. Svaret kommer att användas för att kontrollera att du följer reglerna för stöden.

Definitionen av företag och koncern

Företag

Företag är varje enhet, oavsett juridisk form, som bedriver en ekonomisk verksamhet. Som företag anses alltså sådana enheter som utövar ett hantverk eller annan verksamhet enskilt eller inom familjen, personsammanslutningar eller föreningar som bedriver en regelbunden ekonomisk verksamhet.

Koncern

En koncern består av ett moderföretag och alla de dotterföretag som hör till moderföretaget. Ett moderföretag är ett företag som genom ägande kontrollerar ett eller flera dotterföretag. Du kontrollerar ett företag om du äger mer än 50 procent eller om du har rätt att utse fler än hälften av styrelseledamöterna i företaget. Även en enskild näringsverksamhet kan vara moderföretag. Exempelvis om du har ett jordbruk i en enskild firma och äger eller kontrollerar en eller flera verksamheter i aktiebolag så innebär det att de företagen ingår i en koncern.

Andel certifierad ekologisk mark i ansökan

Här ska du svara hur mycket mark i din ansökan som är certifierad för ekologisk produktion eller under omställning till ekologisk produktion. Du ska räkna med all mark såsom åkermark, betesmark och våtmark. Räkna med marken oavsett om du söker ersättning för ekologisk produktion eller inte. Du behöver svara på uppgiften för att kunna skicka in SAM ansökan.

Svaret kommer att användas för att sammanställa statistik och för att följa upp den gemensamma jordbrukspolitiken. Uppgiften är ett krav för att din ansökan ska vara fullständig. 

Uppgifter för arealbaserade stöd

Stöd till unga jordbrukare – juridisk person

Här fyller du i uppgifter om du vill söka stöd till unga jordbrukare. Klicka på knappen "Ändra" för att fylla i dina uppgifter. Du ska fylla i om du söker stödet. Du ska också fylla i ditt personnummer och vilket år du gick in som ansvarig i jordbruksverksamheten.

Om ni är flera unga jordbrukare som ansvarar för jordbruksverksamheten kan ni söka tillsammans. I SAM Internet kan du som mest ange 5 personer. Om ni är fler än 5 personer som är ansvariga ska du ange detta i fliken Övriga uppgifter, underfliken Bifoga fil, övriga upplysningar.

Klicka på "Spara" så sparas uppgifterna.

Tänk på att du måste söka stödet för varje år som du har rätt att få det om du vill utnyttja hela femårsperioden. Det gör du genom att fylla i uppgifterna som vanligt varje år.

Du behöver skicka in underlag om lämplig utbildning eller lämplig arbetslivserfarenhet

Du behöver skicka in underlag som visar att du har lämplig utbildning eller lämplig arbetslivserfarenhet. Underlaget bör du bifoga tillsammans med din SAM-ansökan när du skickar in den. Om du inte gör det ska du komplettera ansökan med underlaget inom den tid som länsstyrelsen bestämmer efter att din ansökan har kommit in.

Du måste skicka in underlag om ägandeförhållande

När du söker stödet till unga jordbrukare som juridisk person måste du skicka in underlag som visar vem eller vilka som äger den juridiska personen och hur ägandet är fördelat. Det måste också framgå hur länge ni har varit ägare. Du kan även bifoga underlagen som filer direkt i din ansökan, så behöver du inte skicka dem på papper. När du har skickat in underlaget räknas det som att din ansökan har kommit in.

Om du redan har skickat underlag om ägarförhållande i samband med tidigare års ansökan och ägarfördelningen är oförändrad kan du istället bekräfta i ansökan att tidigare inskickat underlag fortfarande gäller. Detta gör du genom att ange det under Övriga upplysningar.

Juridisk person är en juridisk term för vissa företagsformer och organisationer, till exempel aktiebolag och handelsbolag.

Stöd till unga jordbrukare – fysisk person

Här fyller du i uppgifter om du vill söka stöd till unga jordbrukare. Klicka på knappen "Ändra" för att fylla i dina uppgifter. Du ska kryssa i om du söker stödet och vilket år du startade jordbruksverksamheten.

Klicka på "Spara" så sparas uppgifterna.

Tänk på att du måste söka stödet för varje år som du har rätt att få det om du vill utnyttja hela femårsperioden. Det gör du genom att fylla i uppgifterna som vanligt varje år.

Du behöver skicka in underlag om lämplig utbildning eller lämplig arbetslivserfarenhet

Du behöver skicka in underlag som visar att du har lämplig utbildning eller lämplig arbetslivserfarenhet. Underlaget bör du bifoga tillsammans med din SAM-ansökan när du skickar in den. Om du inte gör det ska du komplettera ansökan med underlaget inom den tid som länsstyrelsen bestämmer efter att din ansökan har kommit in.

Kontrollorgan för ekologisk produktion

För att du ska kunna få ersättning för ekologisk produktion måste din produktion vara certifierad av ett ackrediterat kontrollorgan. Du ska fylla i vilket kontrollorgan som har utfört certifieringen av marken och din djurhållning.

Länsstyrelsen kontrollerar ditt certifikat mot en databas. Om det saknas uppgifter där kan de behöva kontakta dig. Du kan till exempel behöva skicka in flera certifikat för att täcka upp hela stödåret. Länsstyrelsen kommer att be dig skicka in ditt certifikat om det behövs.

Du måste vara anmäld till ett kontrollorgan senast sista dag för SAM-ansökan 2024, det vill säga senast den 11 april 2024.

Om det är någon annan än du själv som står för certifieringen ska det finnas en direkt koppling mellan dig och den som står för certifieringen. I dessa fall ska du ange person- eller organisationsnummer på den som står för certifieringen i underfliken Bifoga fil, övriga upplysningar.

Dokument som krävs för precisionsjordbruk – planering

I detta avsnitt ska du som söker ersättning för precisionsjordbruk – planering ange att du har upprättat de dokument som krävs för att få utbetalning för stödet. För att du ska kunna få ersättning för precisionsjordbruk – planering behöver du ange att du har upprättat följande dokument:

  • växtodlingsplan
  • växtnäringsbalans
  • markkartering.

Om du sprider flytgödsel på din mark behöver du även ha upprättat en stallgödselanalys. För att få ersättningen behöver du även ange vilken mark du söker ersättningen för under Ange gröda och stöd.

För växtodlingsplan behöver du ange vilket år den gäller för. För växtnäringsbalans ska du ange datum för den första dagen i den 12-månadersperiod som dokumentet är baserat på. För markkartering och stallgödselanalys behöver du ange upprättandedatum.

Undantag för växtnäringsbalans

För dokumentet växtnäringsbalans har du möjlighet att fylla i att du använder ett undantag som innebär att du inte behöver upprätta en växtnäringsbalans. Undantaget gäller om du som lantbrukare har förvärvat ett jordbruksföretag under antingen föregående år eller i år.

Du kan däremot inte använda undantaget att inte upprätta någon växtnäringsbalans om det har tillkommit ett jordbruksföretag eller mark utöver det företag du skickade in SAM-ansökan för föregående år. Men då behöver du inte ta med uppgifterna från produktionen som har tillkommit under föregående år eller i år i din växtnäringsbalans.

Följande har förändrats för vilka uppgifter du ska ange i detta stöd i fliken Uppgifter för arealbaserade stöd i SAM Internet för 2024:

  • För växtodlingsplan och växtnäringsbalans ska du inte längre ange upprättandedatum. Istället ska du ange det år växtodlingsplanen gäller för, respektive det första datumet i den 12-månadersperiod som växtnäringsbalansen är baserad på från de 3 senaste åren.
  • Du kunde tidigare upprätta din markkartering fram till och med den15 juni. Detta var ett undantag för 2023. I år måste du ha upprättat markkarteringen senast sista ansökningsdag den 11 april.
  • Du kan i år ange att du använder ett nytt undantag för dokumentet växtnäringsbalans. Förtydligande kring användningen hittar du i stycket ovan.

Uppgifter för djurbaserade stöd

Redovisa anläggningar för nötkreatur

Du ska alltid ange registreringsnummer för dina anläggningar när du har nötkreatur och söker något av följande stöd:

  • nötkreatursstöd
  • kompensationsstöd (stödområde 1–12)
  • ersättning för nötkreatur i ersättningen för ekologisk produktion
  • miljöersättning för hotade husdjursraser
  • djurvälfärdsersättning för mjölkkor

Kontrollera att du endast har redovisat registreringsnummer för de anläggningar som du söker stöd för. Du ska ange alla anläggningar där ditt företag har hållit eller kommer att hålla nötkreatur under perioden 1 augusti 2023–31 juli 2024. Däremot ska du inte ange de anläggningar där företagets nötkreatur tillfälligt hålls och där djuren till CDB (centrala nötkreatursregistret) är rapporterade som "tillfälligt ute".

För att ange registreringsnummer för anläggningar ska du klicka på knappen "Ändra". Skriv ett registreringsnummer för anläggningen efter texten "SE-" och klicka på knappen "Lägg till". Tänk på att registreringsnumret är 6 (sex) siffror. Anläggningen läggs nu till i listan. Klicka på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.

Om du vill ta bort en anläggning ska du klicka på knappen "Ta bort". Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.

Om du under 2024 har djur eller kommer att ha djur på andra anläggningar än de som du anger under här måste du anmäla det till länsstyrelsen. Om du under året slutar att använda några av dina anläggningar måste du också anmäla det till länsstyrelsen. Alla förändringar på anläggningen ska du också anmäla via vår e-tjänst. Du kan även använda blanketten "Registrera anläggning".

Uppgifter om det antal nötkreatur som hålls på företaget kommer att hämtas från CDB. Dessa uppgifter används vid beräkning av olika ersättningar.

Om du av någon anledning inte vill söka nötkreatursstödet på någon av de anläggningar du har fyllt i eller om det finns anläggningar som du bara vill söka andra stöd för, så ska du ange det i underfliken Bifoga fil, övriga upplysningar.

Ersättning för ekologisk produktion - nötkreatur

Här ska du ange om du söker utbetalning för ersättning för ekologisk produktion - nötkreatur, för de anläggningar där du har ekologisk djurhållning av nötkreatur. Du kan också söka ersättningen för anläggningar där du har nötkreatur under omställning till ekologisk produktion. Här visas de anläggningar som du har angett att du kommer att använda under ansökningsåret. Markera på vilka anläggningar du har ekologisk djurhållning.

Om du har nötkreatur måste du alltså ange minst en anläggning längre upp på denna sida under "Redovisa anläggningar för nötkreatur" innan du kan markera på vilka anläggningar du har ekologisk djurhållning.

För att få utbetalning för dina ekologiska djur måste du även redovisa areal på åkermark och markera med ett kryss i Ange gröda och stöd, fliken Karta och Skiften, på skiften där du söker utbetalning för ersättning för ekologisk produktion.

Om du vill ansöka om utbetalning för dina ekologiskt hållna nötkreatur ska du klicka på knappen "Ändra". Klicka i rutan vid den eller de anläggningar där du har ekologisk djurhållning.

Bekräfta genom att klicka på knappen "Spara".

Ekologisk produktion - slaktsvin

Ersättning för ekologisk produktion – slaktsvin

Här ska du ange dina anläggningar för slaktsvin om du har anläggningar med ekologiska slaktsvin eller anläggningar med slaktsvin under omställning till ekologisk produktion.

För att få utbetalning för dina ekologiska djur måste du även redovisa areal på åkermark och markera med ett kryss i Ange gröda och stöd, fliken Karta och Skiften, på skiften där du söker utbetalning för ersättning för ekologisk produktion.

För att ange registreringsnummer för en anläggning ska du klicka på knappen "Ändra". Skriv ett registreringsnummer efter texten "SE-" och klicka på knappen "Lägg till". Tänk på att registreringsnumret är 6 (sex) siffror. Anläggningen läggs nu till.

Om du vill ta bort en anläggning ska du klicka på knappen "Ta bort". Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.

Registreringsnummer för anläggning ska alltid vara angivet om du söker ersättning för ekologisk produktion för slaktsvin.

Redovisning av antal tackor, getter (hondjur), suggor, värphöns och slaktkycklingar

Här ska du redovisa tackor, getter (hondjur), suggor, värphöns och slaktkycklingar om du vill ansöka om

  • ersättning för ekologisk produktion
  • kompensationsstöd (stödområde 1–12)
  • nationellt stöd (stödområde 1–5).

För att anmäla antalet djur ska du klicka på knappen "Ändra". Skriv in antalet djur vid ledtexten för detta djur och under den ersättning du ansöker om.

Bekräfta genom att klicka på knappen "Spara".

Ersättning för ekologisk produktion

Här ska du redovisa det antal tackor, getter (hondjur), suggor, värphöns och slaktkycklingar som du håller ekologiskt eller under omställning till ekologisk produktion och som du söker ersättning för.

Du ska ange det antal tackor, getter (hondjur) och suggor som du har på ansökningsdagen. Du ska ange det antal djur som du har på ansökningsdagen och som du sedan kommer att hålla under en period på minst 60 dagar från och med dagen efter att ansökan kommer in. 

Kompensationsstöd (stödområde 1–12)

Här ska du ange antal tackor och getter (hondjur) för kompensationsstöd. Du ska ange det antal djur som du har på ansökningsdagen och som du sedan kommer att hålla under en period på minst 60 dagar.

Nationellt stöd (stödområde 1–5)

Här ska du ange det antal getter (hondjur) och suggor som du söker nationellt stöd för. Du ska ange det antal djur som du har på ansökningsdagen och som du sedan kommer att hålla under en period på minst 60 dagar.

Hotade husdjursraser – utöka pågående åtagande

Här ska du ange om du vill utöka ditt pågående åtagande för hotade husdjursraser.

Om du har ett pågående åtagande för miljöersättningen för hotade husdjursraser ska du här ange om du vill utöka ditt åtagande eller inte. Om du söker utbetalning för mer än 150 procent av det antal djurenheter som ditt åtagande omfattar eller om du lägger till genbank för fjäderfä kan du utöka det. Utökningen innebär att du får ett större åtagande och att du får en ny åtagandeperiod på fem år.

Klicka på knappen "Ändra" och klicka i rutan för Ja om du vill utöka ditt åtagande. Klicka i rutan för Nej om du inte vill utöka ditt åtagande. Bekräfta genom att klicka på knappen "Spara".

Vill du ändra något annat i ditt åtagande skriver du det under Övriga upplysningar.

Hotade husdjursraser – nötkreatur

Här ska du ange om du söker utbetalning för miljöersättningen för hotade husdjursraser – nötkreatur, för de anläggningar där du håller dina nötkreatur som ingår i din ansökan.

Om du har nötkreatur måste du alltså först ange dina anläggningar för nötkreatur under "Redovisa anläggningar för nötkreatur" som ligger längst upp under denna flik, för att de ska visas här.

  • Du ska även fylla i djuruppgifter för de nötkreatur som du söker ersättning för. Tänk på att även redovisa de nötkreatur som inte längre finns i din besättning men som har funnits där någon gång under räkningsperioden 1 augusti 2023 - 31 juli 2024.
  • Glöm inte att ta bort de rader med djur som du inte söker utbetalning för om du har fått dina djuruppgifter förifyllda i ansökan. Ta däremot inte bort djuret om det rör sig om ett nötkreatur som har funnits i din besättning någon gång under räkningsperioden.
  • För att du ska få utbetalning av stöd för dina djur måste du dessutom ha ett åtagande för hotade husdjursraser. Det söker du under fliken Åtagande om du inte redan har ett beslutat åtagande.
  • Om du vill kryssa i ansökan om utbetalning och fylla i djuruppgifter ska du klicka på knappen "Ändra".
  • För att lägga till ett djur klickar du på knappen ”Lägg till djur”. En ny tom rad läggs då till och där fyller du i djurets raskod, SE/besättningsnummer och individnummer. Klicka på knappen Spara för att spara uppgifterna i listan. De raskoder som finns är:
    – 02 Svensk Låglandsboskap
    – 40 Rödkulla
    – 41 Fjällko
    – 42 Väneko
    – 43 Bohuskulla
    – 44 Ringamålako
  • Om du vill ändra uppgifter för ett djur som redan finns i listan ändrar du uppgifterna direkt i fälten för det djuret. Om du vill ta bort ett djur från listan klickar du på ”Ta bort”. Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • I listan med djuruppgifter visas inte alla djur samtidigt. Om det finns mer än tio djurindivider i ansökan kan du klicka på ”Nästa” för att se fler djur som finns i listan.

Bekräfta alltid alla ifyllda uppgifter och ändringar genom att klicka på knappen "Spara".

Hotade husdjursraser – får, getter och svin

Här ska du ange de anläggningar där du håller dina får, getter och svin som ingår i din ansökan och om du söker utbetalning för dessa djur på anläggningen.

  • Du ska även fylla i djuruppgifter för får, getter och svin som du söker ersättning för. De djur du söker ersättning för ska du ha under hållandeperioden. Den är 60 dagar från och med dagen efter att du har skickat in din ansökan.
  • För att du ska få utbetalning av stöd för dina djur måste du dessutom ha ett åtagande för hotade husdjursraser. Det söker du under fliken Åtagande om du inte redan har ett beslutat åtagande.
  • Glöm inte att ta bort de rader med djur som du inte söker utbetalning för om du har fått dina djuruppgifter förifyllda i ansökan.
  • Om du vill lägga till anläggning, kryssa i ansökan om utbetalning och fylla i djuruppgifter ska du klicka på knappen "Ändra".
  • För att ange anläggningar ska du klicka på knappen "Ändra". Fyll i registreringsnummer för anläggningen (6 siffror) efter texten "SE-" och klicka på knappen "Lägg till". Anläggningen läggs nu till. Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • Om du vill ta bort en anläggning ska du klicka på knappen "Ta bort". Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • För att lägga till ett djur klickar du på knappen ”Lägg till djur”. En ny tom rad läggs då till och där fyller du i djurets raskod, SE/besättningsnummer, individnummer och födelseår. Klicka på knappen Spara för att spara uppgifterna i listan. De raskoder som finns är:
    – 50 Svensk lantrasget
    – 51 Göingeget
    – 52 Jämtget
    – 53 Lappget
    – 60 Gutefår
    – 61 Ryafår
    – 62 Svenskt finullsfår
    – 63 Skogsfår
    – 64 Dala pälsfår
    – 65 Roslagsfår
    – 66 Tabacktorpsfår
    – 70 Linderödssvin
    I raskod 63 (Skogsfår) ingår följande raser: fjällnäsfår, gestrikefår, helsingefår, klövsjöfår, svärdsjöfår, värmlandsfår och åsenfår.
  • Om du vill ändra uppgifter för ett djur som redan finns i listan ändrar du uppgifterna direkt i fälten för det djuret. Om du vill ta bort ett djur från listan klickar du på ”Ta bort”. Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • I listan med djuruppgifter visas inte alla djur samtidigt. Om det finns mer än tio djurindivider i ansökan kan du klicka på ”Nästa” för att se fler djur som finns i listan.

Bekräfta alltid alla ifyllda uppgifter och ändringar genom att klicka på knappen "Spara".

Om du vill ta bort ett djur (gäller får, getter, svin) i en redan inskickad ansökan på grund av att den har lämnat besättningen under hållandeperioden ska du klicka på ”Ta bort” vid det djuret som du vill ta bort. Det borttagna djuret läggs då till i en ny lista under den andra listan med djuren. Fyll i när djuret lämnade besättningen och varför det lämnade besättningen. Klicka sedan på ”Spara”. Glöm inte att skicka in ansökan på nytt när du är färdig med alla dina ändringar i din ansökan. Om du ångrar borttagning av ett djur klickar du på ”Ångra borttagning”. Då läggs djuret tillbaka i listan med djuruppgifter igen. Klicka sedan på ”Spara”.

Hotade husdjursraser – fjäderfän

Här ska du ange de anläggningar där du håller dina fjäderfän som ingår i din ansökan om utbetalning.

  • Du ska även fylla i genbanksnummer för de genbanker som du söker ersättning för. Djuren i de genbanker som du söker ersättning för ska du ha under hållandeperioden. Den är 60 dagar från och med dagen efter att du har skickat in din ansökan.
  • För att du ska få utbetalning av stöd för dina genbanker måste du dessutom ha ett åtagande för hotade husdjursraser. Det söker du under fliken Åtagande om du inte redan har ett beslutat åtagande.
  • Om du vill lägga till anläggning, kryssa i ansökan om utbetalning, och fylla i genbanksnummer ska du klicka på knappen "Ändra".
  • Fyll i registreringsnummer för anläggningen (6 siffror) efter texten "SE-" och klicka på knappen "Lägg till". Anläggningen läggs nu till. Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • Om du vill ta bort en anläggning ska du klicka på knappen "Ta bort". Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.
  • För att lägga till en genbank klickar du på knappen ”Lägg till genbank”. En ny tom rad läggs då till och där fyller du i raskod, genbanksförening samt genbanksnummer. Klicka på knappen ”Spara” för att spara uppgifterna i listan. De raskoder som finns är:
    – 120 Bjurholmshöna
    – 121 Bohuslän-dals svarthöna
    – 122 Fifty five flowery
    – 123 Gammelsvensk dvärghöna
    – 124 Gotlandshöna
    –125 Hedemorahöna
    – 126 Kindahöna
    – 127 Orusthöna
    – 128 Skånsk blommehöna
    – 129 Svensk dvärghöna
    – 130 Åsbohöna
    – 131 Ölandshöna
    – 132 Öländsk dvärghöna
    – 140 Blekingeanka
    – 141 Svensk blå anka
    – 142 Svensk gul anka
    – 143 Svensk myskanka
    – 150 Skånegås
    – 151 Ölandsgås

Om du vill ändra uppgifter för en genbank som redan finns i listan ändrar du uppgifterna direkt i fälten för genbanken. Om du vill ta bort en genbank från listan klickar du på ”Ta bort”. Klicka därefter på knappen "Spara" för att spara uppgifterna.

Bekräfta alltid alla ifyllda uppgifter och ändringar genom att klicka på knappen "Spara".

Djurvälfärdsersättning för får

Här fyller du i uppgifter om du söker djurvälfärdsersättning för får. Tänk på att du först måste söka ett 1-årigt åtagande för ersättningen under fliken Åtagande.

Det du behöver göra här är:

  • ange samtliga anläggningar för fåren, där de kommer att befinna sig under hållandeperioden (60 dagar från dagen efter att ansökan kom in)
  • ange antalet får som är över ett år eller satta i avel som du söker ersättning för

För att fylla i uppgifterna ska du klicka på knappen ”Ändra”. När du har fyllt i uppgifterna bekräftar du uppgifterna genom att klicka på knappen ”Spara”.

Djurvälfärdsersättning för mjölkkor

Här fyller du i uppgifter om du söker djurvälfärdsersättning för mjölkkor.

Tänk på att du först måste söka ett ettårigt åtagande för ersättningen under fliken Åtagande.

Du måste också fylla i uppgifter under Redovisa anläggningar för nötkreatur, som du hittar längst upp under denna flik, för att kunna ansöka om djurvälfärdsersättning för mjölkkor.

Det du behöver göra här är:

  • ange samtliga anläggningar där du håller dina djur med djurvälfärdsersättning för mjölkkor
  • ange antal djur som du söker ersättning för

För att fylla i uppgifterna ska du klicka på knappen ”Ändra”. När du har fyllt i uppgifterna bekräftar du uppgifterna genom att klicka på knappen ”Spara”.

Djurvälfärdsersättning för suggor

Här fyller du i uppgifter om du söker djurvälfärdsersättning för suggor. Tänk på att du först måste söka ett 1-årigt åtagande för ersättningen under fliken Åtagande.

Det du behöver göra här är:

  • ange samtliga anläggningar för suggorna
  • ange genomsnittligt antal suggor eller betäckta gyltor som du söker ersättning för.

För att fylla i uppgifterna ska du klicka på knappen ”Ändra”. När du har fyllt i uppgifterna bekräftar du uppgifterna genom att klicka på knappen ”Spara”.

Bifoga fil, övriga upplysningar

Bifoga fil

Du har möjlighet att bifoga filer tillsammans med din ansökan.

Exempel på filer du kan bifoga

  • Intyg om ägande­förhållanden för företag om du söker stödet till unga jordbrukare som juridisk person. Det kan vara en kopia av registreringsbeviset, aktieboken eller ett årsstämmoprotokoll.
  • Arbetsgivar­intyg om du söker stödet till unga jordbrukare.
  • Arbetsintyg om du söker stödet till unga jordbrukare.
  • Intyg om gymnasie­examen om du söker stödet till unga jordbrukare.

Om du vill bifoga en fil gör du så här: Klicka på knappen Ändra. Klicka sedan på Lägg till och leta upp den fil på din dator som du vill bifoga. Klicka på filen och sedan på knappen Öppna i dialogrutan. När du klickar på Spara så laddas filen upp. Den bifogas sedan med din ansökan när du skickar in den.

Du kan endast bifoga filer av typen pdf och bilder i format jpg/jpeg eller png. Varje fil får vara högst 5 MB i storlek och du kan ladda upp max 10 filer. Om du vill bifoga filer rörande hotade husdjursraser och filerna är större än 5 MB eller fler än 10 filer kan du skicka dem via mejl till: jordbrukarstodsenheten@jordbruksverket.se

Vissa uppgifter måste du lämna på papper

Den här blanketten postar du till länsstyrelsen i pappersform:
  • Övertagande av direktstöd samt åtaganden och utbetalning av miljöersättningar
De här bilagorna och blanketterna postar du till Jordbruksverket i pappersform, eller skickar via e-post till jordbrukarstodsenheten@jordbruksverket.se:
  • Övertagande av djurvälfärdsersättningar
  • Övertagande – hotade husdjursraser
De här blanketten postar du till Jordbruksverket i pappersform
  • Fullmakt e-tjänster, när du vill logga in i SAM Internet med e-legitimation på ett kundnummer som är kopplat till ett organisationsnummer. Tänk på att du behöver skicka in den här blanketten i original. Du hittar mer information på sidan Fullmakt för e‑tjänster.

Övriga upplysningar

Här fyller du i om du vill lämna upplysningar utöver det som du anger i ansökan. Klicka på knappen "Ändra" och skriv in dina övriga upplysningar. Bekräfta genom att klicka på knappen "Spara".

Här kan du ange om du vill ändra ett åtagande som du redan har för någon av de här ersättningarna:

  • miljöersättning för vallodling
  • miljöersättning för fäbodar
  • miljöersättning för hotade husdjursraser.

Du skriver vilket åtagande du vill ändra, vad det är du vill ändra och varför du vill ändra. När det gäller miljöersättning för fäbodar behöver du bara skriva att du vill ändra åtagandet så skickar länsstyrelsen en blankett till dig som du ska fylla i. Du ska skicka in blanketten så att den finns hos länsstyrelsen senast den 15 juni 2024.

För vallodling får du inte utöka eller minska ditt åtagande. Du behöver söka utbetalning för minst 80 procent och högst 120 procent av din åtagandeareal varje år.

Om du vill minska eller avsluta ditt åtagande för hotade husdjursraser behöver du ange skäl till varför. Jordbruksverket utreder vilka konsekvenser det blir och beslutar i det enskilda fallet om det är tillåtet att avsluta eller minska åtagandet utan att du behöver betala tillbaka ersättningen.

Här kan du också ange:

  • om du inte vill söka gårdsstöd på ett skifte
  • om du vill söka utbetalning enligt det övertagna åtagandet, när du har tagit över åtagande för miljöersättningar genom blanketten Övertagande av hela SAM-ansökan. Mer information om övertagande hittar du här

Här ska du inte ange om du vill ändra på ett block, till exempel ändra blockets gränser. Det ska du göra under fliken Karta och Skiften, menyn Block, alternativ Föreslå ändring av block. Om du skriver att du vill ändra ett block här under Övriga upplysningar kommer vi inte att kunna genomföra ändringen.

Senast granskad: 2023-02-13

Till toppen