Undantag vid exceptionella hän­delser eller katastrof­situa­tioner – ekologisk produktion

Du som har ekologisk produktion kan söka undantag från reglerna om du exempelvis har förlorat utsäde, djur eller foder, eller behövt evakuera dina djur på grund av en katastrofsituation.

Driftinformation: Just nu finns inga planerade driftstopp.

En katastrofsituation kan orsakas av allvarlig klimathändelse, djursjukdomar, miljöolycka, naturkatastrof eller annan katastrof som till exempel en brand. Villkoren finns på vår sida om regler och certifiering för ekologisk produktion.

Du behöver e‑legitimation för att logga in

För att logga in i tjänsten behöver du en e‑legitimation, till exempel mobilt BankID eller Freja eID. E‑legitimationen är personlig och knuten till ditt personnummer. Kontakta din bank eller Freja för att skaffa e‑legitimation.

Avgifter för att ansöka om undantag

För att handlägga din ansökan tar vi ut en avgift på 600 kronor. Du kan betala med kort, Swish eller mot faktura. Väljer du faktura tar vi ut en fakturaavgift på 100 kronor.

Avgiften för denna ansökan eller anmälan är en offentlig avgift och den är inte momsbelagd (mervärdeskattelagen 4 kap 6 §).

Det här behöver du tänka på innan du ansöker

Tjänsten fungerar bäst på dator eller surfplatta, men du kan även använda tjänsten på en smarttelefon.

Tänk på att skicka in din ansökan i tid.

Behandling av personuppgifter

Jordbruksverket behandlar de personuppgifter som du lämnar i din ansökan för ändamålen tillståndshantering, kontroll, statistik, information och för uppföljning, utvärdering och analys.

Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är myndighetsutövning. Uppgifterna behandlas elektroniskt. De personuppgifter vi behandlar om dig delas med andra myndigheter, kommuner och enskilda i enlighet med vad som följer av EU-lagstiftning, lag och förordning.

Jordbruksverket kommer att lagra uppgifterna i enlighet med vad som gäller för myndigheters arkivhantering. Kontakta kundtjänst om du vill ha tillgång till de personuppgifter som vi behandlar om dig.

Tillgänglighet för e‑tjänsten

Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda vår e‑tjänst. Läs om hur e‑tjänsten uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighets­problem och hur du kan rapportera brister till oss.

Senast granskad: 2024-07-02

Till toppen